Kommentar af 
David Trads

David Trads: Ti pointer om Israel og Palæstina, som alle danskere bør kunne nikke ja til

Konflikten mellem Israel og Palæstina har ført til en aggressiv debat, der kun gør ondt værre. Her er min liste over de ti vigtigste pointer netop nu. Alle danskere, uanset baggrund, bør kunne nikke ja til dem alle.

Jeg drømmer om, at urkonflikten mellem jøder, kristne og muslimer snart stopper, skriver David Trads.
Jeg drømmer om, at urkonflikten mellem jøder, kristne og muslimer snart stopper, skriver David Trads.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
David Trads
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Der er virkelig brug for at dæmpe tonen i konflikten mellem Israel og Palæstina. Den aggressivitet, der lige nu hersker i Mellemøsten, Amerika, Europa og Danmark, gør kun ondt værre.

Jeg har været i Israel, Vestbredden og Gaza. Jeg har set de ulykker, som årtiers, århundreders, ja, årtusinders religiøse stridigheder kaster ud over dem, der bor der. Jeg drømmer om, at urkonflikten mellem jøder, kristne og muslimer snart stopper.

Som Barack Obama smukt sagde, da han brød igennem som præsidentkandidat med sit optimistiske 'Yes, We Can!': Vi må aldrig falde for den nemme løsning - fristelsen til at grave flere grøfter. Vi bør i stedet altid søge den vanskeligere, men rigtige vej - opgaven med at bygge nye broer.

Lige nu er problemet i debatten - også her i Danmark - at alt er sort/hvidt: Enten holder man 100 procent pro-israelsk eller 100 procent pro-palæstinensisk. Alt for mange har skyklapper på. Det gælder for begge sider. 

Fraværet af refleksion og nuancer gør det sværere at finde den varige fred, som bør være målet. I en forhandling må begge sider være parate til kompromis. Der kommer ikke noget Stor-Israel, og der kommer ikke noget Stor-Palæstina. 

Læs også

For at komme videre bør vi imidlertid også alle være enige om nogle grundprincipper, så vi har et fælles udgangspunkt og en fælles vision. 

Her er min liste over de ti vigtigste pointer netop nu. Alle danskere, uanset baggrund, bør kunne nikke ja til dem alle. Men tjek selv:

  1. Jeg går ind for en reel tostatsløsning: Israel og Palæstina. Fredsforhandlinger bør begynde straks.
  2. Jeg er tilhænger af demokrati, aldrig af diktatur. Demokrati er lig med menneskerettigheder. Diktatur er lig med krænkelser mod individet.
  3. Jeg er modstander af Israels bosættelsespolitik. Den skal stoppes og rulles tilbage, så Vestbredden kan blive et fysisk sammenhængende land.
  4. Jeg er modstander af Israels de facto apartheid mod muslimer i Israel.
  5. Jeg er modstander af Israels, mangeårige, de facto terror mod især Gaza.
  6. Jeg er modstander af Netanyahu-regeringens fascistiske, anti-demokratiske linje i Israel.
  7. Jeg er modstander af Hamas, fordi det er en terror-organisation, der driver et fuldbyrdet diktatur. Ayatollah-regimet i Teheran er deres allierede.
  8. Jeg betragter 7. oktober 2023 som en rædselsfuld terrorhandling. Alle bør lægge maksimalt afstand til den slags terror, som desværre er normen for Hamas.
  9. Jeg er modstander af alle former for racisme. Mod muslimer, mod jøder, mod alle.
  10. Jeg er modstander af den tendens, der lige nu er hos for mange pro-palæstinensere til at gøre alle jøder, også uden for Israel, ansvarlige for Netanyahu-regeringens handlinger.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

David Trads

Journalist, forfatter og kommentarskribent
journalist (DJH 1994)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024