Debat

DN: Miljøministeriets mørke glemmebog truer etableringen af naturnationalparkerne

Pengene er fundet, lovgivningen er på plads, og de første etableringstilladelser er endda givet. Men her tre år efter aftalen om naturnationalparkerne er der ingen politisk puls på området, skriver Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening.

Behovet for naturnationalparkerne er indlysende: Naturen er i frit fald, og uden handling bliver listen over truede arter kun længere og længere, skriver Maria Reumert Gjerding.
Behovet for naturnationalparkerne er indlysende: Naturen er i frit fald, og uden handling bliver listen over truede arter kun længere og længere, skriver Maria Reumert Gjerding.Foto: Mark Knudsen
Maria Reumert Gjerding
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Nu er vi gået ind i år to med SVM-regeringen, og der er sket bekymrende lidt, når det gælder vores hårdt pressede natur. 

Det er ellers stort set de samme politikere, der for tre år siden præsenterede en natur og biodiversitetspakke. 888 millioner kroner skulle give den danske natur et "historisk løft", som daværende finansminister Nicolai Wammen (S) sagde, da aftalen blev præsenteret. 

Og det var virkelig en historisk håndsrækning til Danmarks biodiversitet.

Tre år efter er der ingen politisk puls omkring de lovede naturnationalparker

Maria Reumert Gjerding
Præsident, DN

Med aftalen skulle der etableres 15 naturnationalparker, hvor naturen helhjertet fik førsteprioritet, og hvor man for første gang havde ambitioner om at beskytte og forvalte naturen på naturens præmisser.

I store sammenhængende områder skulle naturens slippes fri og de naturlige processer så vidt muligt genskabes – præcis det biodiversitetsforskerne peger på skal til, hvis vi skal vende biodiversitetskrisen.

Naturnationalparkerne skulle udgøre et netværk af vilde naturområder, med plads og levesteder til biller, blomster, sommerfugle og pattedyr.

Må ikke ende som andre gyldne løfter

Pengene er fundet, lovgivningen er på plads, der er bred opbakning i Folketinget, og de første etableringstilladelser er endda givet. Den folkelige opbakning er kæmpestor, viser alle undersøgelse, og helt nye rapporter fra Københavns Universitet viser også stor opbakning til naturnationalparkerne blandt de nærmeste naboer.

Vejen er banet, men her tre år efter er der ingen politisk puls omkring de lovede naturnationalparker.

Læs også

Men vi kan ikke, vi vil ikke, lade dem ende som så mange andre gyldne politikerløfter om "historiske løft" af naturen gennem tiderne: Et kort smukt og løfterigt liv i blitzlysene for derefter at blive begravet i en mørk kasse i Miljøministeriets kældre sammen med alle de andre fine løfter.

Og vi vil ikke acceptere, at vi var så tæt at få et paradigmeskift i måden, vi forvalter og beskytter naturen på, for så blot alligevel at fortsætte den samme kurs: lysåben natur med hård sommergræsning, skove helt uden græsning og nationalparker uden reel naturbeskyttelse.   

Politikerne skal handle nu

Mange års politiske svigt har naturligvis konsekvenser, og Biodiversitetsrådet har netop nedjusteret arealet med reelt beskyttet natur fra 2,3 procent til sølle 1,6 procent. I 2022 havde rådet ellers talt de kommende naturnationalparker med i opgørelsen, men nu har de pillet dem ud igen, da de ikke er realiseret.

Vi kan nå at afværge yderligere tab af natur. Men det kræver handling

Maria Reumert Gjerding
Præsident, DN

Samtidig slår regeringens egne rådgivere om biodiversitet utvetydigt fast, at der intet er til hinder for, at Danmark yder sit bidrag til de internationale og europæiske mål om, at 30 procent af naturen fremover skal være beskyttet, og de ti procent heraf skal være strengt beskyttet.

Behovet er indlysende: Naturen er i frit fald, i dag er over 1.900 arter truede på Rødlisten, og uden handling bliver den liste blot længere og længere.

Argumenterne for at handle – og handle stort – står således i kø, og de knastørre fakta viser, at gør vi som hidtil, så vil vi efterlade en langt mere grå, stille og fattig natur til vores børn end den, vi selv fik i vuggegave.

Der er vi ikke endnu, og vi kan nå at afværge yderligere tab af natur. Men det kræver handling, politisk handling, og det er nu. 

For det er kun politikerne, der nu står i vejen for naturnationalparkerne.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Maria Reumert Gjerding

Præsident, Danmark Naturfredningsforening
cand.scient i miljøplanlægning og internationale udviklingsstudier (RUC 2006)

Nicolai Wammen

Finansminister, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2001)

0:000:00