S lover flere penge til social dumping, men størstedelen er genbrug

GENBRUG: Socialdemokratiet vil afsætte en kvart milliard årligt til styrket indsats mod social dumping og illegal arbejdskraft. De fleste af pengene stammer dog fra arbejdsmiljøreformen, som et bredt flertal aftalte i april. Gammel vin på nye flasker, siger Venstre.

Socialdemokratiet vil styrke indsatsen mod social dumping og illegal arbejdskraft.

Ud over en række skærpelser af sanktioner og bødestraffe vil partiet afsætte en permanent bevilling på 250 millioner kroner årligt til en styrket indsats.

Størstedelen af pengene stammer dog fra den aftale om en styrket arbejdsmiljøindsats, som regeringen indgik med et bredt politisk flertal for kun en måned siden.

Det bekræfter socialdemokraternes partisekretariat over for Altinget.

Dermed er der i overvejende grad tale om det, der hedder "gamle penge" i Christiansborg-terminologi.

Venstre kritiserer nu Socialdemokratiet for at sælge gammel vin på nye flasker.

"Blækket er jo nærmest ikke blevet tørt på den aftale, vi har indgået i fællesskab. Det er altså useriøst at komme med et udspil i valgkampen, hvor to tredjedele af indholdet er noget, vi allerede har aftalt med hinanden," siger Venstres beskæftigelsesordfører, Hans Andersen.

Vil lukke virksomheder som straf
Den styrkede indsats mod social dumping og illegal arbejdskraft indgår som element i den helhedsplan for dansk udlændingepolitik, som Socialdemokratiet præsenterede fredag eftermiddag.

Socialdemokraterne foreslår blandt andet, at virksomshedsejere skal kunne fratages retten til at drive virksomhed, hvis de bruger illegal arbejdskraft. Samtidig skal bødestraffen tredobles for brug af illegal arbejdskraft.

Derudover vil Socialdemokratiet styrke myndighedskontrollen med en permanent bevilling på 250 millioner kroner årligt.

Myndighedskontrollen er dog lige blevet styrket i forbindelse med arbejdsmiljøreformen. Her besluttede alle partier på nær Enhedslisten at øge bevillingen til Arbejdstilsynet med mellem 155 og 176 millioner kroner om året fra 2020 til 2022.

Socialdemokraternes partisekretariat bekræfter, at de samme penge tæller med i det aktuelle udspil.

Resten af pengene hentes blandt de 700 millioner kroner, som Socialdemokratiet vil afsætte til fire nye skattecentre. Her er det planen, at ét af de nye skattecentre skal have fokus på social dumping – og fremover koordinere den fælles indsats mellem Skattestyrelsen, politi og Arbejdstilsynet.

Kritikken fra Venstre preller af på socialdemokraterne.

“Vores forslag er på ingen måde gammel vin på nye flasker. Tværtimod. Dette er det største skridt fremad for kampen mod social dumping siden østudvidelsen for 15 år siden. Vi hæver bevillingerne til indsatsen med 100 millioner om året. Og vigtigst af alt: Vi gør indsatsen permanent. Regeringen har skåret kraftigt ned siden 2015 og har afvist at gøre indsatsen permanent,” siger Mattias Tesfaye, der er ordfører for social dumping.

Venstre: Giv nu reformen en chance
Venstre mener, at socialdemokraterne burde give arbejdsmiljøreformen en chance, før der hældes nye tiltag oveni.

"Vi har jo allerede aftalt med hinanden, at vi skal styrke indsatsen mod social dumping – heriblandt den fælles myndighedskontrol. Så jeg er måske overrasket over, at S er så skuffet over aftalen, at de allerede er nødt til at komme med et nyt udspil," siger Hans Andersen.

Venstre vil ikke afvise at drøfte yderligere tiltag mod social dumping. Forslaget om at fratage virksomhedsejere retten til at drive virksomhed er dog for vidtgående, mener beskæftigelsesordføreren.

"Vi er helt med på, at der skal gives bøder, som kan mærkes, til dem, som ikke overholder spillereglerne. Men jeg mener ikke, at vi skal begynde at lukke virksomheder. Det er et meget drastisk skridt," siger han.

Forrige artikel Prøv quizzen: Altingets store partilederquiz Prøv quizzen: Altingets store partilederquiz Næste artikel Sådan vil Socialdemokratiet opdatere sin udlændingepolitik Sådan vil Socialdemokratiet opdatere sin udlændingepolitik