Debat

Dansk Erhverv: De private aktører skal inddrages i strukturkommissionens arbejde

De private aktører som sundhedsvirksomheder har både en bred vifte af kompetencer og erfaringer, der vil kunne gavne strukturkommissionens arbejde. Derfor bør de inviteres med i en række arbejdsgrupper, skriver Mette Feifer og Katrina Feilberg.

En ny strukturkommission, der skal gå sundhedsvæsenet i sømmene, var et af de store forslag, den nye regering præsenterede på Marienborg i december. Dansk Erhverv mener, at kommissionen skal inddrage private aktører, skriver Mette Feifer og Katrina Feilberg.
En ny strukturkommission, der skal gå sundhedsvæsenet i sømmene, var et af de store forslag, den nye regering præsenterede på Marienborg i december. Dansk Erhverv mener, at kommissionen skal inddrage private aktører, skriver Mette Feifer og Katrina Feilberg.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Mette Feifer
Katrina Feilberg Schouenborg
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Den nye regering vil nedsætte en strukturkommission, der skal se på de langsigtede udfordringer i vores sundhedsvæsen. Det er en god idé, for vi kommer allerede i den nærmeste fremtid til at støde ind i udfordringer, som er alvorlige for vores sundhedsvæsen.

Udfordringerne er markante og derfor skal vi have alle gode kompetencer i spil på tværs af sektorer, og derfor er det nødvendigt, at de private aktører også inviteres ind i arbejdet i kommissionen.

Det er ingen hemmelighed, at vi bliver flere ældre og flere kronikere, som i fremtiden vil have brug for mere behandling af vores sundhedsvæsen. Samtidig står vi over for en situation, hvor vi allerede nu mangler medarbejdere, særligt dem med specialiserede sundhedsfaglige kompetencer. Det er en situation, som vil udvikle sig negativt i den nærmeste fremtid, hvis vi ikke gør noget.

Det danske sundhedsvæsen har i løbet af de seneste 20 år gennemgået forandringer og reformer, som har skabt et langt bedre sundhedsvæsen for alle. Behandlingen er blevet bedre og hurtigere, specialiseringen er steget markant, og vi har fået et sundhedsvæsen, hvor også private aktører får lov til at bidrage.

Vi foreslår, at strukturkommissionen nedsætter en række arbejdsgrupper med udgangspunkt i nogle af de centrale temaer, hvor også de private aktører lige fra producenter over behandlere til patientorganisationer inddrages

Mette Feifer og Katrina Feilberg
Vicedirektør og markedschef, Dansk Erhverv

Men hvis vi skal holde fast i den positive udvikling, så kræver det, at vi tager hånd om de voksende udfordringer. Derfor er det positivt, at den nye regering nu vil arbejde på langsigtede løsninger for vores sundhedsvæsen.

Arbejdsgrupper med private aktører
Regeringen beskriver selv, at strukturkommissionen skal arbejde på løsninger, der for det første kan skabe et sundhedsvæsen, der er sammenhængende og samarbejder på tværs af fagligheder og geografi. For det andet skal kommissionen arbejde på løsninger, der giver en bedre opgavefordeling mellem sygehuse og det nære sundhedsvæsen, så patienten kommer i centrum og får en sammenhængende plan for deres behandling. Og for det tredje løsninger, der får nedbragt uligheden både geografisk og socialt.

Strukturkommissionen skal herunder se på geografi, organisering, økonomisk styring, kvalitetsstandarder, patientrettigheder og frit valg med videre.

Det er alle områder, som i den grad er fornuftige at se på. Samtidig er det også områder, hvor private aktører vil kunne bidrage positivt med erfaringer og kompetencer, der vil kunne styrke kommissionens løsninger.

Derfor foreslår vi i Dansk Erhverv, at strukturkommissionen nedsætter en række arbejdsgrupper med udgangspunkt i nogle af de centrale temaer, som kommissionen behandler, hvor også de private aktører lige fra producenter over behandlere til patientorganisationer inddrages.

Det kan eksempelvis være en gruppe, der skal se på sammenhængen i sundhedsvæsenet for kronikere, som er nogle af dem, der har mange forskellige kontakter med sundhedsvæsenet, og hvor indsatsen i den grad kan forbedres. Det kan også være en arbejdsgruppe, der arbejder med kvaliteten i sundhedsvæsenet, patientrettigheder eller muligheden for at patienten kan vælge frit i sundhedsvæsenet.

De private aktører har en bred vifte af kompetencer og ikke mindst erfaringer, som vil kunne gavne arbejdet

Mette Feifer og Katrina Feilberg
Vicedirektør og markedschef, Dansk Erhverv

Fælles for arbejdsgrupperne bør være, at et bredt udsnit af aktører, herunder private, inviteres ind, så de får mulighed for at bidrage til arbejdet.

Erfaringer skal udnyttes
For de private aktører har en bred vifte af kompetencer og ikke mindst erfaringer, som vil kunne gavne arbejdet. Der er eksempelvis mange sundhedsvirksomheder i Danmark, som er eksperter i at lette arbejdsgangene, samarbejde på tværs, frigive personale og ikke mindst forbedre behandlingen af patienter ved at udvikle ny og moderne teknologi eller behandlingsformer.

De private aktører behandler hver dag rigtig mange patienter, og erfaringerne bør udnyttes bedre i udviklingen af fremtidens løsninger. Og de private aktører vil hellere end gerne bidrage til, at hele det danske sundhedsvæsen løftes til gavn for patienter og personale.

Der er ingen, der alene sidder på den gyldne løsning på sundhedsvæsenets udfordringer nu og i fremtiden. Men hvis vi skal finde langtidsholdbare løsninger, som rent faktisk virker, så er vi nødt til at inddrage alle nødvendige kompetencer. Derfor bør de privates kompetencer indtænkes i strukturkommissionens arbejde.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Feifer

Vicedirektør, Sundhed, Velfærd, OPS og Oplevelse, Dansk Erhverv
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2005)

Katrina Feilberg Schouenborg

branchedirektør, Sundhed og Life Science, Dansk Erhverv
cand.scient.adm. (RUC 2006)

0:000:00