Debat

Dansk Firmaidræt: Giv et skattefradrag til virksomheder, der tilbyder motion i arbejdstiden

Over tre millioner danskere stempler hver dag ind på en arbejdsplads. Netop den arena udgør derfor et kæmpe potentiale til at skrue op for den strukturelle forebyggelse, skriver Mette Mandrup.

Med mindre indsatser fra samfundets side kan der både skrues op for forebyggelsen og trivslen på de danske arbejdspladser, skriver Mette Mandrup.
Med mindre indsatser fra samfundets side kan der både skrues op for forebyggelsen og trivslen på de danske arbejdspladser, skriver Mette Mandrup.Foto: Dansk Firmaidræt
Mette Mandrup
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I Dansk Firmaidræt er vi enige i, at strukturelle forebyggelsestiltag er en del af løsningen på de næsten uoverstigelige udfordringer vi står med på sundhedsområdet med blandt andet mangel på personale, stressede medarbejdere og rekrutteringsudfordringer.

I vores optik kan idrætsforeningerne både være med at løfte, og samtidig nyde godt af, at flere danskere er i bevægelse.

Dansk Firmaidræt foreslår, at vi får mere bevægelse og motion ind på arbejdspladserne

Mette Mandrup
Generalsekretær, Dansk Firmaidræt

For at bekæmpe sundhedsproblemer er det afgørende at fremme fysisk aktivitet som en integreret del af vores liv. 

Dansk Firmaidræt foreslår, at vi får mere bevægelse og motion ind på arbejdspladserne, ved, som det ene, at inkludere motion som en del af arbejdsmiljørepræsentanternes uddannelse, hvor repræsentanterne får et øget ansvar for at sikre, at arbejdspladser tilbyder motion som en del af et sundt arbejdsmiljø.

Og som det andet ved at give udvalgte medarbejdere redskaber til at kunne varetage bevægelsen, eksempelvis via uddannelse i idrætsforeningerne. Etabler forpligtende partnerskaber mellem virksomheder og foreninger.

Arbejdspladserne har et kæmpe potentiale

Temadebat

Hvordan forebygger dansk idræt fremtidens sygdomsbyrde?

"Vi skal have større ambitioner for den strukturelle forebyggelse."

Sådan står der i Robusthedskommissionens anbefalinger, som direktør for Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, for nylig overrakte til Sundhedsminister Sophie Løhde (V).

Derfor spørger Altinget Sundhed og Altinget Idræt nu, hvordan vi forebygger fysisk inaktivitet og usunde kostvaner mest effektivt. 

Om Altingets temadebatter:

Altingets temadebatter sætter spot på et aktuelt, politisk nicheemne.

Alle indlæg er udelukkende udtryk for skribenternes egen holdning.

Vil du deltage i debatten? Så er du mere end velkommen til at skrive til debatredaktør Ida Thagesen på [email protected].

Hvorfor skal arbejdspladserne tage del i forebyggelse? Det er, fordi der på arbejdspladserne er et kæmpe potentiale, som kunne udnyttes bedre, så flere fik et bedre liv. Både mentalt og fysisk. Bedre produktivitet og bedre trivsel.

Arbejdspladserne er den største arena, hvor over tre millioner danskere hver eneste dag stempler ind og bruger meget energi og tid. Og med mindre indsatser fra samfundets side kunne der både skrues op for forebyggelsen og trivslen på de danske arbejdspladser.

Dansk Firmaidræt foreslår, at der indføres skattefradrag for virksomheder, der tilbyder motion til medarbejderne i arbejdstiden, som en del af produktionstabet.

Alternativt at der afsættes en statslig pulje virksomhederne kan søge, når medarbejderne eksempelvis dyrker 20 minutters motion sammen inden frokostpausen.

Det kunne også være skattefradrag for borgere, der deltager i idrætsforeninger eller køber udstyr til motion. Incitamenter for både virksomheder og borgere, der vil fremme fysisk aktivitet.

At inddrage de mindst fysisk aktive kræver målrettet og langstrakt indsats. Etabler partnerskaber mellem kommune, idrætsforeninger, skoler og virksomheder for at få de mindst aktive i gang, via skræddersyede og håndholdte programmer, der er tilgængelige og attraktive for de mindst aktive. Husk – det er aldrig for sent at komme i gang.

Frihedsberøvende – men kun på den korte bane

Det kræver modige politikere, der er klar til at træffe beslutninger, der kan virke frihedsberøvende på den korte bane, men som vil ændre vores vaner i forhold til bevægelse på den lange bane

Mette Mandrup
Generalsekretær, Dansk Firmaidræt

For at sikre sund aldring skal kommuner i samarbejde med idrætsforeninger og organisationer udvikle programmer målrettet mod ældre borgere og sikre, at der er adgang til passende motionstilbud, inklusive seniorhold, rehabiliteringsprogrammer og tilpassede træningsfaciliteter.

I Dansk Firmaidræt mener vi altså, at politikerne både på nationalt og kommunalt niveau skal tage strukturelle forebyggelsesindsatser i brug.

Blandt de forslag, vi giver her, spiller idrætsforeninger en afgørende rolle i at fremme sundhed og forebyggelse i Danmark, hvis de tænkes med af politikere, kommuner og virksomheder.

Vi kan via forebyggelsesindsatser få et endnu mere aktivt Danmark til gavn for den enkelte, den generelle sundhed og samfundsøkonomien. 

Det kræver modige politikere, der er klar til at træffe beslutninger, der kan virke frihedsberøvende på den korte bane, men som vil være med til at ændre vores vaner i forhold til bevægelse på den lange bane.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Mandrup

Direktør, Dansk Firmaidræt
cand.scient.soc. (Roskilde Uni. 2004), MA i offentlig ledelse (CBS 2015)

0:000:00