Radikale vil bruge 300 millioner på klimabistand til verdens fattigste

FINANSLOV: "Det er ikke sådan, at bare det lugter lidt af grønt, er det klimabistand. Det ved regeringen jo også godt selv," siger De Radikale, der på sigt vil bruge en milliard kroner på klimahjælp til verdens fattigste. Partiet kan dog ikke sige, hvornår målet skal være nået.

Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Maja Hagedorn

Danmark har råd til at give mere til dem, der "har allermindst og står overfor de allerstørste udfordringer".

Det mener Det Radikale Venstre, der vil bruge i alt 400 millioner kroner mere på udviklings- og klimabistand, end regeringen lægger op til at gøre i 2021.

"Vi lever i en verden, der er ekstremt ulige, og hvor der er store problemer for verdens fattigste," siger Anne Sophie Callesen (R), der er partiets udviklingsordfører.

"Det var der også før, men coronakrisen har gjort, at mange af udfordringerne er forværret. Derfor – selv om vi har vores egne udfordringer – er det mere vigtigt end nogensinde, at vi også giver mere til dem. Det er mange års udvikling, der risikerer at blive sat tilbage på grund af coronakrisen."

Mange års udvikling risikerer at blive sat tilbage på grund af coronakrisen.

Anne Sophie Callesen (R)
Udviklingsordfører

Danmark har ikke indfriet løfte
Helt præcist vil partiet øge udviklingsbistanden med 100 millioner kroner, mens det vil afsætte 300 millioner kroner til klimaet og kalde det "additionel bistand". Og den sondring er vigtig for De Radikale:

"Det er noget, vi har lovet, som vi ikke leverer på. Derudover er det også ekstremt vigtigt, at vi tager klimaforandringer alvorligt som en global problemstilling. Det rammer dem, der er mindst skyld i problemerne, hårdest. Det er ikke dem, der har skabt problemerne, men det er dem, der lever med konsekvenserne af dem."

Det, Anne Sophie Callesen henviser til, er, at Danmark sammen med verdens rigeste lande har lovet, at man fra 2020 årligt vil betale 100 milliarder dollar i klimabistand til verdens fattigste lande. De penge skal være nye og additionelle, lyder det i aftalen.

Danmarks del af regningen bør ifølge en udregning fra Care være fem milliarder kroner om året. Det vil sige ud over de cirka 16-17 milliarder kroner, vi bruger på ulandsbistand.

Sidste år lykkedes det støttepartierne at lande en aftale om 150 millioner kroner i additionel bistand. Men regeringen har på forslaget til finansloven for 2021 slet ikke afsat midler til additionel klimabistand. Den henviser til, at grønne initiativer i udviklingsbistanden vil udgøre en femtedel af den samlede bistand – det vil sige omkring tre milliarder kroner.

0:000:00