Ugens EU-podcast: Danmark går i front, mens coronavirus lægger Europa ned

PARLAMENTET #93: Kontinentets ledere holder skype-topmøde, mens en række lande følger Danmarks eksempel med skolelukninger og andre markante beslutninger i kampen for at inddæmme den europæiske udbredelse af covid-19. Vi gør status i ugens podcast.

Abonner på Parlamentet i iTunes | Acast | Spotify

”Vi vil bruge alle de redskaber, vi har til rådighed for at sikre, at den europæiske økonomi klarer sig igennem denne storm,” sagde EU-Kommissionens formand, efter at de europæiske ledere i denne uge afholdt noget så sjældent som et topmøde per videolink.

Det var ikke torsdagens fysiske stormvejr over Danmark, Ursula von der Leyen talte om, men de store udfordringer, som coronavirussen skaber for europæisk økonomi og erhvervsliv.

Det taler EU-redaktør Rikke Albrechtsen med podcastvært Thomas Lauritzen om i denne uges udsendelse, der kigger på virussens politiske konsekvenser set fra både København og Bruxelles.

Onsdag aften gik Danmark i front med nogle af Europas på det tidspunkt mest drastiske beslutninger, da statsminister Mette Frederiksen (S) annoncerede lukning af alle de danske skoler.

Både Østrig og det særlig hårdt ramte Italien havde allerede lukket skolesystemerne - og i løbet af torsdagen blev der vedtaget lignende tiltag i Irland, Spanien, Slovakiet og Tjekkiet.

Torsdag aften blev det Frankrigs, Belgiens og Portugals tur til at lukke skolerne. Belgierne gik endda endnu længere ved at lukke restauranter, caféer og natklubber. 

Det virker sandsynligt, at andre EU-lande vil følge trop.

Coronavirussen fik for alvor greb om Europa i en uge, hvor Margrethe Vestager og resten af EU-Kommissionen fremlagde forslag til en ny strategi for at styrke europæisk industri og erhvervsliv. Den kommer på et tidspunkt, hvor især et land som Frankrig gerne vil have åbnet for mere statsstøtte og andre fordele til fransk og europæisk industri i øvrigt.

”Jeg tror, at der bliver et før og et efter coronavirus i verdensøkonomiens historie. Folk vil have, at vi gør os mere uafhængige,” siger Frankrigs finansminister, Bruno Le Maire.

Hør om det hele i ugens europæiske podcast, hvor vi også har besøg af klima- og energiminister Dan Jørgensen (S) for at tale om EU’s nye forslag til en europæisk klimalov.

Abonner på Parlamentet i iTunes | Acast | Spotify

Forrige artikel Podcast: Sådan er hospitalerne ved at forberede sig på coronavirus Podcast: Sådan er hospitalerne ved at forberede sig på coronavirus Næste artikel Podcast: Hverken mennesker eller økonomier er immune over for coronavirus Podcast: Hverken mennesker eller økonomier er immune over for coronavirus