Trine Pertou Mach
 svarer 
Troels Lund Poulsen

Er det regeringens opfattelse, at Danmark siden 7. oktober 2023 har været udsat for et væbnet angreb fra Houthi-bevægelsens side?

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

B 103, Spørgsmål 23

Er det regeringens opfattelse, at FN-medlemslandet Danmark siden 7. oktober 2023 har været udsat for et væbnet angreb fra Houthi-bevægelsens side – jf. FN-pagtens artikel 51?

Svar fra torsdag den 1. februar 2024

Det er ikke regeringens opfattelse, at Danmark siden 7. oktober 2023 har været har været udsat for et væbnet angreb af Houthi-bevægelsen, jf. FN-pagtens artikel 51.

Det folkeretlige grundlag for Danmarks deltagelse i den offensive koalition - og dermed magtanvendelse mod Houthi-bevægelsen inden for rammerne af denne koalition - er kollektivt selvforsvar af USA i medfør af FN-pagtens artikel 51. Dette fremgår af afsnit IV om det retlige grundlag for missionen i bemærkningerne til B 104. Der henvises endvidere til besvarelsen af FOU B 104 spørgsmål 12.

Det fremgår af brev af 26. januar 2024 fra USA's FN ambassadør til formanden for FN’s Sikkerhedsråd (UN doc. S/2024/108), at Danmark, i udøvelsen af kollektivt selvforsvar af USA, den 24. januar 2024 besluttede at tilslutte sig den offensive koalition.

For så vidt angår B 103 om udsendelse af dansk fregat m.v. vil det danske militære bidrag have mandat til at imødegå trusler mod den frie sejlads. De danske bidrag vil have mandat til at anvende magt i selvforsvar og i forsvar af civile skibe og enheder i Operation Prosperity Guardian, samt øvrige enheder, der er indsat i området, eksempelvis inden for rammen af en EU-mission eller under nationalt mandat.

Dette gør sig gældende, uanset hvor et eventuelt angreb rettes fra. Opgaverne for det danske fregatbidrag er defensive og vil således ikke omfatte gennemførelse af offensive operationer.

0:000:00