Erhvervsliv frygter rets-usikkerhed i nyt klagenævn

KLAGER: Både erhvervsliv og jurister er bekymrede over, at sammenlægningen af Natur- og Miljøklagenævnet vil mindske retssikkerheden og tilliden til systemet. Ministeren afviser.
Anders Jerking
Lovforslaget om at sammenlægge Natur- og Miljøklagenævnet kan betyde, at både retssikkerheden og tilliden til klagenævnene bliver sat over styr. Sådan lyder advarslen fra både erhvervsliv og eksperter.

De er bekymrede over, at lovforslaget gør op med princippet om paritet. I dag er de sagkyndige i nævnene opført på to lister - en liste med sagkyndige udpeget af erhvervslivet og en liste med sagkyndige udpeget af Miljøministeriet. I hver sag udpeges lige mange fra hver liste. Lovforslaget lægger imidlertid op til, at der fremover kun skal være én liste, hvorfra formanden frit kan vælge sagkyndige. Men det er en dårlig ide, mener både erhvervsliv og eksperter.

"Vi kan ikke forstå begrundelsen for at slå listerne sammen. Vi er bekymrede for retssikkerheden og for tilliden til systemet. Hvis der skal være tillid, så må der være en fair sammensætning. Hvis der ikke er tillid, så går man videre til domstolene. Det skulle vi gerne undgå," siger Vibeke Plambeck, chefkonsulent i DI.

Hun påpeger, at de sagkyndige er valgt ud fra forskellige kundskaber. Nogle har erhvervserfaring, mens andre har andre kompetencer. Med det paritetiske princip sikres, at begge sider af sagen belyses, og at både klager og den, der er klaget over, kan have tillid til afgørelserne.

Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00