Debat

Lægeforeningen: Brystkræft-sag i Ringsted er helt uacceptabel

DEBAT: Ringsted Sygehus har i flere år undladt at give en undersøgelse til kvinder med mistanke om brystkræft. Selv om sygehusene er under økonomisk pres, er løsningen ikke at tilsidesætte nationale retningslinjer, mener Lægeforeningen.

Kvinder, der undersøges for brystkræft, skal have foretaget en mammografi, og lægen skal undersøge brysterne med hænderne. Sidstnævnte skete ikke i flere tilfælde på Ringsted Sygehus.
Kvinder, der undersøges for brystkræft, skal have foretaget en mammografi, og lægen skal undersøge brysterne med hænderne. Sidstnævnte skete ikke i flere tilfælde på Ringsted Sygehus.Foto: Christian Als/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Andreas Rudkjøbing
Formand, Lægeforeningen

Medierne har i de seneste uger beskrevet, hvordan Ringsted Sygehus i perioden 2013 til 2017 undlod at give kvinder med mistanke om brystkræft den grundige undersøgelse, som de havde krav på.

I stedet fik de en mangelfuld undersøgelse, som ikke er i overensstemmelse med de nationale, kliniske retningslinjer, og ifølge pressen skyldtes det et ønske om at "spare lægetimer og undersøgelsestid".

Jeg kender udelukkende sagen fra medierne, og der er stadig mange uafklarede spørgsmål, herunder også af, hvem der har vidst hvad hvornår.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Men uanset vil jeg kraftig understrege, at det er helt uacceptabelt, at patienterne i Ringsted ikke haft fået den samme grundige undersøgelse som kvinder i samme situation i resten af landet.

Læs også

Der er stadig mange uafklarede spørgsmål, herunder også af, hvem der har vidst hvad hvornår.

Andreas Rudkjøbing
Formand, Lægeforeningen

Økonomien presser sygehusene
Sygehuse og resten af sundhedsvæsenet er under massivt økonomisk pres i disse år, fordi opgaverne vokser hurtigere end ressourcerne. Det er stærkt problematisk.

Men løsningen er under ingen omstændigheder at tilsidesætte de nationale retningslinjer.

Hvis ledelsen af en afdeling vurderer, at den ikke har de nødvendige ressourcer til at klare sine opgaver, skal den gå til sygehusets ledelse.

Hvis ikke sygehusledelsen kan finde en løsning, så er det en sag for regionen og dens politikere.

Jeg vil også understrege, at det er vigtigt, at vi som læger ikke ignorerer det, hvis vi bliver opmærksomme på uacceptable forhold i sundhedsvæsenet.

Man kan gå til sin nærmeste ledelse, og hvis ikke det hjælper, må man gå et skridt højere op i systemet.

Det er ikke nogen nem situation, men vi har et ansvar for at råbe op, hvis patienterne betaler prisen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Andreas Rudkjøbing

Direktør, Steno Diabetes Center Sjælland, formand, Den Nationale Videnskabsetiske Medicinske Komité 2
cand.med. (Københavns Uni. 2008), ph.d. i folkesundhed, M.Sc. i sundhedsøkonomi, politik og management (London School of Economics)

0:000:00