Ugens Europa-podcast: Har Folketinget for lidt indflydelse på EU's ledelse?

PARLAMENTET: Den nye EU-Kommission bør inddrage nationale parlamenter mere, siger formanden for Folketingets Europaudvalg. Eva Kjer Hansen (V) skælder også ud over danske ministres fravær fra EU-møder. Hør om det og om næste uges kommissærhøringer i podcasten, hvor Lotte Mejlhede fra TV 2 er gæstevært.

Abonner på Parlamentet i iTunes | Soundcloud | Stitcher

”Vi er nødt til at tænke helt nyt i forhold til, hvordan de nationale parlamenter kan være med i billedet,” siger formanden for Folketingets Europaudvalg, Eva Kjer Hansen (V).

Hun havde i denne uge taget hele udvalget med til Bruxelles, blandt andet for at blive klogere på udnævnelsen af den nye EU-Kommission og resten af Unionens nye ledelse.

Det er en proces, som hverken Folketinget eller de folkevalgte i andre EU-landes nationale parlamenter har tilstrækkelig indflydelse på, siger Eva Kjer Hansen. Hun skælder også ud på danske ministre fra skiftende regeringer, der ikke har deltaget nok i EU’s ministermøder i Bruxelles og andre steder.

”Jeg vil følge nøje med i, i hvilket omfang de danske ministre deltager. Vi vil sørge for at tage en snak med dem om, hvorfor det ikke bliver prioriteret,” lyder advarslen fra Europaudvalget.

Du kan møde Eva Kjer Hansen i denne uges europæiske podcast fra Altinget, hvor værten Thomas Lauritzen har besøg af endnu en Special Guest Star i studiet – denne gang TV 2’s EU-korrespondent, Lotte Mejlhede.

De to går om bord i ugens vigtige politiske udvikling inden for flere landes samarbejde om immigration, og de kridter banen op for næste uges høringer i Europa-Parlamentet af de nye EU-kommissærer.

Bare siden podcasten blev optaget torsdag formiddag, er der allerede muligvis røget to kommissærkandidater, inden høringerne overhovedet er kommet i gang:

Det drejer sig om kandidaterne fra Rumænien og Ungarn, der har fået rødt lys fra Parlamentets retsudvalg. Det vidste vi ikke, da podcasten blev optaget, men begge de to kandidater og en række andre bliver taget under kærlig behandling af Mejlhede og Lauritzen i programmet.

Og så får du selvfølgelig den fulde opdatering – i al sin gru og efterhånden lidt fatalistiske morskab – af ugens udvikling i sagaen om Brexit.

Hvorfor står Boris Johnson stadig op efter tirsdagens rystende dom fra britisk Højesteret, der erklærede premierministerens suspendering af Underhuset ulovlig? Er det Hulk eller Spiderwoman, der har vundet?

Vil Johnson stadig hellere ’ligge død i en grøft’ end bede EU om endnu en forlængelse af forhandlingerne? Eller er det i virkeligheden det britiske parlament, der er et ’dødt’ parlament, sådan som regeringens juridiske toprådgiver, Geoffrey Cox, nu påstår?

Og sidst, men ikke mindst … hvad har det at gøre med Monty Python og en gammel blå papegøje?

Du kan høre om det hele og mere til i denne uges podcast fra Bruxelles.

 

Abonner på Parlamentet i iTunes | Soundcloud | Stitcher

Forrige artikel Podcast: Ellemann og Støjberg kan blive en farlig cocktail for Konservative Podcast: Ellemann og Støjberg kan blive en farlig cocktail for Konservative Næste artikel Podcast: Vil Folketinget stille Rossen til ansvar, skal det rette blikket mod statsministeren Podcast: Vil Folketinget stille Rossen til ansvar, skal det rette blikket mod statsministeren