Støjberg: Seniorer skal omskoles

EFTERLØN: Nedslidte ældre skal omskoles til et andet arbejde, hvis de ikke er syge nok til at få den seniorførtidspension, regeringen har foreslået. Socialdemokraterne er skeptiske over for, at nedslidte skal omskoles efter et langt arbejdsliv.
Ældre mennesker, der er for nedslidte til at fortsætte på deres arbejde, skal omskoles til andre områder, selv om de kun har få år tilbage på arbejdsmarkedet.
Ældre mennesker, der er for nedslidte til at fortsætte på deres arbejde, skal omskoles til andre områder, selv om de kun har få år tilbage på arbejdsmarkedet.Foto: colourbox.com
Omskoling til et helt nyt job i stedet for førtidspension. Sådan lyder regeringens plan for, hvordan nedslidte ældre kan blive på arbejdsmarkedet. Det slår beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) fast, efter hun tirsdag var indkaldt til samråd om seniorførtidspensionen.

"Hvis man for eksempel tager en murer, så kan det godt være, at han vil være for nedslidt til at være på en byggeplads, men ved en let omskoling kan han måske komme til at arbejde i et byggemarked, hvor hans ekspertise og lange erfaring kan komme til stor gavn for kunderne," siger Inger Støjberg.

Hun understreger, at seniorførtidspensionen skal være for dem, der er virkelig nedslidte.

Nedslidte, der ikke kan leve op til de stramme krav for førtidspension, kan ikke få seniorførtidspension og skal i stedet omskoles.

"Vi skal reservere seniorførtidspensionen til dem, der virkelig er nedslidte," siger Inger Støjberg.

Vi skal reservere seniorførtidspensionen til dem, der virkelig er nedslidte.

Inger Støjberg (V)
Beskæftigelsesminister

Ældre skal arbejdsprøves
For at kunne få en seniorførtidspension skal ansøgeren leve op til de samme kriterier, som gælder for førtidspensionen. Men i stedet for at skulle igennem arbejdsprøvninger, som det er tilfældet for at få førtidspension, bliver seniorførtidspensionen tildelt på baggrund af for eksempel lægejournaler og oplysninger om sygedage.

Selvom Inger Støjberg flere gange har påpeget, at det ikke giver mening at arbejdsprøve en person, der kun har fem år tilbage på arbejdsmarkedet, åbner hun nu for, at det vil være nødvendigt i nogle tilfælde.

"Man vil sådan set godt kunne blive arbejdsprøvet i det nye system, men det vil bare ikke være i samme omfang, som der er i den gældende førtidspension," siger Inger Støjberg.

Behandlingstiden for seniorførtidspensionen skal ifølge regeringen være højst seks måneder. Inger Støjberg mener, at det er realistisk, at den tidsfrist bliver overholdt, selv om en ansøger måske skal gennem en arbejdsprøvning.

"Man kan godt nå at lave en afklaring i løbet af seks måneder, især fordi der skal lægges stor vægt på allerede kendte oplysninger," siger Inger Støjberg.

S siger nej tak
Både omskolingen og arbejdsprøvningerne til seniorførtidspension kommer bag på Socialdemokraternes socialordfører Mette Frederiksen.

"Jeg tror, at mange mennesker har forstået på regeringen, at hvis man efter et langt og hårdt arbejdsliv er nedslidt, så vil man kunne få en seniorførtidspension. Det synes jeg nu er blevet tydeliggjort, at det kan man ikke. Selv om man er nedlidt inden for et fag, så vil man nu kunne blive udsat for arbejdsprøvninger inden for andre fag," siger Mette Frederiksen (S).

Det er et problem, at nedslidning bliver defineret ud fra kriterierne for førtidspension, mener Mette Frederiksen.

"Det at være nedslidt efter et langt og hårdt arbejdsliv vil ikke være nok til at få en seniorførtidspension. Der skal være tale om en varig og kraftigt nedsat arbejdsevne, ikke kun på sit eget område, men i det hele taget. Derfor kan vi risikere, at folk, der har arbejdet i 40 år inden for et fag, vil blive arbejdsprøvet til andre arbejdsområder," siger Mette Frederiksen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Inger Støjberg

MF, partistifter (DD)
MBA (Aalborg Uni. 2013)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00