Debat

Sind og Museum Ovartaci: Psykiatrimidler til museum er nyttigt og nødvendigt

Altinget kritiserer, at Region Midtjylland har brugt 1,3 millioner på at medfinansiere et museum. At bruge pengene således er både til gavn for patienterne og i overensstemmelse med aftalen om midler til en styrket psykiatri, skriver Knud Kristensen og Leif Gjørtz Christensen.

Med udgangspunkt i museets kunstsamling og den psykiatrihistoriske samling formidler Museum Ovartaci viden om psykiatri og psykisk sygdom, skriver Knud Kristensen og Leif Gjørtz Christensen. (Foto: colourbox)<br>
Med udgangspunkt i museets kunstsamling og den psykiatrihistoriske samling formidler Museum Ovartaci viden om psykiatri og psykisk sygdom, skriver Knud Kristensen og Leif Gjørtz Christensen. (Foto: colourbox)
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Tidligere er det kommet frem, at Region Nordjylland har brugt 23 millioner kroner øremærket til psykiatrien til at lukke et hul i 2020-regnskabet, som ikke har noget med psykiatrien at gøre. Det er stærkt utilfredsstillende.

Ligeledes er det kommet frem, at Region Hovedstaden har brugt 90 af 141 millioner kroner til at afvikle leasinggæld. Dette er, medmindre kommende driftsbesparelser som følge af gældsafviklingen tilføres psykiatrien, heller ikke tilfredsstillende.

Med de 1,3 millioner kroner, som Region Midtjyllands psykiatri har støttet Museum Ovartaci med, forholder det sig anderledes.

For det første kommer pengene umiddelbart psykiatribrugerne til gode, og for det andet er anvendelsen af midlerne ikke i strid med aftalen om udmøntning af de 600 millioner kroner.

Løser opgaver på vegne af regionspsykiatrien
Museet var oprindeligt en integreret del af regionspsykiatrien, og løser stadig opgaver, der er centrale for den regionale psykiatri.

Museet har en række rehabiliterende aktiviteter, hvor indlagte og ambulante patienter og andre psykisk sårbare i de kreative værksteder kan udfolde sig og skabe indhold i deres liv. 

Disse rehabiliterende indsatser er et vigtigt supplement til den medicinske og terapeutiske del af behandlingen, og bidrager til at reducere behovet for indlæggelser, akut beroligende medicin og tvang i psykiatrien.

Det er både er lovligt, nyttigt og nødvendigt, at Region Midtjylland bidrager økonomisk til at løfte disse opgaver i regi af Museum Ovartaci.

Knud Kristensen og Leif Gjørtz Christensen
Hhv. landsformand for SIND – Landsforeningen for psykisk sundhed og medlem af bestyrelsen for Museum Ovartaci, og formand for SIND Midtjylland

At det også højner livskvaliteten for psykiatribrugerne, er evident.

De seneste tre år har mere end 3.000 brugt museets værksteder.

Museet tilbyder psykiatribrugere beskæftigelse på særlige vilkår (skånejob eller fleksjob). På denne måde får disse ansatte mulighed for, gennem deltagelse i et forpligtigende arbejdsfællesskab, at styrke deres mentale helbred.

Beskæftiger ansatte på særlige vilkår.
Alt dette styrker psykiatribrugernes recovery.

Tidligere var der langt flere rehabiliterende tilbud i hospitalspsykiatrien. I takt med afkortningen af indlæggelsestiderne, er opgaven delvist flyttet til kommunerne. Museum Ovartaci er et smukt eksempel på, at opgaven løses af region og kommune i fællesskab.

Alle regioners psykiatrier har et stort arbejde med at informere om psykisk sygdom, blandt andet for at nedbryde tabu og fordomme. Denne opgave er henlagt til en regionsfunktion som kaldes PsykInfo.

Region Midtjylland har også en PsykInfo, der gør et stort og nyttigt stykke arbejde.

Men også Museum Ovartaci har en stor formidlingsopgave, hvor man, med udgangspunkt i museets store kunstsamling og den psykiatrihistoriske samling, formidler viden om psykiatri og psykisk sygdom.

Museet har et meget stort antal besøgende gennem skolebesøgstjenesten. Hvert år besøger et stort antal børn og unge museet, hvor de får indsigt i psykiatri og psykisk sygdom.

Endelig skal nævnes, at et bærende element i Tal R’s kunstneriske udsmykning i vente- og cafeområdet på Aarhus Universitetshospital Psykiatrien i Skejby blandt andet består af 200 værker fra Museum Ovartaci. Disse værker udskiftes med mellemrum.

I overensstemmelse med finanslovsaftalen
For en årlig støtte på 650.000 kroner får Region Midtjyllands psykiatri altså leveret service og kunst til en værdi, der langt overstiger dette beløb.

Der er altså ingen, som i overhovedet ingen, tvivl om, at Region Midtjylland er berettiget til at yde dette tilskud til museet.

Men må de tage pengene fra de 97 millioner kroner, der årligt tilfalder regionen fra finanslovsaftalen for 2020?

Det mener vi på samme måde som formanden for regionens psykiatriudvalg.

Det fremgår af udmøntningsaftalen, at pengene skal bruges til flere og bedre pladser i psykiatrien. Det fremgår også, at der skal skabes rum for større variationer i de anvendte behandlingsformer.

Det nævnes endvidere, at regionerne kan prioritere det tværsektorielle samarbejde og en bedre brobygning på tværs af sektorer for at skabe mere sammenhæng for patienter.

Nyttigt og nødvendigt
Museum Ovartaci er overdraget fra Region Midtjylland til Aarhus Kommune, med et fortsat driftstilskud fra regionen, som en nødvendig forudsætning. Altså et flot eksempel på et arbejde på tværs af region og kommune.

Endelig fremgår det af aftaleteksten, at det handler om at styrke forholdene og aktivitetsmuligheder for patienterne.

Det er både er lovligt, nyttigt og nødvendigt, at Region Midtjylland bidrager økonomisk til at løfte disse opgaver i regi af Museum Ovartaci.

 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00