Danskere afviser øget sygehus-privatisering

MÅLING: Kun 38 procent af danskerne vil lade private overtage flere opgaver på sygehusene, mens de er langt mere positive på andre velfærdsområder, viser ny meningsmåling.

Foto: colourbox
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Et flertal af danskerne er imod, at private virksomheder overtager en større del af driften af sygehusene.

Det indikerer en meningsmåling, som A&B Analyse har foretaget for Altinget.dk.

Her er 1221 danskere blevet spurgt om deres holdning til, hvorvidt private virksomheder skal overtage en større del af driften af en række specifikke velfærdsområder herunder sygehuse.

Kun 39 procent af deltagerne svarer "ja" til, at private skal stå for en større del af driften af sygehusene, mens 61 procent svarer "nej" til samme spørgsmål.

Men det er klart, at privathospitalerne i Danmark har en stor kommunikationsopgave med at forklare, hvad et større samarbejde mellem det offentlige og private vil betyde.

Rasmus Hylleberg
Sekretariatschef, BPK

Kilde: A&B Analyse på nettet for Altinget.dk

Svarene står i kontrast til, at deltagerne i samme undersøgelse er blevet spurgt til deres holdning generelt til, at private virksomheder udfører flere offentlige velfærdsopgaver.

Her svarer godt halvdelen af de adspurgte, at de gerne ser private virksomheder udføre flere velfærdsopgaver for det offentlige. 35 procent er imod, mens 15 procent svarer "ved ikke". 

I forhold til deltagernes holdning til, hvilke konkrete områder private kan overtage flere opgaver i, er danskerne mest positive over for øget privat drift af blandt jobcentrene, ældreplejen og plejen af svært handikappede.

Kilde: Meningsmålingen er foretaget af A&B Analyse på nettet for Altinget.dk 

Socialdemokraternes sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen, deler danskernes skepsis over for, at private skal spille en større rolle på sygehus-området.

Drift af hele offentlige sygehusafdelinger eller hele offentlige hospitaler er lukket land ifølge Flemming Møller Mortensen.

"Et godt og robust offentligt sundhedsvæsen kræver, at man i alle områder af Danmark har alle sygehusfunktioner på offentlige hænder. Vi ønsker ikke, at man kommer i den situation, hvor der er behandlingsområder, som kun er på private hænder," siger Flemming Møller Mortensen og fortsætter:

"Derimod har vi intet imod, at man som i dag bruger privathospitalerne til at supplere den offentlige kapacitet, blandt andet ved at sætte nogle behandlinger i udbud," siger Flemming Møller Mortensen.

Konservatives sundhedsordfører, Mai Mercardo (K), ser gerne, at privathospitalerne spiller en større rolle i driften af det offentlige sundhedsvæsen.

"Overskridelserne af ventetiden til udredningsgarantien er jo et aktuelt eksempel på, at regionerne er alt for modvillige til at benytte sig af privathospitalernes kapacitet," siger Mai Mercado.

I forhold til, at private aktører kan overtage driften af hele hospitaler, er hun afvisende på kort sigt.

"I et 10- eller 20-årigt perspektiv er jeg ikke afvisende over for, at man kan forsøge sig med, at private driver hele offentlige hospitaler. Men lige nu bør fokus være, at man øger brugen af de samarbejdsmodeller, der allerede er," siger Mai Mercardo.

Målingens resultat går stik mod de visioner, man har hos Brancheforeningen for Privathospitaler og Klinikker (BPK). Her er målet, at privathospitalerne på sigt kan drive offentlige sygehuse helt eller delvist.

"Vi mener, at man kan få bedre og billigere behandlinger ved, at de offentlige sygehuse arbejder tættere sammen med privathospitalerne end i dag," siger Rasmus Hylleberg, der er sekretariatschef i BPK.

Han er dog ikke overbevist om, at danskerne er helt så skeptiske over for privathospitalerne, som målingen indikerer.

BPK fik i efteråret meningsmålingsinstituttet Norstat til at lave en meningsmåling, hvor de bad et repræsentativt udsnit af befolkningen forholde sig til følgende spørgsmål:

"Hvis alle patienter har samme ret til at få behandling på det offentliges regning, er det ikke vigtigt for mig, om behandlingen sker på et privathospital eller et offentligt hospital"

Privathospitaler: Måske folk frygter USA-tilstande
Det erklærede 81 procent af de 1009 deltagere sig helt eller delvist enige i, mens 14 procent erklærede sig helt eller delvist uenige. Fem procent var i tvivl.

Rasmus Hylleberg tror derfor, at danskernes svar meget afhænger af måden, de bliver spurgt på.

"Men det er klart, at privathospitalerne i Danmark har en stor kommunikationsopgave med at forklare, hvad et større samarbejde mellem det offentlige og private vil betyde. Jeg kan godt frygte, at en del danskere er negativt stemt, fordi de tænker på USA's sundhedsvæsen og ulighed, når de hører ordet privathospitaler," siger Rasmus Hylleberg. Han henviser til, at man i USA har verdens dyreste sundhedssystem med store forskelle i kvaliteten og adgangen til blandt andet sygehusbehandling.

Dokumentation

Sådan svarer danskerne om velfærd på private hænder 

A&B Analyse har suppleret spørgsmålet om danskernes overordnede syn på private virksomheders mulighed for at udføre velfærdsopgaver for det offentlige med spørgsmål til konkrete velfærdsområder. 

Kilde: Meningsmålingen er foretaget af A&B Analyse på nettet for Altinget.dk blandt 1221 svarpersoner. Data er vægtede efter Søren Risbjergs seneste gennemsnit, så de er politisk repræsentative. Svarene er indsamlet i perioden 27. februar-4. marts 2014. 

Ved disse spørgsmål er respondenterne "tvunget" til at tage stilling enten for eller imod. Spørgmålet har lydt:

Mener du, at private virksomheder skal have mulighed for at overtage en større del af følgende velfærdsområder fra det offentlige?   

- Ja

- Nej 

Der er spurgt ind til følgende områder:

- Folkeskolen

- Ældreplejen

- Børnehaver og vuggestuer

- SFO/Fritidsordning

- Gymnasier og erhvervsskoler

- Universiteter

- Sygehuse

- Jobcentre

- Pasning af svært handicappede 


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mai Mercado

MF og gruppeformand (K), fhv. børne- og socialminister, fhv. formand, FOF
cand.scient.pol. (SDU 2008)

Flemming Møller Mortensen

MF (S), klosterforstander, Aalborg Kloster fhv. minister for udviklingssamarbejde og for nordisk samarbejde
Sygeplejerske (Sygeplejeskolen i Aalborg 1988), salgsuddannet (AstraZeneca 2004)

0:000:00