Debat

Social-profiler: Anbragte børn hjælpes ikke ved at svække forældrene

DEBAT: Forholdet mellem biologiske forældre og anbragte børn er vigtigt for barnets tarv, men et nyt S-udspil vil svække indsatsen. Der er brug for en version 2.0 af udspillet, lyder opfordringen fra socialtilbud, pædagoger og SF. 

Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Viggo Spangsberg, leder af Baglandet Købehavn 
Trine Torp (SF), MF og socialordfører
Benny Andersen, formand for Socialpædagogerne

Flere børn står til at blive bortadopteret uden deres forældres samtykke, kunne man for nyligt læse i nyhederne. Det er konsekvensen af, at nye regler har gjort det lettere at slette familiebåndet mellem udsatte forældre og deres børn.

Og i et socialudspil fra Socialdemokraterne, som kom i foråret, lægges der op til at svække eller helt afskære kontakten mellem børn og deres biologiske forældre i flere anbringelsessager. Konkret skal myndighederne for eksempel have mulighed for at afvise forældrenes ønske om at få deres børn hjem igen, hvis der er gået lang tid.

Og for med det samme at slå fast, hvor vi står: Der er ikke brug for ny lovgivning. For allerede nu skal afgørelser om børn altid tage udgangspunkt i barnets behov, og barnet skal høres og inddrages. Disse intentioner i lovgivningen skal følges, også i højere grad end det sker i dag – og det skal ske ved at styrke sagsbehandlingen og den forebyggende indsats.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Vi skal ikke fjerne de biologiske forældre fra ligningen
Vi hylder generelt indsatser og initiativer, som styrker anbragte børn og unges rettigheder. For de har virkelig brug for det. Men det er ikke vejen frem at tage de biologiske forældre ud af ligningen. Hverken ved anbringelser eller ved at slette familiebånd ved tvangsadoption.

For man skader børn ved at svække deres forældre. Der er gigantisk forskel på at arbejde med børn anbragt med deres forældres samtykke - og dem uden samtykke. Og støtten til det anbragte barn kan i værste fald være spildt, hvis barnet oplever, at forældrene er imod anbringelsen – eller hvis barnet er grundlæggende utryg ved, hvordan forældrene klarer sig.

Kontakten og forældrenes omsorg skal understøttes og dyrkes – og det skal den for børnenes skyld. For alle børn ønsker at have en relation til deres forældre, og alle børn har brug for, at de voksne i deres liv kan samarbejde.

Viggo Spangsberg, Trine Torp (SF) og Benny Andersen
Hhv. leder af Baglandet København, socialordfører og formand for Socialpædagogerne

Børn bekymrer sig og finder ikke ro og tryghed i deres nye hjem, når de står i en loyalitetskonflikt, som på sigt er ødelæggende. Forældrene er vigtige for børnene, også selvom de ikke magter den grundlæggende omsorg for deres børn. Kontakten og forældrenes omsorg skal understøttes og dyrkes – og det skal den for børnenes skyld. For alle børn ønsker at have en relation til deres forældre, og alle børn har brug for, at de voksne i deres liv kan samarbejde.

Derfor vil vi opfordre Socialdemokraterne til at lave en version 2.0 af deres udspil, hvor de vender den rundt: Tilbyd hjælp og behandling til alle forældre til anbragte børn. Dét vil styrke børnene.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Benny Andersen

Forbundsformand, Socialpædagogernes Landsforbund, præsident, AIEJI
(Aalborg Katedralskole 1981)

Trine Torp

Fhv. MF (SF), fhv. medlem af Folketingets Præsidium
cand.psyk. (Københavns Uni. 2000)

0:000:00