Debat

Danske Tandplejere til Tandlægeforeningen: Fremtidens ældre har brug for forebyggende tandpleje

Skal tandsundheden for ældre og borgere generelt være bedre, er mere tandbehandling ikke vejen frem. Det kræver en politisk prioritering af forebyggelse og sundhedsfremme, så alle sunde borgere hjælpes til at forblive sunde, skriver Danske Tandplejeres formand i en replik til Tandlægeforeningen.

At give tandlægebehandling uden at være fuldstændig sikker på, at den daglige mundhygiejne bliver varetaget godt nok, vil sundhedsfagligt ikke være det rette at gøre, skriver Danske Tandplejeres formand.
At give tandlægebehandling uden at være fuldstændig sikker på, at den daglige mundhygiejne bliver varetaget godt nok, vil sundhedsfagligt ikke være det rette at gøre, skriver Danske Tandplejeres formand.Foto: Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix
Elisabeth Gregersen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Jeg er glad for, at Tandlægeforeningens formand, Susanne Kleist, i sit indlæg her i Altinget 4. februar nævner behovet for at forebygge den udbredte tandsygdom parodontitis – nu og i fremtiden.

For lige præcis den tandsygdom har vi i Danmark vedtaget at uddanne en helt særlig faggruppe til at varetage behandlinger af – nemlig tandplejerne. Det ligger derfor i tandplejernes DNA at forebygge parodontitis og den anden store tandsygdom: caries. Det vigtige arbejde vil og skal tandplejerne fortsætte med at lave i fremtiden. 

Viden skal bruges aktivt til forebyggelse

At der vil være flere borgere og herunder ældre i fremtiden, og at de gennem livet har/beholder flere af deres naturlige tænder i munden, end tidligere generationer, er vi helt enige om. Som tandplejere ønsker vi at bruge den viden aktivt og sætte ind med forebyggelse af tandsygdom. Hvis vi ikke gør det, men lader stå til og venter på, at sygdom opstår og får lov at udvikle sig, så vil flere få behov for operativ behandling.

Det ønsker vi ikke. Vi ønsker derimod at sætte ind med sundhedsfremmende og forebyggende tiltag og forhindre, at sygdomme i mund og tænder opstår. På den måde holder vi de mange borgeres tænder sunde i dag og langt ud i fremtiden.

Sundhedsstyrelsens nye tal bekræfter god tandsundhed

Sundhedsstyrelsens Centrale Odontologiske Register (SCOR) for 2021 er netop kommet, og endnu en gang kan vi se en stigning i antal børn og unge uden huller i tænderne. Jeg tør godt stole på, at denne positive udvikling i de unges tandsundhed vil fortætte. Det er jo det, tandplejerne sikrer hver dag på tandklinikkerne, og det bliver vi ved med. De gode vaner og de sunde unge skal fortsat støttes, så de gode vaner varer ved. 

Der vil i langt større grad være behov for, at den enkelte borger i samarbejde med tandplejeren vedligeholder de tandrestaureringer, som de har fået tidligere i livet.

Elisabeth Gregersen
Formand, Danske Tandplejere

Tandlægeforeningens formand har ret i, at der også vil være et behov for specialiseret tandlægebehandling i fremtiden – med tryk på specialiseret.

Det vil nogle af de borgere, vi ser i fremtiden, i et vist omfang have behov for. Der vil dog i langt større grad være behov for, at den enkelte borger i samarbejde med tandplejeren vedligeholder de tandrestaureringer, herunder fyldninger, kroner og implantater, som de har fået tidligere i livet.

Fremtidens ældre har brug for forebyggende tandpleje

Når det kommer til de ældre borgere, som vi vil se flere af i fremtiden, vil mange af dem ganske rigtigt have en kronisk sygdom. Heldigvis har vi i dag meget viden om sammenhængen mellem parodontitis og systemiske, kroniske sygdomme som diabetes, leddegigt samt hjertekarsygdomme. Sygdomme i kroppen og parodontitis har altså en sammenhæng.

Derudover har de kroniske sygdomme det til fælles, at munden og tænderne bliver hårdt udsat, blandt andet på grund af mundtørhed, som er en bivirkning fra medicinen.

Vi ved heldigvis også, hvordan vi løser den udfordring. Og det er både nemt og billigt: Børst tænder. En god, daglig mundhygiejne skal der til for alle borgere, og man skal være ekstra omhyggelig, hvis man har en kronisk sygdom.

Men mange ældre mister evnen til at børste tænder selv på grund af svigtende, motoriske og kognitive evner. Her skal der faglig støtte til fra tandplejeren i form af instruktion i tandbørstning og professionel rengøring af tænderne efter behov i form af tandrensninger og eventuelle tandrodsrensninger.

Argumentet om at give ældre mere behandling holder ikke

Elisabeth Gregersen
Formand, Danske Tandplejere

Får man ikke det, forøger man risikoen for yderligere sygdom og for, at de reparationer, man har fået i sine tænder, går til grunde. Derfor holder argumentet om at give ældre mere behandling ikke. For hvis de ikke får taget hånd om den helt afgørende, daglige vedligehold af tandlægens restaureringer og heller ikke får hjælp til det, så vil den ældre efter en rum tid være endnu dårligere stillet end før restaureringen.

Tandbehandling er ikke altid det rette at gøre

Har den ældre ovenikøbet en demenssygdom, og det ved vi, at mange vil have i fremtiden, så er det igen afgørende vigtigt, at denne får hjælp til sin daglige mundpleje. Her kommer tandplejeren igen ind i billedet.

For vi må ikke overlade den ældre med demenssygdom, som ikke kan børste sine egne tænder, til sig selv og i sidste ende tandlægens ofte omfattende og bekostelige behandlinger, når noget så simpelt som daglig tandbørstning kan holde det meste sygdom fra døren.

Et dansk studie viser ligeledes, at 80 procent af landets plejecenterbeboere ikke selv kan gøre deres tænder tilstrækkeligt rene. At gå ind og give tandlægebehandling uden at være fuldstændig sikker på, at den daglige mundhygiejne i øvrigt bliver varetaget godt nok, vil sundhedsfagligt ikke være det rette at gøre.

Mere behandling er altså ikke løsningen for hverken de svækkede ældre eller borgerne generelt. Det kræver en politisk prioritering og vedtagelse af, at de ældre, der ikke kan selv, har krav på hjælp til daglig, forebyggende tandpleje fra tandplejeren i samarbejde med et eventuelt plejepersonale.

Og dertil skal forebyggelse og sundhedsfremme prioriteres højere af politikerne, så alle sunde borgere hjælpes til at forblive sunde.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Elisabeth Gregersen

Formand, Danske Tandplejere
tandplejer (1979), bachelor i Sundhedspædagogik (2010), master i Professionel Kommunikation (Roskilde Uni. 2013)

0:000:00