Radikale: Det er som forventet

FAMILIESAMMENFØRING: Børn skal ikke sidde alene tilbage i en flygtningelejr, siger Radikales udlændingeordfører Marlene Borst Hansen. Hun er dog ikke overrasket over, at det netop er børn, regeringen rammer hårdest med de nye regler for familiesammenføring.

Ifølge Radikales udlændingeordfører har regeringen ikke givet helt konkrete oplysninger om hvilke grupper, der kan blive ramt af lovforslaget om at begrænse adgangen til familiesammenføring for visse syriske flygtninge.
Ifølge Radikales udlændingeordfører har regeringen ikke givet helt konkrete oplysninger om hvilke grupper, der kan blive ramt af lovforslaget om at begrænse adgangen til familiesammenføring for visse syriske flygtninge.Foto: ft.dk
Kasper FrandsenKim Rosenkilde

Kommunerne skal have et ”pusterum”. Derfor er det ikke længere alle syriske flygtninge, der skal have mulighed for at få deres familie til Danmark de første tolv måneder, de er i landet.

Det er hovedargumentet, når Radikale Venstres udlændingeordfører Marlene Borst Hansen skal forklare, hvorfor hendes parti står bag lovforslaget om at begrænse syriske flygtninges adgang til familiesammenføring.

Det gør indtryk på hende, at halvdelen af alle syreres ansøgninger om familiesammenføringer kommer fra børn under 12 år, og at 96 procent af ansøgningerne kommer fra enten kvinder eller børn. Men det ændrer ikke ved hendes opbakning til forslaget.

”Det var jo i virkeligheden også det, vi havde forventet. Det har været svært for Radikale Venstre, men vi gør det, fordi vi vil have, at kommunerne skal have en chance for at følge med, så vi også på sigt vil kunne tilbyde de her familier ordentlige forhold i Danmark,” siger Marlene Borst Hansen.

Jeg har besøgt flygtninge i en lejr i Tyrkiet, og det, jeg oplevede som det værste for dem, var den her usikkerhed i forhold til, hvor lang tid de skulle sidde der.

Marlene Borst Hansen (R)
Udlændingeordfører

Hun siger, at der fra Folketingets side er ”blevet spurgt lidt ind til,” hvad der kendetegner den gruppe, som vil blive ramt af forslaget om nye regler for familiesammenføring. Men regeringen har ikke oplyst det så konkret, som det fremgår af de tal fra Udlændingestyrelsen, Altinget har fået aktindsigt i.

Fokus på Børnekonvention

Samtidig understreger Marlene Borst Hansen, at det er vigtigt for både De Radikale og regeringen, at de berørte flygtninge enten skal tilbage til deres hjemland inden for det første år, eller de skal kunne være sikre på at få deres familie hertil efterfølgende, såfremt krigen fortsætter.

”Det gør indtryk på mig, når krig splitter mennesker på den her måde og skaber så usikre forhold. Det, der er vigtigt for mig, er, at de her børn ikke sidder alene i en lejr. At de har nogen til at tage sig af sig,” siger Marlene Borst Hansen.

Hun peger på, at det er afgørende, at afgørelserne om ikke at tildele familiesammenføring det første år prøves i forhold til FN's Børnekonvention.

0:000:00