Debat

SF-kandidat om udskydelse af EU-revision: En katastrofe for beskyttelsen af mennesker og miljø

Jordens bæreevne for at kunne optage de kemikalier, vi lukker ud, er langt overskredet. Det gør derfor frygt til virkelighed, at EU-Kommissionen har udskudt revisionen af kemigrundloven, REACH. Danmark bør gå forrest og forbyde de skadelige stoffer nationalt, skriver folketingskandidat Claus Jørgensen.

EU-Kommissionens arbejdsprogram for 2023 blev fremlagt i sidste uge, og i det ligger en udskydelse af revisionen af EU's kemigrundlov, REACH, med et år til efteråret 2023.
EU-Kommissionens arbejdsprogram for 2023 blev fremlagt i sidste uge, og i det ligger en udskydelse af revisionen af EU's kemigrundlov, REACH, med et år til efteråret 2023.Foto: Yves Herman/Reuters/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Endelig!

Sådan reagerede de fleste NGO'er og progressive politikere i efteråret 2020, da EU-Kommissionen offentliggjorde deres kemikaliestrategi. En strategi, der skulle sikre mennesker og miljø mod den skadelige kemi, som fx evighedskemikalierne PFAS og hormonforstyrrende stoffer.

Udspillet var ambitiøst, og der var blevet lyttet til forskerne, herunder danske, og NGOernes mangeårige krav for at få bl.a. gruppevis vurderinger af kemikalier, inddragelse af cocktaileffekter og hormonforstyrrende stoffer var taget med.

Bag glæden var der dog en skepsis for om ambitionerne rakte hele vejen frem til lovgivningen.

Revision udskydes til 2023

I uge 42 kom det frem, at ambitionerne ville blive massivt nedskaleret, og frygten blev til virkelighed.

Her blev Kommissionens arbejdsprogram for 2023 nemlig fastsat, og i det ligger en udskydelse af revisionen af EU's kemigrundlov, REACH, med et år til efteråret 2023.

Danmark kan gå forrest og vise verden, at det kan lade sig gøre at lave produkter uden den skadelige kemi, og at vi sagtens kan have et godt liv alligevel

Claus Jørgensen
Folketingskandidat for SF, Sjællands Storkreds

Det betyder de facto, at revisionen ikke nås i denne Kommissions levetid, da det ikke tidligere er set, at en så kompleks lovgivning som REACH, er blevet gennemført på ¾ år. Det er nemlig tidshorisonten, da der er EU-valg i foråret 2024.

Udskydelsen er en katastrofe for beskyttelsen af mennesker og miljø. I Danmark har Folketinget, forskere, NGOer og industri/erhverv arbejdet for at få en skrappere lovgivning, og der har været opbakning fra dansk side til ambitionerne i EU's kemikaliestrategi.

Forskere fra Stockholms Universitet slog i vinteren 2022 fast, at jordens bæreevne for at kunne optage de mange kemikalier, vi lukker ud, er langt overskredet. De hormonforstyrrende stoffer er ikke reguleret godt nok, samtidig med at brugen af dem er stigende, og stort set alle mennesker har de skadelige PFAS stoffer i blodet.

Der er behov for handling nu!

Danmark må gå foran

Med EU-Kommissionens ambitioner punkteret af kemi-lobbyen, må Danmark gå forrest og forbyde de skadelige stoffer nationalt.

Det har vi gjort før: Det hormonforstyrrende stof bisphenol A blev forbudt i sutteflasker, de skadelige PFAS stoffer er blevet forbudt i fødevareemballage af pap og papir, bestemte hormonforstyrrende parabener er forbudt i plejeprodukter til børn, og alle ftalater er forbudt i legetøj til børn i alderen 0-3 år.

Danmark kan gå forrest og vise verden, at det kan lade sig gøre at lave produkter uden den skadelige kemi, og at vi sagtens kan have et godt liv alligevel.

Vi må beskytte mennesker og miljø, og samtidig udfordre en uambitiøs EU-Kommission. En kommission der selv har påpeget, at der er behov for en skrappere regulering, hvis vi skal undgå en decideret kemikaliekrise, men som åbenbart ikke magter at løfte opgaven.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00