Dødelighed størst hos højtuddannede med langt sygefravær


Kasper Frandsen
NyhedsredaktørDet er virkelig noget, der overrasker mig, nu har jeg været til så mange konferencer, hvor det gængse billede er, at sundhedssystemet er bedst indrettet til de rigeste. Så det er klart, det er noget, der nuancerer debatten.
Det har længe været alment kendt, at f.eks. en LO-arbejder eller en elektriker har mere sygefravær end en funktionær eller gymnasielærer. Men nu viser ny forskning, at akademikere og funktionærer generelt har en højere dødelighed ved langt sygefravær end ufaglærte og faglærte.
Det er seniorforsker Thomas Lund fra Socialforskningsinstituttet (SFI), der har foretaget undersøgelsen. Han mener, at resultaterne kan nuancere den gængse opfattelse af de sociale forskelle i helbred.
Overdødeligheden blandt mellem- og højtuddannede, der er sygemeldte, kan skyldes forskellige muligheder for at arbejde samtidig med, at man har helbredsproblemer.
"Hvis man har ondt i ryggen, kan man ikke arbejde med et fysisk krævende job. Det er derimod ofte muligt at fortsætte med at arbejde i længere tid som fx akademiker. Det kan betyde, at mange af disse akademikere først bliver sygemeldte, når de er mere alvorligt syge," siger Thomas Lund.
V: Vigtig nuancering af debatten
Socialordfører Ellen Trane Nørby (V) mener, at de nye forskningsresultater kan nuancere debatten.
"Det er virkelig noget, der overrasker mig, nu har jeg været til så mange konferencer, hvor det gængse billede er, at sundhedssystemet er bedst indrettet til de rigeste. Så det er klart, det er noget, der nuancerer debatten," siger hun.
Samtidig håber hun, at arbejdspladerne vil tage mere problemet mere alvorligt i fremtiden:
"Der er nogen arbejdspladser, der ikke tager problemet helt seriøst - man kan godt lige tage på arbejde med ondt i ryggen. Jeg har p.t. ingen løsninger på problemerne, men det er klart, det er noget, man skal være opmærksom på.