Debat

Venstre svarer Enhedslisten i EU: Venstrefløjens modvilje til at indgå kompromisser skader den grønne omstilling

Enhedslisten i EU kritiserer Venstre for at være splittede i spørgsmålet om biodiversitet. Partiet undlader strategisk nuancerne for at skabe tvivl om Venstres linje, skriver Morten Løkkegaard og Asger Christensen.

Så lad os først og fremmest slå fast: Venstre bakker fuldt op om, at EU skal have en lov for at genoprette naturen og biodiversiteten, skriver Morten Løkkegaard og Asger Christensen.
Så lad os først og fremmest slå fast: Venstre bakker fuldt op om, at EU skal have en lov for at genoprette naturen og biodiversiteten, skriver Morten Løkkegaard og Asger Christensen.Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Morten Løkkegaard
Asger Christensen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Nuancer er vigtige i enhver saglig debat. Verden er sjældent så sort og hvid, som populistiske partier gerne vil fremstille den.

Denne gang er det Enhedslisten, der forsøger at skabe tvivl om Venstres opbakning til naturgenopretning i EU.

Så lad os først og fremmest slå fast: Venstre bakker fuldt op om, at EU skal have en lov for at genoprette naturen og biodiversiteten.

Alle Venstres medlemmer - Erik Poulsen, Asger Christensen og Morten Løkkegaard - støttede således parlamentets egne forslag til en lov om naturgenopretning.

Derfor var vi ligesom SF og Enhedslisten begejstret, da Europa-Parlamentet efterfølgende i februar vedtog kompromisaftalen, som blev indgået mellem Ministerrådet, Kommissionen og Parlamentet.

Læs også

Faktisk kaldte Enhedslistens europaparlamentariker Nikolaj Villumsen det en "vigtig sejr" på partiets egen hjemmeside, og Kira Marie Peter-Hansen (SF) hyldede vedtagelsen som en "kæmpe sejr" på Instagram.

Nu forsøger særligt Enhedslisten så at udtrykke bitterhed over, at partiet ikke fik sin fulde vilje til at diktere lovforslaget.

Sådanne virkelighedsfjerne synspunkter er desværre forventelige fra et parti som Enhedslisten, der ofte står uden for indflydelse, fordi de ikke er med til at indgå de brede kompromisser.

Foretrækker man som parti at stå på sidelinjen og ukonstruktivt brøle løs uden markant indflydelse, er det fint. Men politik handler nu en gang om kompromisser.

Venstrefløjen udskyder grøn lov

Vil man allerhelst bare sende symbolske signaler og høste likes på sociale medier, er det langt nemmere at være på tværs.

Det er dog ikke uden konsekvenser.

Naturen og biodiversiteten har akut brug for handling. Og venstrefløjen vil normalt være de første til at ytre, at vi ikke kan spilde tiden.

Morten Løkkegaard og Asger Christensen (V)
Medlemmer af Europa-Parlamentet

Tidligere i år faldt EU's lovforslag, der skulle nedbringe brugen af pesticider blandt europæiske landmænd. Lovforslaget faldt, fordi en lang række partier på venstrefløjen mente, det var vigtigere at fiske stemmer end at få vedtaget vigtig lovgivning.

Indholdet i lovgivningen var ikke så vidtrækkende, som venstrefløjen ville have. Derfor måtte den åbenbart stemmes ned.

Nu går der så formentlig flere år, før vi får nye regler for brugen af pesticider, fordi lovforslaget blev nedstemt i Europa-Parlamentet.

Teksten kunne have været mere ambitiøs, men det havde været bedre at få loven vedtaget nu frem for at udskyde al lovgivning i flere år.

Naturen og biodiversiteten har akut brug for handling. Og venstrefløjen vil normalt være de første til at ytre, at vi ikke kan spilde tiden.

Præcis dét var også holdningen for Enhedslisten, da vi skulle stemme om naturgenopretning. Partiet støttede og hyldede som sagt vedtagelsen af lovforslaget, selvom de nu kritiserer reglerne for at være for uambitiøst.

Men da det gjaldt pesticidlovgivning, blev det vigtigere at sende signaler.

Højrefløj går mod klimakampen

Udskydelsen af pesticidlovgivning forværres kun af situationen efter valget. For her kan det blive endnu sværere at vedtage ambitiøse regler, fordi den yderste højrefløj har erklæret krig mod klimakampen.

Dansk Folkepartis Anders Vistisen, der er hovedrepræsentant for den højradikale ID-gruppe, har selv annonceret, at han nu er imod EU’s klimalov: Green Deal. Lovgivningen skal simpelthen skrottes og genforhandles ifølge DF's spidskandidat.

Læs også

På den anden side af valget er det derfor endnu vigtigere, at partier som Enhedslisten undgår at forfalde til at sende signaler.

Hvis ikke vi formår at forhandle os til konstruktive kompromisser, risikerer vi, at den konservative EPP-gruppe og de højreradikale grupper får mulighed for at dominere.

Hvis ikke vi formår at forhandle os til konstruktive kompromisser, risikerer vi, at den konservative EPP-gruppe og de højreradikale grupper får mulighed for at dominere.

Morten Løkkegaard og Asger Christensen (V)
Medlemmer af Europa-Parlamentet

For nylig fik vi et forvarsel: Formanden for EPP-gruppen, Manfred Weber, opfordrede decideret sine parlamentarikere til at stemme FOR at skrotte kompromisaftalen om naturgenopretning.

Heldigvis lykkes det ikke den konservative EPP-gruppe, som også huser Det Konservative Folkeparti og efter valget muligvis Liberal Alliance, at samle et flertal om at aflive lovgivningen. Men meldingen minder om, at vi ikke nødvendigvis kan regne med Parlamentets største gruppe.

Så det bliver endnu vigtigere at forhandle sagligt og seriøst efter valget; At indgå kompromisser frem for at løbe med løse, unuancerede påstande for at få medieopmærksomhed.

Ulempen er selvfølgelig, at nuancer forhindrer populistiske forsøg på at male verden sort og hvid.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Løkkegaard

Spidskandidat til Europa-Parlamentet (V), MEP (V), Næstformand, Renew Europe, kommunalbestyrelsesmedlem, Gentofte Kommune, fhv. MF (V)
journalist (DJH 1988)

Nikolaj Villumsen

MEP (EL), næstformand, Venstrefløjsgruppen, Europa-Parlamentet
BA.mag. i historie (Københavns Uni. 2009)

Anders Vistisen

Spidskandidat til Europa-Parlamentet (DF), MEP (DF)
cand.jur. (Aarhus Uni. 2013)

0:000:00