Dansk politiker fanget i tyrkisk offensiv: "Mændene passer på husene, mens børn og ældre er flygtet"

ØJENVIDNE: Bomberne springer i byen Qamishli, mens de kurdiske tropper opruster til kamp efter Tyrkiets militære offensiv i Nordsyrien. Midt i kaosset er Jenan Jamil Bozo, der har været opstillet til folketingsvalget. Han er blevet tilbudt en pistol, men sagde nej: ”Jeg er politiker, ikke soldat." 

Kun få timers kørsel fra den tyrkisk-syriske grænse ligger den syriske by Qamishli, der til daglig huser cirka 184.000 indbyggere.

Normalt bor Jenan Jamil Bozo i Odense med sin familie, der tæller fire børn. Men i dag befinder den danske folketingskandidat for Kristendemokraterne sig i sin kusines hus i Qamishli, hvor han er fanget i krydsilden.

"Mændene passer på husene, mens børnene og de ældre er flygtet ud mod landsbyerne," siger han på en ustabil telefonforbindelse.

Han fortæller, at den tyrkiske hær bomber fra sen eftermiddag til tidlig morgen.

"Jeg er bekymret for en massakre. De kaster uden at have et mål for deres bomber," siger Jenan Jamil Bozo, som ikke fik meget søvn natten til fredag, fordi han blev vækket omkring klokken 02:00 om natten på grund af tre kraftige eksplosioner, der fik "huset til at ryste".

Altinget har flere gange været i kontakt med politikeren, som i disse dage er øjenvidne til den eskalerende konflikt ved grænsen mellem Tyrkiet og Syrien.

Efter at Tyrkiet onsdag angreb den nordlige del af Syrien, hvor den kurdiske befolkning kontrollerer området, melder den 59-årige danske statsborger om flere sårede på gaderne. Sammen med sin syriske familie tæller han timerne, mens bomberne springer i nattens løb. 

Han har boet i Danmark siden 1986, men er vokset op i den kurdiske del af det nordlige Irak. Han har også familie i grænseområdet mellem Tyrkiet og Syrien, hvor han netop nu befinder sig.

I tre uger har han rejst rundt i de tre lande for at besøge sin familie, men turen til Syrien viste sig at være uheldig timing, da Tyrkiets offensiv nu har lukket grænserne og dermed gjort Jenans mulighed for at rejse hjem til Danmark minimal.

Urolig stemning
Mens de tyrkiske bombefly opererer om natten, opruster de kurdiske styrker til kamp, fortæller han. 

Kurderne har været USA’s allierede i kampen mod Islamisk Stat, men med Donald Trumps beslutning om at trække de amerikanske tropper ud af Nordsyrien, er de resterende kurdere overladt til sig selv.

Jenan beretter om store demonstrationer i Qamishli, hvor soldater fra den kurdiske YPG-milits, der blandt andet har hjulpet med at nedkæmpe Isis, går med løftede maskingeværer i gaderne.

Hele byen er anspændt. Jenan fortæller blandt andet, at alle har våben i husene undtagen ham selv.

”Jeg er blevet tilbudt en pistol, så jeg kan forsvare mig selv. Men jeg har takket pænt nej,” siger Jenan Bozo og fortsætter:

”Jeg er politiker, ikke soldat.”

Berørte amerikanere 
Han fortæller også, at de amerikanske styrker i området har været meget berørte over situationen. 

”De amerikanske soldater var dybt berørte over at blive beordret til at lade de kurdiske soldater i stikken, som amerikanerne har kæmpet sammen med i flere år, og hvis familier amerikanerne har lært at kende,” siger han.

Jenan Jamil Bozo afventer i øjeblikket situationen, men vil forsøge at krydse grænsen, når det bliver muligt.

EU-landene, USA, Iran, Egypten og Saudi-Arabien har alle taget afstand fra den tyrkiske aggression.

 

Forrige artikel Kritik af Københavns klimaregnskab: Hovedstaden bliver ikke CO2-neutral af at købe solceller i Lemvig Kritik af Københavns klimaregnskab: Hovedstaden bliver ikke CO2-neutral af at købe solceller i Lemvig Næste artikel LA ansætter to profiler til centrale poster på Borgen LA ansætter to profiler til centrale poster på Borgen
Holstein: Støjbergs tale lignede en afskedstale   

Holstein: Støjbergs tale lignede en afskedstale  

LANDSMØDE: Jakob Ellemann forsøgte med sin landsmødetale at favne både Tommy Ahlers-segmentet og det jyske segment. Efter Støjbergs tale peger pilen i retning af, at hun forlader partiet, vurderer Altingets politiske kommentator Erik Holstein.