Debat

BPK: Kombinér den nye udredningsret med det frie valg

DEBAT: Regeringen fratager i al stilhed patienterne det udvidede frie sygehusvalg med den nye udredningsret på 30 dage, skriver Naomi Pagh Abudi fra BPK.
Foto: Pressefoto
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Naomi Pagh Abudi
Sekretariatschef i Brancheforeningen for Privathospitaler og Klinikker (BPK)

Med den kommende vedtagelse af lovforslaget om differentieret behandlingsgaranti og udredningsret sker der noget bemærkelsesværdigt i det danske sundhedsvæsen, som kun ganske få har opdaget: Regeringen fratager i al stilhed patienterne Det Udvidede Frie Sygehusvalg under udredningsfasen i deres sygdomsforløb.

Siden indførelsen af Det Udvidede Frie Valg i 2005 har patienter haft rettigheden til at tage sagen i egen hånd og for eksempel få en undersøgelse på et privathospital, når det offentlige ikke har kunnet overholde fristen.

Det har ikke bare givet tusindvis af frustrerede patienter kontrol over deres egen situation og sygdomsforløb, men også bidraget til effektiviseringen af det offentlige sundhedsvæsen, der på denne måde hele tiden har kunnet tage temperaturen på egen produktivitet og evne til at sætte patienterne i centrum.

Hvis sundhedsminister Astrid Krag er så sikker på, at den nye udredningsret vil blive overholdt fra dag 1 - at alle patienter med ikke-diffuse symptomer vil blive udredt helt som planlagt inden for fristen - hvorfor så fjerne patientens ret til selv at vælge et alternativ?

Naomi Pagh Abudi
Sekretariatschef, BPK

Ingen ret til at vælge
Med den nye udredningsret får patienterne ret til udredning inden for 30 dage, hvilket ikke lykkes for regionerne i dag.

Regionerne får altså en ny opgave, som de indtil videre ikke har kunnet løse, og det vil ifølge lovforslaget ikke umiddelbart få nogen klare konsekvenser for dem, hvis opgaven mislykkes.

Hvor man som patient i dag har rettigheden til selv at søge udredning på et privathospital efter 30 dage, får man med den nye lovgivning ikke længere ret til selv at vælge et alternativ - med mindre den enkelte region på forhånd har indgået en aftale med et privathospital.

Det store spørgsmål er bare: Hvorfor? Hvis sundhedsminister Astrid Krag er så sikker på, at den nye udredningsret vil blive overholdt fra dag 1 - at alle patienter med ikke-diffuse symptomer vil blive udredt helt som planlagt inden for fristen - hvorfor så fjerne patientens ret til selv at vælge et alternativ?

Hvis det med sikkerhed alligevel ikke vil blive brugt, kan Det Udvidede Frie Sygehusvalg på udredning jo fremover heller ikke føre til nogen udgifter - så hvorfor dog så forhippet på at fjerne den rettighed fra patienterne?

Det frie valg sikrer tryghed
Hvert år står tusindvis af familier i den situation, at de kommunale institutioner ikke kan finde en ledig plads til netop deres barn. Hvor end man gerne vil have puslespillet til at gå op, er det ikke altid muligt.

I den situation har man heldigvis mulighed for at få tilskud til at vælge et privat alternativ, så barnet kan få en hverdag med masser af leg med andre børn, og så mor og far har mulighed for at passe et arbejde. På det område har tusindvis glæde af deres ret til at tage sagen i egen hånd, når tingene brænder på.

Mens det udvidede frie valg altså bibeholdes på en række områder i vores velfærdssystem, skal det nu droppes i den situation, hvor mange står med både uvished og alvorlig frygt, nemlig når man endnu ikke ved, hvad man fejler.

Hvorfor ikke kombinere den nye udredningsret med patientens eget frie valg - hvis, i så fald, såfremt det skulle gå galt?

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Naomi Pagh Abudi

Chef, public affairs, Medtronic, fhv. markedschef, Dansk Erhverv
cand.scient.adm. (Roskilde Uni. 2001), ma i professionel kommunikation (Roskilde Uni. 2007)

0:000:00