Joy Mogensen åbner for flere musicals på Det Kongelige Teater

SÆTTEMØDE: Torsdag begynder forhandlingerne om en ny flerårig rammeaftale for Det Kongelige Teater. Det er andet forsøg på at lande en aftale, efter at det kiksede i 2019.

På Det Kongelige Teater kan kunstarterne ballet, opera og skuespil i fremtiden få følgeskab af en farvestrålende og festlig fætter: Musicalen.

Kulturminister Joy Mogensen (S) åbner nemlig for, at Danmarks nationalscene kan opføre flere musicals i fremtiden.

"Mit mål er at sikre, at Det Kongelige Teater bliver ved med at arbejde med at være mere for flere," siger hun.

Og det kan dans, sang og skuespil være med til, mener Joy Mogensen. For musicals er "tit med til at få nye målgrupper til at få øjnene op for, hvad teatret kan", lyder det fra kulturministeren.

"Hvis du går i Det Kongelige Teater i dag, er du sandsynligvis stadigvæk en kvinde over 60 år, der bor i hovedstadsområdet – på trods af mange, mange års forsøg på at få det bredt mere ud. Og jeg er ret sikker på, at der er flere derude, som ville få en helt fantastisk oplevelse af at se de unikke forestillinger, som Det Kongelige Teater sætter op. For de er af rigtig, rigtig høj kvalitet," siger hun.

Ny rammeaftale på vej
Meldingen kommer på dagen, hvor kulturministeren sætter sig for bordenden til det første sættemøde om en ny flerårig rammeaftale for teatret.

Den skal udstikke kursen for nationalscenen de kommende fire år, efter at det i 2019 ikke lykkedes regeringen at lande en ny flerårig aftale med Folketingets partier. Den eksisterende blev i stedet forlænget til også at gælde i 2020.

Det er netop i den rammeaftale, at der står, at Det Kongelige Teater gerne må opføre musicals, men: Har stykket "tidligere været sat op på kommercielle teatre i Danmark og udlandet", må det kun opføres, hvis der er tale om en "meget markant kunstnerisk nytænkning". Og det er det benspænd, som Joy Mogensen lægger op til et opgør med.

"I den nuværende aftale har man lagt nogle restriktioner på Det Kongelige Teaters repertoire. Især i forhold til musikdramatik, altså musicals. Det kan jeg godt forstå, man gjorde i en tid, hvor musicalscenen i Danmark var ny og en forsigtig satsning. Men i de år, der er gået, er der kommet flere til, og det er noget, som danskerne søger," siger kulturministeren, der tilføjer:

"Jeg synes, Det Kongelige Teater skal have chancen for at lade denne her genre indgå i deres repertoire. Men selvfølgelig med respekt for de andre musicalproducenter, der er i Danmark," siger Joy Mogensen. 

Vil Det Kongelige Teater lave flere musicals? Og vil kulturministeren svare på, om teatret får en øget bevilling? Det kan du blive meget klogere på i den fulde version af artiklen, som du kan læse på Altinget Kultur her.

Opdateret torsdag kl. 10.00 med en faktaboks om Det Kongelige Teater.

Forrige artikel Se pressemødet: Myndighederne gør status på coronavirus Se pressemødet: Myndighederne gør status på coronavirus Næste artikel K-politiker får frataget ordførerskaber efter grænseoverskridende adfærd K-politiker får frataget ordførerskaber efter grænseoverskridende adfærd