Dansk levealder indtager bundplacering

ALDER: Danskernes levealder stiger ikke lige så meget som levealderen i andre vestlige lande. Vi er rykket fra den 5. højeste levealder til en 23. plads, viser en ny opgørelse.
Danskernes levealder er steget med seks år siden 1960'erne. Til sammenligning er levealderen i andre vestlige lande steget med gennemsnitligt 11 år.
Danskernes levealder er steget med seks år siden 1960'erne. Til sammenligning er levealderen i andre vestlige lande steget med gennemsnitligt 11 år.Foto: Altinget.dk

En tredjedel af danskerne har ikke fået del i den fremgang i middellevetiden, der trods alt er sket. Det er den gruppe med laveste uddannelse og ringeste tilknytning til arbejdsmarkedet, og det er her, der er mest at hente, når vi taler om øget levealder.

Bente Klarlund Pedersen
Professor og overlæge
Danskernes levealder har langtfra haft den samme stigning som levetiden i andre vestlige lande. Fra at have været det land i verden med den 5. længste levetid, ligger Danmark nu på Danmark nu på 23. pladsen, skriver Dansk Arbejdsgiverforenings magasin Agenda, der udkommer i dag.

Siden 1960'erne er danskernes levealder steget med seks år. Til sammenligning er levealderen i andre vestlige lande steget med gennemsnitligt 11 år. Svenskerne har fået otte leveår mere og nordmændene syv år.

En tredjedel lever ikke længere
På trods af, at der er sket en kraftig stigning i danskernes levealder de seneste 15 år, er den danske stigning relativt lille i det store billede. Det skyldes, at det ikke er alle befolkningsgrupper, der lever længere end tidligere.

Der er sket en polarisering af befolkningen, som betyder, at det kun er nogle samfundsgrupper, hvor levealderen er steget. Det mener Bente Klarlund Pedersen, der er professor og overlæge på Rigshospitalet.

Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00