Lægeforeningen: Brystkræft-sag i Ringsted er helt uacceptabel

DEBAT: Ringsted Sygehus har i flere år undladt at give en undersøgelse til kvinder med mistanke om brystkræft. Selv om sygehusene er under økonomisk pres, er løsningen ikke at tilsidesætte nationale retningslinjer, mener Lægeforeningen.

Af Andreas Rudkjøbing
Formand, Lægeforeningen

Medierne har i de seneste uger beskrevet, hvordan Ringsted Sygehus i perioden 2013 til 2017 undlod at give kvinder med mistanke om brystkræft den grundige undersøgelse, som de havde krav på.

I stedet fik de en mangelfuld undersøgelse, som ikke er i overensstemmelse med de nationale, kliniske retningslinjer, og ifølge pressen skyldtes det et ønske om at "spare lægetimer og undersøgelsestid".

Jeg kender udelukkende sagen fra medierne, og der er stadig mange uafklarede spørgsmål, herunder også af, hvem der har vidst hvad hvornår.

Men uanset vil jeg kraftig understrege, at det er helt uacceptabelt, at patienterne i Ringsted ikke haft fået den samme grundige undersøgelse som kvinder i samme situation i resten af landet.

Økonomien presser sygehusene
Sygehuse og resten af sundhedsvæsenet er under massivt økonomisk pres i disse år, fordi opgaverne vokser hurtigere end ressourcerne. Det er stærkt problematisk.

Men løsningen er under ingen omstændigheder at tilsidesætte de nationale retningslinjer.

Hvis ledelsen af en afdeling vurderer, at den ikke har de nødvendige ressourcer til at klare sine opgaver, skal den gå til sygehusets ledelse.

Hvis ikke sygehusledelsen kan finde en løsning, så er det en sag for regionen og dens politikere.

Jeg vil også understrege, at det er vigtigt, at vi som læger ikke ignorerer det, hvis vi bliver opmærksomme på uacceptable forhold i sundhedsvæsenet.

Man kan gå til sin nærmeste ledelse, og hvis ikke det hjælper, må man gå et skridt højere op i systemet.

Det er ikke nogen nem situation, men vi har et ansvar for at råbe op, hvis patienterne betaler prisen.

Forrige artikel Socialrådgivere: Politikerne skal give os en central rolle i sundhedsvæsenet Socialrådgivere: Politikerne skal give os en central rolle i sundhedsvæsenet Næste artikel DF og ME Foreningen: ME-patienter skal anerkendes som i vores nabolande DF og ME Foreningen: ME-patienter skal anerkendes som i vores nabolande
Danske politikere får pladser i nye EU-udvalg

Danske politikere får pladser i nye EU-udvalg

FOKUS: Fem danske EU-parlamentarikere får plads i fem nye underudvalg, der skal have fokus på kræft, kunstig intelligens, skattesnyd og desinformation. Få overblik over de nye danske udvalgsmedlemmer.