Debat

Hjernesagen til Astrid Krag: Du tillader en decideret underminering af retssikkerheden

Efter snart tre år på posten som socialminister er det tid til at spørge Astrid Krag, hvor meget hun reelt har ændret. Det er på tide med konkrete tiltag som at straffe kommunerne økonomisk for fejl på handicapområdet og sikre de rette specialiserede kompetencer, skriver Tue Byskov Bøtkjær.

Det er tid til konkrete tiltag, skriver Tue Byskov Bøtkjær til socialminister Astrid Krag.
Det er tid til konkrete tiltag, skriver Tue Byskov Bøtkjær til socialminister Astrid Krag.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Tue Byskov Bøtkjær
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Socialminister Astrid Krag var 5. maj kaldt i samråd for at svare på oppositionens spørgsmål om forvaltningen af handicapområdet. Samrådet kom i forlængelse af Rigsrevisionen stærkt kritiske beretning fra marts i år, og efter det to timer lange samråd står vi tilbage med alt for mange ord og alt for få konkrete handlinger.

År efter år, både under denne og tidligere regeringer, har vi kunnet konstatere, at handicapområdet bliver mere og mere presset – og Astrid Krag gav da også på samrådet selv udtryk for, at der ved hendes tiltræden som socialminister manglede ressourcer på området.

Det er simpelthen ikke godt nok at blive ved med at henvise til kommende drøftelser 

Tue Byskov Bøtkjær
Landsformand, Hjernesagen

Til juni har hun siddet som socialminister i tre år, og jeg synes, det er rimeligt at spørge, hvor meget hun har reelt har ændret? Sandheden er desværre, at hun har gjort meget lidt for at forbedre forholdene for borgere med handicap.

Fjern det økonomiske incitament for fejl

Så når hun på samrådet medgiver, at der er behov for forandringer, vil jeg tillade mig at gøre opmærksom på, at ansvaret for at iværksætte disse forandringer er hendes. I Hjernesagen mener vi, at det skal have økonomiske konsekvenser for kommunerne, hvis de laver fejl i sagsbehandlingen på socialområdet.

Læs også

På sundhedsområdet kan man søge om erstatning hos Patienterstatningen, mens det ikke har nogen konsekvenser for kommunerne, når de laver fejl på socialområdet. Faktisk snarere tværtimod: Ind imellem kan det være en økonomisk fordel for dem med en langsommelig eller endda fejlbehæftet sagsbehandling.

Selvom Astrid Krag holder fast i, at handicapområdet hører til i kommunerne ud fra et nærhedsprincip, så anerkender hun, at der er grupper af borgere, som har så sjældne, komplekse og specialiserede behov, at det kræver særlig viden at få etableret tilbud til dem. 

En viden, man ikke kan forvente, at den enkelte kommune har. Så langt er vi enige, men igen er det jo tomme ord, når ministeren ikke vil konkretisere, hvordan vi så løser dén udfordring.

Den nuværende udvikling er en decideret underminering af retssikkerheden

Tue Byskov Bøtkjær
Landsformand, Hjernesagen

Det er simpelthen ikke godt nok at blive ved med at henvise til kommende drøftelser med de andre partier og afvente udredningssvar. Vi er nødt til at blive konkrete! Ser man bort fra de absolut største kommuner herhjemme, så har kommunerne ikke den nødvendige viden, de rette rammer eller tilstrækkelig kompetencer til at etablere tilstrækkelige tilbud på det højt specialiserede socialområde.

Den nuværende udvikling er en decideret underminering af retssikkerheden. Det fremgår tydeligt af Rigsrevisionens beretning, der blandt andet kritiserer, at alt for mange sager omgøres i Ankestyrelsen, at ministeriet fører utilstrækkeligt tilsyn med kommunernes forvaltning – og at samme ministerium har siddet viden om dårlig og problemfyldt forvaltning overhørig.

Kritikken bakkes i øvrigt op af en analyse fra Det Centrale Handicapråd, som viser, at alt for mange borgere ikke længere har tillid til systemet. Måske ikke så overraskende, når man læser en undersøgelse fra Dansk Socialrådgiverforening, der påpeger, at syv ud af ti sagsbehandlere oplever, at dårlig økonomi står i vejen for at etablere den fagligt korrekte indsats for borgerne.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Astrid Krag

MF (S), fhv. social- og ældreminister
student (Tørring Amtsgymnasium. 2001)

0:000:00