Partier forhandler om millioner til nye naturparker og bedre friluftsliv

NATUR: Partierne i rød blok er tæt på at dele omkring 100 millioner kroner ud til naturen. Nye naturnationalparker og penge til friluftsliv er i spil.

Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Hjalte T. H. Kragesteen

Der kan meget vel være nye tiltag på vej til de mange danskere, der planlægger at nyde den danske natur hen over sommeren.

Rød blok er nemlig ifølge Altingets oplysninger ikke langt fra at lande en aftale, der uddeler millioner til naturen. Partierne har gennem det seneste stykke tid forhandlet om at udmønte såkaldte naturmålsmidler, som egentlig er penge VLAK-regeringen og DF satte af til naturen med finansloven for 2019.

Ifølge Altingets oplysninger forhandles der p.t. om at bruge i omegnen af 100 millioner kroner, som ser ud til både at blive brugt på bedre friluftsliv og mere naturbeskyttelse.

Miljøordfører for Socialdemokratiet Mette Gjerskov fortæller, at hun først og fremmest går efter, at pengene bruges til at styrke naturen.

”Vi står foran en sommer, hvor danskerne skal være hjemme i stort antal. Og vi kan se, at danskerne i den grad har benyttet naturen under krisen. Og det vil vi gerne friste dem til at blive ved med.

Mette Gjerskov (S)
Miljøordfører

”Vi skal have mere sammenhængende natur og mere vild natur. Det er noget af det, vi gerne vil bruge pengene på. Vi har jo lovet naturnationalparker, og det er meget naturligt at kigge på i den her sammenhæng,” siger Mette Gjerskov.

Naturnationalparker er et centralt mål for regeringen og dens støttepartier, og det er da også nævnt i forståelsespapiret bag regeringen. Og i et fælles udspil fra Socialdemokratiet og SF før valget lovede partierne at etablere 15 af slagsen. Og det er efterhånden på tide, at der sker noget, hvis det står til SF.

”Det er vigtigt, at vi begynder at leve op til nogle af de valgløfter, som vi har givet sammen med Socialdemokratiet før valget. Derfor går vi efter at få sat nogle af naturnationalparkerne i verden. Vi har lovet 15, og de kommer ikke på en dag. Men vi skal have skubbet gang i det,” siger SF’s naturordfører Anne Valentina Berthelsen.

"Vi kan ikke komme hele vejen"
Enhedslistens miljøordfører, Mai Villadsen, fortæller, at hun går efter at få så meget natur for pengene som muligt.

”Naturkrisen løser ikke sig selv. Så vi skal bruge pengene til at skabe mere plads til naturen med store sammenhængende arealer. Derfor er vores første prioritet at gå i gang med naturnationalparkerne nu,” siger hun og fortsætter:

”Men udfordringen er, at det her ikke er varig finansiering. Så vi kan gå i gang, men vi kan ikke komme hele vejen. Derfor kommer det til at hænge sammen med de kommende forhandlinger om en natur- og biodiversitetspakke om ikke så længe.”

Radikale Venstres miljøordfører, Zenia Stampe, er enig i, at det sætter begrænsninger, når der er tale om et engangsbeløb, men kalder det ”afgørende”, at man får taget de første spadestik til naturnationalparkerne.

”Vi har bragt ønsket om at realisere nogle af naturnationalparkerne til bordet. Men det er lidt kompliceret, fordi der kun er tale om en engangsbevilling. Derfor arbejder vi på også at få nogle driftsmidler i spil,” siger Zenia Stampe.

Flere penge til friluftsliv
Alternativet sidder også med til forhandlingerne. Partiets miljøordfører, Torsten Gejl, lægger også vægt på at skabe mere biodiversitet, men fortæller også, at han har fokus på at forbedre friluftslivet.

”Vi skal beskytte udsat og sårbar natur. Men vi skal også gøre naturen tilgængelig for alle de mennesker, der har lyst til at opleve den,” siger han.

Socialdemokratiet og SF nævner ligeledes, at selvom forbedring af naturen vil være det centrale i en kommende aftale, så er penge til forbedring af friluftslivet også i spil. Det kan nemlig ifølge partierne give god mening, når den danske befolkning om kort tid på grund af coronakrisen ventes at bruge sommerferien på at flokkes ud i naturen herhjemme.

Derfor taler flere om behovet for at sikre nødvendige faciliteter såsom toiletter og skraldespande, men også om at sætte penge af til mere information om naturens mange muligheder, så alle ikke bruger sommeren på at valfarte til de samme områder.

”Vi står foran en sommer, hvor danskerne skal være hjemme i stort antal. Og vi kan se, at danskerne i den grad har benyttet naturen under krisen. Og det vil vi gerne friste dem til at blive ved med,” siger Mette Gjerskov og fortsætter:

”Men det er et meget lille element i forhold til at få beskyttet vigtige naturområder.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anne Valentina Berthelsen

MF (SF)

Mai Villadsen

MF (EL), fhv. politisk ordfører

Mette Gjerskov

MF (S), ordfører for miljø og verdensmål
cand.agro. (Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole 1993)

0:000:00