Mindeord: Søren Bald om fhv. minister, MF og MEP Lone Dybkjær (80)

Tidligere landsformand for Radikale Venstre Søren Bald skriver mindeord om fhv. minister, MF og MEP Lone Dybkjær, Frederiksberg, der er død, 80 år gammel.

Lone Dybkjær
Lone Dybkjær (1940-2020) Fhv. minister (R), fhv. MF, fhv. MEP
Søren Bald
Søren Bald (79) Fhv. landsformand, Det Radikale Venstre, fhv. forstander, Krogerup Højskole

Lone gav folkestyret kvalitet, engagement og farve. Hun var på godt og ondt uforfærdet i sit politiske virke, der talte poster som MF, medlem af Europa-Parlamentet og minister. Og kampen for ligeberettigelse stod i alle sammenhænge højt på hendes dagsorden.

Når man som jeg har kendt hende i mere end 50 år, er der mange billeder på nethinden.

Som nyvalgt folketingsmedlem i 1973 skændtes hun med den ligeledes nyvalgte Peter Brixtofte, der arrigt spurgte hende, hvorfor hun var gået ind i politik, hvortil Lone lakonisk sagde:

"For at bekæmpe typer som dig!".

Eller da hun engang i den radikale folketingsgruppe røg i harnisk. Et medlem havde i et tv-program ytret sig ganske afslappet om risikoen for muslimske trusler mod personer i Danmark – uagtet Naser Khader på det tidspunkt havde livvagter.

Lone holdt ikke sin vrede tilbage, da hun både pegede på og sagde til den pågældende:

"Der skulle kun én gal mand til at myrde Anna Lindh!" (svensk udenrigsminister, myrdet med knivstik i 2003).

Lone blev i starten af 90’erne tvunget til at vælge en ny karrierevej, fordi hun og Poul Nyrup havde forelsket sig i hinanden.

Medlemskabet af den radikale folketingsgruppe blev dermed en politisk umulighed, så hun valgte dels kærligheden, dels Europa-projektet, som hun kyndigt og engageret kastede sig over i ti år. Og hun og den hjertevarme hr. Poul administrerede taktfuldt deres to forskellige partimedlemskaber.

Undervejs ramte den største af alle forældresorger hende, da hendes ene datter efter en langvarig sklerose-sygdom døde. Hendes egen kræftsygdom varede næsten ti år.

Nu er hun en del af den radikale historie, der for hende har strakt sig fra Hilmar Baunsgaard, over Niels Helveg til Marianne Jelved og videre.

Hun har hele vejen igennem givet den historie farve, kvalitet og et stort engagement.

Flere af os har heldigvis nået at fortælle hende det i de sidste år, hvor sygdommen sled hårdt på hende.

Hun var smuk på mere end én måde, og når hun var god, var hun bedre end de bedste.

Tilbage til navnenyt »

Prøv christiansborg gratis i 14 dage

  • Artikler
  • Debat
  • Politisk kalender
  • Spørgsmål og svar
Dagens portal