Signe Bøgevald: Nye Borgerlige har intet at gøre med sand borgerlighed

KOMMENTAR: Selvom Nye Borgerlige kalder sig forsvarere af friheden, fædrelandet og værdifællesskabet, lader det til, at partiet mangler en grundlæggende forståelse af, hvad begreberne indebærer, skriver Signe Bøgevald Hansen.

Nye Borgerliges formand, Pernille Vermund, beskriver, hvor vigtigt det er at værne om det danske værdifællesskab, hvor friheden er en afgørende værdi, der skal beskyttes.

Men selvom Nye Borgerlige kalder sig selv for et rigtigt borgerligt parti, så svigter de den borgerlige arv, som de selv proklamerer at beskytte.

Det danske værdifællesskab er ikke værd at dyrke, blot fordi det er dansk. Nej, Danmark fungerer, fordi vores land er bygget på vestlige og borgerlig-liberale værdier og institutioner.

Det indeholder en stærk tro på det liberale demokratis styrke, herunder at individets rettigheder skal beskyttes mod vilkårlige og despotiske flertal.

Alligevel ser vi gang på gang, hvordan Nye Borgerlige hellere vil tale til folkedybet end at beskytte individers rettigheder.

Det hørte vi blandt andet i et interview 2. september 2018, hvor partiets folketingskandidat i Nordjylland, Poul Højlund, sagde, at muslimer i Danmark skal "hæmmes på alle de måder, vi kan finde på", herunder at bygning af nye moskéer skal forhindres, samt at man skal kræve dansk tale under fredagsbøn i moskeerne i Danmark.

Det borgerlige, vestlige samfund hviler også på rationaliteten og oplysningen som fundament for den demokratiske samtale. Alligevel har vi flere gange set, hvordan politikere fra Nye Borgerlige har fordrejet og direkte løjet for at præsentere netop deres forståelse af virkeligheden.

Blandt andet da partiets folketingspolitiker Mette Thiesen 8. juni 2018 skrev, hvordan der var flere bevæbnede shariavagter til stede under bønnekald på Rådhuspladsen, som skulle sørge for, at ingen danskere nærmede sig.

Selvom Nye Borgerlige kalder sig forsvarere af friheden, fædrelandet og værdifællesskabet, så lader det til, at partiet mangler en grundlæggende forståelse af, hvad disse begreber indebærer. Det samme gælder "borgerlig", som partiet jo stolt kalder sig selv.

Det lader til, at fortællingen i Nye Borgerlige er, at de resterende partier i den blå blok har svigtet selve det borgerlige samfund, når man har ladet indvandringen og islamiseringen stå til.

Og ja, de borgerlige perspektiver kan da være svære at spotte parlamentarisk i Danmark. Med et Venstre, der i hvert fald jævnfør deres formand hellere vil samarbejde med Socialdemokratiet end de øvrige borgerlige partier. Og et Liberal Alliance, der desværre er decimeret efter en klodset og en mildest talt ikkesuccesfuld regeringsdeltagelse.

Men det er fejlagtigt at tro, at vi i Nye Borgerlige finder de sande borgerlige og de sande forsvarere af friheden og værdifællesskabet. Deres politik, retorik og værdier fremmer ikke det borgerlige samfund. Nej, det står i direkte kontrast til det.

Men Nye Borgerlige er med sin begrænsede parlamentariske opbakning ikke et problem i sig selv, men deres politik er udtryk for en større antiborgerlig tendens i tidsånden.

Denne tendens kommer ikke kun fra demokratifjendtlige islamister eller kollektivistiske og identitetspolitiske socialister. Selvom truslen fra disse grupper også er stor. Nej, den kommer også fra de folk, der selv kalder sig og opfattes som borgerlige, højreorienterede og liberale.

Det er nemt og ydermere bredt accepteret at kritisere den amerikanske præsident, Donald Trump, på mere eller mindre saglige måder. Med ønsket om at stå i kontrast til det etablerede går visse selverklærede borgerlige ud og forsvarer præsidenten på trods af hans klare antiborgerlige tilgang.

Denne tilgang ses i form af modstand mod frihandel, hans ukuelige modstand mod journaliststaben og den demokratiske samtale, der får hans vælgere til at opfatte hele den etablerede presse som fake news.

Og den ses også i form af hans klare had til specifikke religiøse og etniske samfundsgrupper som muslimer og mexicanere. Netop denne tidsånd, der er ekspliceret ved Donald Trump, efterlader rum for partier som Nye Borgerlige eller personer som Morten Messerschmidt (DF) til at omdefinere det borgerlige projekt.

Som borgerlig-liberale har vi været for dårlige til at dyrke og oplyse om de værdier, der er så grundlæggende for vores vestlige samfundsprojekt, og derfor efterlader det rum for partier som Nye Borgerlige til at omdefinere det borgerlige projekt til noget dybt antiborgerligt.

Vi har ellers nok at være stolte af. Det liberale demokrati, der bygger på ligheden mellem borgere, og det borgersind, der kombineret med det frie marked har været med til at skabe de mest succesfulde og frie samfund, som man har set i verdenshistorien.

Det liberale demokrati med stærke forfatninger, der beskytter borgernes rettigheder, samt en demokratisk samtale, der bygger på oplysning og rationalitet, er blot en parentes i historien og dermed ikke udgangspunktet for menneskets måde at indrette sig på. Det er noget, som vi konstant skal kæmpe for.

Friheden kræver som bekendt konstant årvågenhed. I denne kamp er det helt afgørende, at vi som borgerlige genvinder troen på og kampen for det borgerlig-liberale samfund, og de værdier, der definerer det.

Det kræver også, at vi ikke må tillade, at begrebet "borgerlighed" udvandes. Og vi må derfor også råbe vagt i gevær, når kollektivistiske og antiborgerlige kræfter i for eksempel Nye Borgerlige pågriber sig den sande borgerlighed.

-----

Signe Bøgevald Hansen (f. 1998) er formand for Liberal Alliances Ungdom. Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Forrige artikel Pelle Dragsted: Partiegoisme må ikke spænde ben for centrum-venstre Pelle Dragsted: Partiegoisme må ikke spænde ben for centrum-venstre Næste artikel Lars Arne Christensen: Løkkes dørsmæk stopper ikke Venstres problemer Lars Arne Christensen: Løkkes dørsmæk stopper ikke Venstres problemer