Giv os socialpolitikken igen

ÅBENT BREV: Der er brug for flere boliger og flere planer. Det skriver sekretariatsleder for De Hjemløses Landsforening (SAND) i et åbent brev til ministeren.

Det har altid været et problem at få kommunerne til at tildele tilstrækkelig bostøtte til de genhusede hjemløse. Hvorfor skulle de pludseligt have lært det nu?

Ask Svejstrup
Sekretariatsleder i SAND

Af Ask Svejstrup
Sekretariatsleder i SAND

"Kære socialminister,

Tillykke med jobbet!

Når der kommer en ny minister for de hjemløse, forsøger jeg altid at vurdere, hvordan vedkommende kan være en gevinst. Desværre kender jeg alt for lidt til dig og dine mærkesager. På den anden side giver det mig mulighed for uden blusel at lægge alle mine forslag på bordet.

Sidst vi havde en socialminister (godt nok fik hun ligestillingsområdet med i købet), søsatte hun den hjemløsestrategi, regeringen nu sætter sin lid til. Desværre ser jeg en masse farer. Ansvaret for implementeringen er overladt til kommunerne. Det har altid været et problem at få kommunerne til at tildele tilstrækkelig bostøtte til de genhusede hjemløse. Hvorfor skulle de pludseligt have lært det nu? En stor forudsætning for hjemløsestrategiens succes er, at der er boliger de hjemløse kan og vil flytte ind i. I forbindelse med, at man forsøgte at tælle de hjemløse i 2007, spurgte man også kommunerne hvor mange boliger, de mente, at der mangler til hjemløse. De svarede 1.000. Der blev dengang talt 5.000 hjemløse, og ifølge strategien vil I bygge mindre end 400 boliger.

De allerfleste hjemløse vil have en ganske almindelig bolig. Det er bare om at skrue op for det almennyttige boligbyggeri igen og sikre, at prisniveauet ikke er for højt. Jeg ved godt, der er folk, der har knækket halsen på den politiske ambition før, men finanskrisen har jo den fordel, at både jord og håndværkere er billigt til salg. Du kunne også nøjes med at starte mindre ambitiøst og gøre noget for at stoppe den stadig stigende udsættelse af lejere. Det vil også standse tilgangen til hjemløsegruppen.

Tilbage til de hjemløse. Kun 17 procent af dem har en plan for vejen ud af hjemløshed! 40 procent af gadesoverne får ingen hjælp til at løse deres problemer, og 42 procent af dem har været hjemløse i mere end to år. Det siger noget om, at det kræver lidt mere end pennestrøg at ændre deres situation.

Nu har jeg vist fået malet fanden på væggen. Men jeg mangler lige et forslag mere. Og det er det mest dramatiske af dem alle: Hvad med at hive alt, hvad der vedrører det sociale område, tilbage i dit ministerium?

Tænk, hvis du kunne lave boligpolitik eller få ansvaret for den sociale indsats for kontanthjælpsmodtagere. Det kunne give dig muligheden for at tage udgangspunkt i, hvad den enkelte udsatte borger har brug for, i stedet for at fokusere på, hvordan man kan stå til rådighed for et arbejdsmarked, der alligevel ikke vil røre én med en ildtang. Hvorfor er det, at enkeltydelser, boligydelser osv., der vedrører en social indsats, ligger i beskæftigelsesministeriet?

Mit sidste forslag til dig er derfor at tage, hvad der retmæssigt er dit, og give os en socialpolitik."

Ask Svejstrup, sekretariatsleder for SAND.
Ovenstående er bragt i Information 15. marts 2010.

Altinget logoSocial
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget social kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Social

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024