Alle cypriotiske ministre får AstraZeneca-vaccinen

Selv om Danmark indtil videre har droppet Covid-19 vaccinen fra AstraZeneca, vil alle 13 medlemmer af Cyperns regering blive vaccineret med netop AstraZeneca.

Foto: AstraZeneca
Rasmus Nielsen

NICOSIA: Mens Danmarks myndigheder onsdag indtil videre valgte at indstille brugen af Covid-19 vaccinen fra AstraZeneca, har man i Cypern valgt at gå den modsatte vej. 

Hér meddelte den konservative regering også onsdag, at alle ministre, der har opnået aldersgrænsen for at have ret til vaccine, vil blive stukket med netop AstraZeneca. Det skete for de flestes vedkommende allerede torsdag morgen. Den konservative partileder fik AstraZeneca-vaccinen allerede i mandags.

Disse officielle vaccinationer sker i lyset af, at EU-landet ellers risikerer at brænde inde med mange AZ-vacciner. Langt de fleste cyprioter foretrækker nemlig de øvrige, EU-godkendte vacciner.

"Vi ønsker at vise tillid til vaccinen, når det gælder sikkerhed og effektivitet", siger regeringens talsmand Kyriacos Koushos.

Det har også vagt opsagt i Cypern som i den øvrige verden, at danske myndigheder går enegang og dropper AstraZeneca, hvor alle skriger på flere vacciner. Alligevel blev ministrene stukket til morgen.

Regeringen i Nicosia, der er på valg i næste måned, vil gerne gå forrest og med sit eksempel vise, at der er en god grund til, at EU-myndigheden EMA (The European Medicines Agency) for anden gang har sagt god for AstraZeneca-vaccinen.

Cypern er nået til at vaccinere borgere på 55 år+, og der er vacciner nok til alle, der vil stikkes, selv om den digitale tilmelding har haft svært ved at følge med.

Myndighederne har de sidste dage kraftigt opfordret alle til at lade sig vaccinere. Bl.a. ønsker man at være bedst muligt rustet til den lukrative turistsæson, der står for døren.

Den cyprioriske præsident Nicos Anastasiades blev i øvrigt vaccineret allerede i december 2020 med Pfizer, som var den eneste vaccine i landet på det tidspunkt.

Der bor knapt 900.000 i den cypriotiske republik. Siden marts 2000 er 277 med en gennemsnitsalder på 78 år døde af Covid-19. I løbet af det seneste døgn er 602 blevet testet positive ud af 50.287 tests = en rate på 1,2%.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00