Graver regionernes deres egen grav med råb om flere penge?

PODCAST: Tør politikerne beskære adgangen til Novo’s diabetesmedicin ydeligere og hvordan kan regionerne varsle store besparelser tre måneder efter en ”stram” men ”fornuftig” økonomiaftale? Vi tager en status på psykiatriens ti-årsplanen med manden, der satte tal på psykiatriens efterslæb. Og så taler vi om, i hvor høj kurs de praktiserende læger er hos politikere og embedsmænd lige nu. 

Vært i Politisk Stuegang er Altingets sundhedspolitiske analytiker, Ole Toft. Dagens gæster er Jakob Kjellberg fra Vive og Jonatan Schloss, der har en fortid som direktør i PLO og sygehusdirektør. 
Vært i Politisk Stuegang er Altingets sundhedspolitiske analytiker, Ole Toft. Dagens gæster er Jakob Kjellberg fra Vive og Jonatan Schloss, der har en fortid som direktør i PLO og sygehusdirektør. Foto: Arthur J. Cammelbeeck
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Kommer politikerne til at omstøde Medicintilskudsnævnets planer om de facto at fjerne adgangen til Novo Nordisk super populære diabetesmedicin?

Det er blandt emnerne, når Politisk Stuegang har besøg af Vives professor i sundhedsøkonomi, Jakob Kjellberg.

Han analyserer en stribe aktuelle emner sammen med dagens anden gæst Jonatan Schloss, der er konsulent i KL’s udviklingsorganisation Komponent. Ud over den kommunale verden trækker han på sin erfaring fra sin tid som direktør i PLO, Falck og på et sygehus.  

Det siger gæsterne blandt andet: 

Jonatan Schloss: 

Hvor høj eller lav kurs har de praktiserende læger hos beslutningstagerne lige nu?

"Jeg tror, de praktiserende læger har fået endnu et hak i den sorte bog hos beslutnings-danmark. De har jo besluttet, at de ikke ønsker at passe lægevagten. Jeg tror, der er forståelse for, at de praktiserende læger ikke kan gøre det i Region Sjælland på grund af den kæmpe mangel på læger her. Men at man heller ikke vil fortsætte lægevagten i Region Syddanmark, på trods af at man har flest læger per indbygger, det er der ikke stor forståelse for i det politiske Danmark."

Om hvor alvorligt man skal tage nødråb fra sygehusene:

”Man skal passe på med alarmismen i hospitalsvæsenet. Der nogle få områder, eksempelvis, operations- og anæstesisygeplejersker, hvor det er helt galt med personalemanglen.

Jakob Kjellberg

Om regionernes sparerunder:

”Sygehusene tilpasse sig efter de store bevillinger fra covid-krisen. Men grundproblemet er, at vi lige nu tilfører for få penge til sundhedsvæsenet, med mindre altså at vi snart begynder at drive sundhedsvæsenet på en anden måde.”

Om hvorfor Novos diabtesmedicin, Ozempic, på så mange måder er en varm kartoffel:  

”Produktet har både gode lang og kortsigtede effekter. Samtidig så er der en dansk virksomhed, som står bag. Det har også betydning for den politiske dagsorden."


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Kjellberg

Professor i sundhedsøkonomi, Vive
cand.scient. i matematisk planlægning (Aarhus Uni. 1997)

Jonatan Schloss

Kommunaldirektør, Egedal Kommune
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1995)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024