Thulesen Dahl sår tvivl om Løkke som leder af blå blok

FORHANDLINGER: Lars Løkke gentog sit ønske om en regering hen over midten, da han mødte op hos Mette Frederiksen, der er udnævnt til kongelig undersøger. Thulesen Dahl vil holde Mette Frederiksen fast på stram udlændingepolitik.

Lars Løkke udtaler sig til pressen efter forhandlinger med Mette Frederiksen. I baggrunden venter Dansk Folkepartis forhandlere på at komme ind. 
Lars Løkke udtaler sig til pressen efter forhandlinger med Mette Frederiksen. I baggrunden venter Dansk Folkepartis forhandlere på at komme ind. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Signe Løntoft

Lars Løkke Rasmussen (V) ønsker fortsat en regering hen over midten. Det gjorde han klart, da han fredag morgen mødte op til forhandlinger med Mette Frederiksen (S).

"Midten i dansk politik blev styrket ved dette valg. Mit parti blev styrket og Det Radikale Venstre blev styrket. Jeg kan se et kæmpe samarbejdspotentiale," sagde Løkke på vej ind til forhandlingsbordet.

Mette Frederiksen har imidlertid givet udtryk for, at hun går efter at danne en socialdemokratisk mindretalsregering. 

Forhandlingerne om et regeringsgrundlag står på hele fredag, efter at Mette Frederiksen torsdag ved en dronningerunde blev udpeget som forhandlingsleder.

Pludselig i slutfasen af valgkampen vil Løkke tilsyneladende i regering med Socialdemokratiet og De Radikale. Det vil sige, at så er han parat til at sælge udlændingepolitikken og Inger Støjberg på den konto.

Kristian Thulesen Dahl
Formand, Dansk Folkeparti

Løkke er Løkke
Fra Dansk Folkeparti mødte formand Kristian Thulesen Dahl og gruppeformand Peter Skaarup op på Christiansborg til det, Kristian Thulesen Dahl betegnede som "en høflighedsvisit".

"Vi har fået et rigtig lousy valgresultat, og det har vi blandt andet, fordi Mette Frederiksen har scoret vælgere på at love at stå fast på en stram udlændingepolitik. Den vil vi holde hende op på."

Er Lars Løkke fortsat den rigtige leder af blå blok?

"Nu sidder Mette Frederiksen med stafetten. Så må vi på et tidspunkt i gang med at vurdere, hvordan det stiller blå blok, for der er ingen tvivl om, at det kræver et grundigt arbejde at genopbygge vælgernes tillid til det borgerlige Danmark."

Er det Venstre, der skal lede det genopbygningsarbejde?

"Jamen, selvfølgelig skal Venstre tænkes med i det. Men hvordan de så lander efter de sving, de har taget her i valgkampen, det må de jo finde ud af som parti."

Thulesen Dahl mener, at Venstres linje er svær at blive klog på efter en valgkamp med skiftende meldinger:

"Det har været forvirrende at følge. Pludselig i slutfasen af valgkampen vil Løkke tilsyneladende i regering med Socialdemokratiet og De Radikale. Det vil sige, at så er han parat til at sælge udlændingepolitikken og Inger Støjberg på den konto."

Er der også noget personrelateret i det i forhold til Lars Løkke og hans meldinger?

"Lars Løkke er jo Lars Løkke. Og han har kørt den linje for Venstre, som han nu har, og så må vi se, hvor det hele lander, før vi kan finde ud af, hvordan vi kommer videre," siger Thulesen Dahl til Altinget.

SF og Enhedslisten er positive
Også SF og Enhedslisten var fredag formiddag til forhandlinger med Socialdemokratiet. 

Begge partier var fortrøstningsfulde efter de indledende møder i Landstingssalen, hvor forhandlingerne finder sted.

SF's Pia Olsen Dyhr mødte op med en liste med krav, men understregede, at der var tale om "forhandlingskrav".

"Selvfølgelig er der nogle, vi er villige til at forhandle om," sagde partiformanden.

For SF har det været et ultimativt krav at afskaffe kontanthjælpsloftet. Desuden vil partiet have en plan for minimumsnormeringer i daginstitutioner, hvis de skal stemme for den første finanslov til efteråret.

Enhedslistens Pernille Skipper understregede, at hun går til forhandlingerne med en række krav, men også med viljen til at gå på kompromis:

"Vores indstilling er, at vi alle sammen bøjer os mod hinanden. Der er ingen, der går ind ad døren med 90 mandater alene. Det gør vi heller ikke."

Blandt Enhedslistens vigtigste krav nævnte Pernille Skipper en bindende klimalov, bedre forhold for børnene på Sjælsmark og mindre ulighed:

"Vi er gået til valg på at bekæmpe den stigende ulighed, så vi vil ikke videreføre Lars Løkkes økonomiske politik. Når vi skal ud og investere i mere velfærd, skal det ikke være den fattige pensionist eller kontanthjælpsmodtager, der betaler," sagde Pernille Skipper.

Efter det indledende møde var Skipper tvetydig i sin melding:

"Vi er ikke blevet afvist, vi er heller ikke blevet imødekommet," sagde hun.

Ingen bagkant
Torsdag blev Mette Frederiksen udnævnt som kongelig undersøger af dronningen og får dermed mulighed for at danne regering.

Alle partier har fået tid ved forhandlingsbordet fredag. Her til formiddag har Venstre, Dansk Folkeparti, SF og Enhedslisten været inde i Landstingssalen. 

Mette Frederiksen understregede fredag morgen, at der kan blive tale om langvarige forhandlinger:

"Jeg har ikke lagt sommerferieplaner," sagde hun.

Efter frokost fortsætter Mette Frederiksen regeringsforhandlingerne med de øvrige partier i følgende rækkefølge:     

Klokken 13.20 Nye Borgerlige                    

Klokken 14.00 Alternativet                             

Klokken 14.40 Liberal Alliance               

Klokken 15.20 Socialdemokratiet, Færøerne 

Klokken 17.40 Sambandspartiet, Færøerne

Klokken 18.20 Det Konservative Folkeparti

Klokken 19.00 Radikale Venstre      

Dokumentation

Mette Frederiksen leder regeringsforhandlinger
Socialdemokratiet, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten råder efter valget over 91 mandater. De har peget på Mette Frederiksen (S), og hun blev torsdag udnævnt til kongelig undersøger.

Ved dronningerunden kunne de politiske partier give udtryk for deres ønsker til de kommende forhandlinger om et regeringsgrundlag. 

Kongehuset skriver i en pressemeddelelse om dronningerunden:

Radikale Venstre har tilkendegivet, at partiet peger på Mette Frederiksen som kongelig undersøger med henblik på at lede forhandlingerne om en stabil ny regering, der som forudsætning for sin dannelse har forpligtet sig til at sætte en ny retning for Danmark. En retning, hvor der skabes et ansvarligt økonomisk grundlag for investeringer i børns opvækst og uddannelse, i en grøn omstilling, der lever op til Paris-målene, og bekæmpelse af fattigdom. Og en retning, som forbedrer integrationen, værner om alle borgeres rettigheder og styrker Danmarks rolle i Europa og verden.

Socialistisk Folkeparti har tilkendegivet, at partiet kan støtte Mette Frederiksen som ny statsminister med den betingelse, at hun danner en regering bestående af flere partier fra rød-grøn blok (S, R, SF, Ø og Å).

Enhedslisten har tilkendegivet, at partiet ikke vil modsætte sig dannelsen af en socialdemokratisk ledet regering, der baserer sig på partierne til venstre i folketingssalen under forudsætning af, at en forhandling om en ny regerings politiske kurs munder ud i et for Enhedslisten acceptabelt resultat.

Repræsentanter for Venstre, Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance, der tilsammen råder over 75 mandater, har tilrådet, at det overlades Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, at lede forhandlingerne om dannelse af en regering. Det Konservative Folkeparti har tilkendegivet, at partiet peger på Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, som forhandlingsleder med henblik på at danne en borgerlig regering, hvori Det Konservative Folkeparti indgår.

Repræsentanter for Alternativet, der råder over 5 mandater, har tilrådet, at det overlades Alternativets politiske leder, Uffe Elbæk, at lede forhandlingerne om dannelsen af en regering. Partiet anerkender samtidig, at der er et stort flertal i befolkningen, som ønsker Mette Frederiksen som forhandlingsleder. Alternativet vil ikke modsætte sig Mette Frederiksens forsøg på at danne regering under forudsætning af, at denne fører en ansvarlig politik baseret på en grøn, en social og en økonomisk bundlinje.

Repræsentanter for Nye Borgerlige, der råder over 4 mandater, har tilrådet, at det overlades Nye Borgerliges formand, Pernille Vermund, at lede forhandlingerne om dannelsen af en regering bestående af de partier, der ønsker at løse udlændingepolitikken fra bunden og føre Danmark i en borgerlig retning.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00