Valgoverblik: S, V og R afviser forslag om mere åbenhed om EU-penge

NYHEDSOVERBLIK: Der er uenighed blandt EP-kandidaterne om, hvor meget transparens der skal være, når det gælder EU's blyantspenge. Og så vil S have en europæisk klimamåltavle. Få dagens nyhedsoverblik her.

Godmorgen og velkommen til lørdagens overblik over dagens vigtigste politiske historier fra valgkampen.

Konservative vil have mere åbenhed om, hvordan europaparlamentsmedlemmerne bruger deres såkaldte blyantspenge, men ikke alle partier er med på den idé. 

Det skriver Jyllands-Posten. 

Det drejer sig om de 32.850 kroner, medlemmerne modtager skattefrit ved siden af deres vederlag. For selvom der er regler for, hvad blyantpengene må bruges til, er der ingen kontrol eller åbenhed om, hvordan pengene anvendes.

Konservatives spidskandidat, Pernille Weiss, foreslår derfor at hyre en fælles revisor til at gennemgå og offentliggøre regnskabere. Både Liberal Alliance, Dansk Folkeparti, Enhedslisten, Alternativet og Folkebevægelsen mod EU erklærer sig også klar til mere åbenhed.

Socialdemokratiet, Venstre og Radikale afviser modellen og vil kun kontrolleres, hvis det er fælles for alle medlemmer af Europa-Parlamentet.

Socialdemokratiet med nyt udspil om social dumping
I et nyt udspil vil Socialdemokratiet afsætte en kvart milliard årligt til indsatsen mod social dumping. Dog stammer størstedelen af pengene fra arbejdsmiljøreformen, som blev stemt igennem af et bredt flertal i april.

Det bekræfter Socialdemokraternes partisekretariat over for Altinget. 

Venstre kalder det "gammel vin på nye flasker", men Socialdemokratiet affejer kritikken.

"Vores forslag er på ingen måde gammel vin på nye flasker. Tværtimod. Dette er det største skridt fremad for kampen mod social dumping siden østudvidelsen for 15 år siden," siger Mattias Tesfaye (S), der er ordfører for social dumping.

Bredt flertal vil have fjernet logo og farve på cigaretter
Siden 2016 har rød blok ønsket, at cigaretpakkerne skal se mere kedelige ud. Derfor vil de have fjernet både logo og farve på æskerne, og nu bakker også Venstre op om forslaget.

Det skriver Politiken. 

"Cigaretpakker udgør en reklamesøjle, og der skal ikke reklameres for cigaretter over for børn og unge. Vi ønsker derfor at standardisere pakkerne, så vi skærmer dem mod den skadelige røg", siger Ellen Trane Nørby (V), sundhedsminister.

Jeppe Kofod foreslår europæisk klimamåltavle
Borgerne i Europa skal have et konkret værktøj til at hænge politikerne op på, når det gælder klimamål.

Det skriver Socialdemokratiets spidskandidat, Jeppe Kofod, i en pressemeddelelse, hvor han foreslår, at der laves en europæisk klimamåltavle. Meningen med tavlen er, at man løbende kan følge med i, om EU-landene lever op til deres klimaansvar. Her skal der ifølge Jeppe Kofod blandt andet stå, hvornår hvert land vurderes at være CO2-neutral ved nuværende udvikling, og hvor meget CO2 hvert lands borgere udleder i gennemsnit. 

Europaparlamentsvalg i morgen
Søndag løber det første af denne sommers to valg af stablen. I morgen afholdes valg til Europa-Parlamentet, og stemmerne skal fordeles på 14 medlemmer fra Danmark. Hvis du er i tvivl om, hvor du skal sætte dit kryds, kan du tage Altingets test her

Det sker i dag

Klokken 13.00: I dag opfordrer en række organisationer til march i klimaets navn. I anledningen af det kommende folketingsvalg finder Folkets Klimamarch nemlig sted i dag med agendaen om at gøre valget grønt. 

Klokken 18.00: Mød Alternativet i Altingets gård. Her deltager blandt andet andet Sofie Carsten Nielsen og spidskandidat til Europa-Parlamentet Morten Helveg Petersen. 

Forrige artikel V-kandidater delt på centrale spørgsmål som bankunion og forsvar V-kandidater delt på centrale spørgsmål som bankunion og forsvar Næste artikel Her går spærregrænsen til europaparlamentsvalget Her går spærregrænsen til europaparlamentsvalget