Regeringen vil hastebehandle forslag om at fratage fremmedkrigeres danske statsborgerskab

SYRIEN: Et bredt politisk flertal støtter regeringens forslag om at hastebehandle en ny lov, der skal gøre det muligt at fratage danske fremmedkrigere deres danske statsborgerskab. "Absurd," mener EL. 

S-regeringen vil hastebehandle forslag, der skal frakende danske fremmedkrigere deres danske statsborgerskab. 
S-regeringen vil hastebehandle forslag, der skal frakende danske fremmedkrigere deres danske statsborgerskab. Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Martin Mauricio

Danske statsborgere, der er draget i krig i Syrien, skal ikke have mulighed for at komme tilbage til Danmark.

Det mener regeringen, der nu vil forsøge at få hastebehandlet en lov, der skal gøre det administrativt muligt for danske myndigheder at frakende fremmedkrigere med dobbelt statsborgerskab deres danske statsborgerskab.

Regeringens forslag om en hastebehandling kommer efter den seneste uges tyrkiske landoffensiv imod kurdiske militser i det nordøstlige Syrien.

”Der er risiko for, at de kurdisk kontrollede IS-lejre i grænseområdet bryder sammen, og at fremmedkrigere med dansk statsborgerskab søger mod Danmark. Det er mennesker, der har vendt Danmark ryggen og med vold kæmpet mod vores demokrati og frihed. De udgør en trussel mod vores alles sikkerhed. De er uønskede i Danmark,” skriver statsminister Mette Frederiksen (S) i en pressemeddelelse.

Vi har som retssamfund et juridisk og moralsk ansvar for at tage ansvar for danske statsborgere.

Sikandar Siddique (ALT)
Retsordfører

EL: ”Det er helt absurd”
Et bredt flertal af Folketingets partier har på forhånd tilkendegivet, at de støtter regeringens ønske om at hastebehandle den nye lov.

Det fremgår af pressemeddelelsen, at samtlige partier foruden Alternativet og Enhedslisten bakker op om forslaget.

”Jeg er simpelthen forarget over det. Når det handler om at hjælpe kurderne, der har været en af Danmarks vigtigste allierede imod Islamisk Stat, nøler regeringen. Men med det her, der omhandler en lillebitte gruppe mennesker, der har gjort noget ulovligt, skal man straks markere sig som en handlekraftig regering. Det er helt absurd,” siger Enhedslistens retsordfører, Rosa Lund.

Hun understeger, at Enhedslisten "naturligvis" ønsker at straffe folk, der har begået kriminalitet, men at det bør ske i det danske straffesystem.

"Men det her forslag risikerer også at ramme danske statsborgere, der er rejst til Syrien for at kæmpe imod Islamisk Stat, og det er langt ude, hvis man skal straffes for det," siger hun. 

Også i Alternativet vurderer retsordfører Sikandar Siddique, at det er en helt forkert beslutning, at et flertal ønsker at hastebehandle lovforslaget.

”Det er en stor, principiel beslutning, der kan få mange personlige og retslige konsekvenser. Derfor mener vi, at forslaget bør have en ordentlig lovbehandlingstid. Det må under ingen omstændigheder hastes igennem,” siger han.

Dansk Folkeparti støtter regeringen
I Dansk Folkeparti afviser formand Kristian Thulesen Dahl fuldstændig at hjemtage de danske statsborgere, der har deltaget i krigen i Syrien.

"De skal ikke kunne påberåbe sig at være danskere. Vi skylder dem intet. Og de skal aldrig til Danmark igen, hvis det står til mig," skriver DF-formanden i sit ugentlige nyhedsbrev.

Partiets retsordfører, Peter Skaarup, slår fast, at Dansk Folkeparti "selvfølgelig" bakker op om regeringens forslag. 

"Men regeringens forslag omfatter kun de IS-krigere, der har dobbelt statsborgerskab. Vi mener, det bør gælde dem alle. Ingen af dem skal under nogen omstændigheder tilbage til Danmark," siger han. 

Men Danmark kan ikke bare vælge at fraskrive sig sit juridiske ansvar, lyder det fra Sikandar Siddique. 

”Vi kan ikke være så ivrige efter at udvise kriminelle udlændinge fra Danmark, samtidig med at vi nægter at tage ansvar for de af vores egne statsborgere, der begår noget ulovligt i et andet land. Vi har som retssamfund et juridisk og moralsk ansvar for at tage ansvar for danske statsborgere.”

Regeringen har endvidere besluttet at yde et ekstraordinært bidrag på 20 millioner kroner til internationale Røde Kors i Syrien. Pengene skal hjælpe civilbefolkningen i landets særligt udsatte områder. 

Artiklen er mandag 14. oktober 2019 klokken 16.35 opdateret med en kommentar fra Peter Skaarup (DF).

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Peter Skaarup

MF (DD)
student (Aarhus Katedralskole 1982)

Rosa Lund

MF (EL)
cand.soc. i jura (Københavns Uni.)

0:000:00