Debat

Jægere og ornitologer: Løsrivelsen fra russisk gas må ikke gå ud over den danske natur

Danmark skal være uafhængig af russisk gas, og vindmøller og solceller kan med solid planlægning udbygges mange steder, så længe det ikke går ud over vores danske natur, skriver Egon Østergaard og Claus Lind Christensen fra henholdsvis Danmarks Jægerforbund og Dansk Ornitologisk Forening.

Vi kan komme langt med bedre bedre planlægning og mere effektive sagsgange, skriver Egon Østergaard og Claus Lind Christensen.
Vi kan komme langt med bedre bedre planlægning og mere effektive sagsgange, skriver Egon Østergaard og Claus Lind Christensen.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Claus Lind Christensen
Egon Østergaard
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Danmark og Europa skal gøre sig uafhængige af russisk gas, og derfor lancerede regeringen tirsdag 19. april sit udspil 'Danmark kan mere II', der for alvor sætter turbo på Danmarks omstilling fra sort til grøn strøm. I planen foreslår regeringen, at der etableres nye havvindmølleparker, som skal producere mellem en og fire gigawatt strøm inden 2030 samt en firedobling af solenergi og landvind frem mod 2030. Derudover vurderer regeringen, at der er potentiale for 35 gigawatt i Nordsøen frem mod 2050.   

Udspillet 'Danmark kan mere II' er et stort skridt frem mod Danmarks erklærede mål om at reducere CO2-udslippet med 70 procent inden 2030. En ambition, der er blevet endnu mere relevant efter Ruslands invasion af Ukraine.  

Der er ingen tvivl om, at den grønne omstilling aldrig har været mere påkrævet. Argumenterne for at bevæge os væk fra fossile brændstoffer står i kø, og vi bakker 100 procent op om Danmarks og regeringens ambitioner om at sætte skub i den grønne omstilling. Men det er, når tingene skal gå rigtig stærkt, at man skal huske at tænke sig om.

Den ene krise må ikke løses på bekostning af den anden

Danmark og hele verden befinder sig i to meget alvorlige kriser – en klimakrise og en biodiversitetskrise, og den ene krise må ikke løses på bekostning af den anden. En grøn omstilling er først ægte grøn, hvis den tager hensyn til både klimakrisen og biodiversitetskrisen.

Vi mener, at man vil kunne komme langt med bedre planlægning og mere effektive sagsgange.

Egon Østergaard og Claus Lind Christensen
Formand, hhv. Dansk Ornitologisk Forening og Danmarks Jægerforbund

Vi befinder os i en biodiversitetskrise, hvor levestederne indskrænkes eller forsvinder, og hvor arterne udryddes med en voldsom hast. Derfor er det en bunden opgave, at de to kriser løses sideløbende.

På pressemødet tirsdag 19. april sagde miljøminister Lea Wermelin, at sagsbehandling og stive procedurer står i vejen for en hurtig omstilling, og derfor vil hun blandt andet kigge på en mere smidig sagsbehandling, når der skal udpeges, ansøges og etableres nye projekter med alternativ energi.

Der er helt sikkert noget bureaukrati, som kan ryddes af vejen. Det er vi tilhængere af. Men hvis miljøministeren mener, at der kan slækkes på miljøbeskyttelsen, så er vi imod. Vi mener, at man vil kunne komme langt med bedre planlægning og mere effektive sagsgange. Der er plads nok til vindmøller og solceller i Danmark. De skal bare ikke etableres i Natura 2000-områder, som er Danmarks vigtigste naturområder. 

EU undrede sig over Danmark

Et eksempel på at planlægningen af grønne energiprojekter ikke altid er den bedste, er sagen om den ansøgte havvindmøllepark ved Omø Stålgrunde, som ligger i Smålandsfarvandet.

I forbindelse med nedlæggelsen af Stigsnæsværket blev en undersøgelse påbegyndt i 2012 under 'Åben dør'-proceduren på foranledning af European Energi A/S. Undersøgelsen skulle afdække muligheden for at etablere en vindmøllepark på Omø Stålgrunde. Et væsentligt forretningsaspekt bestod i, at den allerede etablerede infrastruktur skulle føre den producerede strøm ud i verden. 

I 2016 undrede EU-kommissionen sig midlertidigt over, at der på det danske havareal var så få marine fuglebeskyttelsesområder. Derfor bad EU-kommissionen Danmark undersøge, om de såkaldte IBA'er (Important Bird Areas) burde danne grundlag for nye udpegninger.

Det er i denne sag svært at genkende lang sagsbehandling på grund af uhensigtsmæssig lovgivning eller indviklede regler

Egon Østergaard og Claus Lind Christensen
Formand, hhv. Dansk Ornitologisk Forening og Danmarks Jægerforbund

Nationalt Center for Miljø og Energi ved Århus Universitet (DCE) blev sat på opgaven og dokumenterede, at Smålandsfarvandet - med Omø Stålgrunde som centrum - i vinterhalvåret er levested for mere end en kvart million vandfugle, heriblandt mere end én procent af både den europæiske edderfuglebestand og den europæiske bestand af gråstrubet lappedykker.

Derudover rummer området store antal af sortænder, fløjlsænder og edderfugle, som i august og september skifter svingfjer og derfor er ude af stand til at flyve. I følge EU's naturdirektiver forpligter disse data Danmark til at udpege området som et EU-fuglebeskyttelsesområde, et Natura 2000-område.

Mangelfuld myndighedsudøvelse

Ifølge dansk lov er det forbudt at etablere industrianlæg i de danske Natura 2000-områder, så med DCE-rapporten fra 2016 burde planlægningen af vindmølleparken på Omø Stålgrunde være stoppet. Processen blev imidlertid mod bedre vidende holdt i live, og DCE-rapporten blev holdt hemmelig.

Det er i denne sag svært at genkende lang sagsbehandling på grund af uhensigtsmæssig lovgivning eller indviklede regler. Snarere peger den lange sagsbehandling på mangelfuld myndighedsudøvelse. I 2021 blev Smålandsfarvandet på baggrund af DCE's data fra 2016 udpeget som EU-fuglebeskyttelsesområde F 128. 

Situationen i Ukraine er ganske forfærdelig, og vi må gøre alt, hvad vi kan, for at komme væk fra russisk gas. Men vi vil opfordre politikerne til at holde hovedet koldt og ikke medvirke til ødelæggelse af uerstattelige naturværdier. Vindmøller og solceller kan med solid planlægning etableres mange steder i Danmark, uden at det går ud over vores trængte natur.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Claus Lind Christensen

Formand, Danmarks Jægerforbund
værktøjskonstruktør (Skive Tekniske Skole 1992), diplomleder (Vejle Teknisk Skole 1999)

Egon Østergaard

Formand, Dansk Ornitologisk Forening
lærer (Nr. Nissum Seminarium 1981)

0:000:00