Debat

DI: Strukturkommissionen skal sikre et mere digitalt og nært sundhedsvæsen

Strukturkommissionen skal færdiggøre det arbejde, den seneste strukturreform startede for 15 år siden. Her fik det nære sundhedsvæsen nemlig ikke nok opmærksomhed. Derfor må den nye kommission sikre et digitalt, sammenhængende og nært sundhedsvæsen, skriver Peder Søgaard-Pedersen.

Den nye strukturkommission må gøre patienter i stand til at tage vare på sig selv i hjemmet med hjælp fra eksempelvis hjemmeplejen. Det vil blandt andre være til gavn for de hårdt pressede hospitaler, skriver Peder Søgaard-Pedersen.
Den nye strukturkommission må gøre patienter i stand til at tage vare på sig selv i hjemmet med hjælp fra eksempelvis hjemmeplejen. Det vil blandt andre være til gavn for de hårdt pressede hospitaler, skriver Peder Søgaard-Pedersen.Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
Peder Søgaard-Pedersen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Markante rekrutteringsudfordringer, stadigt flere patienter med kroniske sygdomme og mangel på sammenhængende forløb mellem hospital, lægepraksis og kommune, er nogle af sundhedsvæsenets største udfordringer.

Der er desværre ikke noget ’quick fix’. Vi har brug for strukturelle forandringer, der vil sikre et mere robust sundhedsvæsen med patienten i centrum. Derfor er det også helt rigtigt set af regeringen at nedsætte en strukturkommission, der nu skal kigge nærmere på den fremtidige organisering af sundhedsvæsenet.

Den sidste strukturkommission (2002-04) fik i sin tid til opgave at udarbejde en betænkning om inddelingen og opgavefordelingen mellem landets amter og kommuner.

På sundhedsområdet endte det som bekendt i grove træk med, at Danmark gik fra 14 amter til 5 regioner og fra 271 til 98 kommuner. I den proces blev hospitalsvæsenet centraliseret og specialiseret, hvilket har øget behandlingskvaliteten i det danske sygehusvæsen betydeligt.

Manglen på sundhedspersonale både nu og i fremtiden er så stor, at vi er nødt til at tænke sundhed på en ny måde. Det nære sundhedsvæsen skal bygges med digitale løsninger og virtuel care

Peder Søgaard-Pedersen
Chef, DI Life Science

Patienter skal tage vare på sig selv
Men den anden del af sundhedsvæsenet – det nære sundhedsvæsen – fik ikke samme opmærksomhed og investering i kølvandet på strukturreformen. Status er derfor, at det nære sundhedsvæsen også i dag udfordrer sammenhængen, effektiviteten og kvaliteten i det samlede sundhedsvæsen.

Den nye strukturkommissions klare opgave må derfor være at opstille modeller, der kan sikre et mere digitalt, sammenhængende og nært sundhedsvæsen. Målsætningen for kommissionens arbejde bør være, at det nære sundhedsvæsen sætter patienten i centrum og gør patienten i stand til – hvis det er sundhedsmæssigt forsvarligt – at tage vare på sig selv i hjemmets trygge ramme i samspil med eksempelvis pårørende, egen læge og hjemmesygeplejerske. Det vil både være til gavn for patienterne, deres pårørende og de hårdt pressede hospitaler.

Det vil kræve nye investeringer i sundhedsvæsenet, men der er ikke behov for flere mursten. Manglen på sundhedspersonale både nu og i fremtiden er så stor, at vi er nødt til at tænke sundhed på en ny måde. Det nære sundhedsvæsen skal bygges med digitale løsninger og virtuel care.

Fælles infrastruktur og ensartede incitamenter
Hvis vi skal lykkes med det, er der i hvert fald tre grundlæggende strukturelle udfordringer, der skal løses.

Det nære og sammenhængende sundhedsvæsen forudsætter én fælles sundhedsdatainfrastruktur

Peder Søgaard-Pedersen
Chef, DI Life Science

Det nære og sammenhængende sundhedsvæsen forudsætter én fælles sundhedsdatainfrastruktur. Den fælles infrastruktur skal gøre det let, hurtigt og enkelt for sundhedspersonalet at dele patienternes sundhedsdata og sygdomshistorik mellem kommuner, praksissektoren og sygehusene. Kun på den måde kan vi sikre den hurtigste og mest effektive behandling.

Derudover er der brug for ensartede incitamenter for kommuner, sygehuse og praksissektoren. Det skal være incitamenter, der sætter patienterne i centrum og i størst muligt omfang understøtter behandling i eller tæt eget hjem for blandt andet kronikere, ældre medicinske patienter (plejehjemsbeboere) og inden for psykiatrien.

En tredje væsentlig strukturel udfordring er den manglende udbredelse af teknologiske løsninger med dokumenteret effekt, herunder arbejdskraftbesparende teknologier på tværs af sygehuse og regionerne. Tilgangen ”not inventet here” er desværre alt for udbredt i dag.

Danmark er et lille land med mange kompetencer og store potentialer på sundhedsområdet. Vi har desuden en yderst digitaliseringsparat befolkning. Vi må ikke forpasse muligheden for at færdiggøre strukturreformens reformering af sundhedsvæsenet, som startede for mere end 15 år siden.

Den nye strukturkommission må derfor have øjnene stift rettet mod at sikre patienterne den bedst mulige behandling i et mere digitalt, sammenhængende og nært sundhedsvæsen.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peder Søgaard-Pedersen

Underdirektør, Chef, DI Life Science
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2008)

0:000:00