Dagens overblik: Vestager modsiger regeringen om hjælpepakker til selskaber i skattely

NYHEDSOVERBLIK: EU-Kommissionen modsiger regeringen om udbetaling af hjælpepakker til selskaber i skattely, statskassen har støttet kinesisk militærforskning, og måling viser markant forspring til statsministeren. Få overblik over dagens politiske nyheder.

EU-Kommissionen anbefaler at udelukke selskaber placeret i skattely fra hjælpepakker, uanset om ejerskabet går i flere led.
EU-Kommissionen anbefaler at udelukke selskaber placeret i skattely fra hjælpepakker, uanset om ejerskabet går i flere led.Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Karl Emil Frost

Velkommen til tirsdagens politiske overblik.

Dagens helt store historie er aftalen mellem de europæiske stats- og regeringsledere om EU-budgettet og den økonomiske genopretningsplan, som skal understøtte nødstedte europæiske økonomier.

De danske medier byder også på væsentlige politiske nyheder, og vi lægger ud med historien om, at EU-Kommissionen nu modsiger regeringen om udbetaling af hjælpepakker til selskaber i skattely.

EU-Kommissionen anbefaler at udelukke selskaber placeret i skattely fra hjælpepakker, uanset om ejerskabet går i flere led. Tidligere har regeringen ellers ment, at det ikke er muligt inden for EU-retten, skriver Information.

Anbefalingen fremgår af et nyt sæt med officielle anbefalinger, som konkurrencekommissær Margrethe Vestager og økonomikommissær Paolo Gentiloni for nylig har udsendt.

"Det her er ikke bare en rygende pistol, det er en total underkendelse af hele regeringens vattede argumentation om, at det ikke skulle være muligt at lade være med at give penge til virksomheder, der nasser på samfundet," siger skatteordfører Rune Lund (EL) til Information.

Dansk støtte til kinesisk militærforskning
Den danske statskasse har støttet forskning i kvantefysik på Danmarks Tekniske Universitet, som foregår i samarbejde med den kinesiske hær. Det skriver Politiken.

Det er sket, selvom det ifølge eksperter er risikabelt, fordi Kina ser viden om kvantefysik som afgørende for at udvikle nye forsvarsteknologier,

"Det er ret sandsynligt, at de civile forskere, som er involveret i det her, kommer til at dele viden med den væbnede del af den kinesiske hær – også direkte," siger ekspert i asiatisk sikkerhedspolitik Ankit Panda til Politiken.

Professor ved Danmarks Tekniske Universitet Karsten Rottwitt fortæller til Politiken, at der tages de relevante hensyn for ikke at afsløre kompromitterende viden gennem samarbejdet.

Måling viser markant forspring til statsministeren
Ny Gallup-måling viser, at danskerne har større tillid til statsminister Mette Frederiksen (S) end partiformand Jakob-Ellemann Jensen (V), når det gælder økonomi og klima. Det skriver Berlingske.

Spørger man danskerne, hvem de fortrækker som statsminister, fastholder Mette Frederiksen sit forspring. 36 procent af de adspurgte danskere foretrækker, at Mette Frederiksen skal stå i spidsen for den økonomiske genopretning efter coronakrisen, mens 23 procent peger på Jakob Ellemann-Jensen.

Politisk kommentator Jarl Cordua forklarer, at Mette Frederiksens forspring skyldes medvind, som hun har fået under coronakrisen. Medvinden kommer til udtryk i Socialdemokratiets for tiden favorable meningsmålinger. Samtidig venter de svære økonomiske spørgsmål endnu.

"Statsministeren kan henvise til, at alle de penge, der er brændt af i løbet af de seneste fire til fem måneder, er brugt med stort set hele Folketingets velsignelse," siger han til Berlingske.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00