Debat

Lars Gaardhøj: Uden for skiven at drage konklusioner om socialområdet inden grundig evaluering

Økonomiaftalen konkluderer, at indsatsen på det specialiserede socialområde forankres bedst i kommunerne. Men konklusionen drages inden grundig evaluering og overser, at regionerne med organisatorisk volumen og høj faglig viden kan bidrage, skriver Lars Gaardhøj.

Regionerne
er klar til at påtage sig en rolle i visitationen til de højt specialiserede
indsatser, skriver Lars Gaardhøj. 
Regionerne er klar til at påtage sig en rolle i visitationen til de højt specialiserede indsatser, skriver Lars Gaardhøj. Foto: Danske Regioner
Lars Gaardhøj
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Regeringen evaluerer efter aftale med sine støttepartier lige nu det specialiserede socialområde. 

Her skal der ses på, om områdets organisering og opgavefordeling mellem kommuner og regioner er den rette.

Til de flestes overraskelse står der alligevel i regeringens aftale med KL om kommunernes økonomi for 2022, at rammerne for en sammenhængende og helhedsorienteret indsats på det specialiserede socialområde forankres bedst i kommunerne.

Primære behov i sundhedsområdet
Det rammer langt uden for skiven at drage sådan en konklusion i en økonomiaftale, fordi det hverken harmonerer med eller respekterer det stort anlagte arbejde, som evalueringen udgør.

For mennesker med behov for hjælp fra højt specialiserede indsatser er nærhed til sundhedsområdet og nærhed til specialiseret socialfaglig viden ofte langt mere væsentligt. 

Lars Gaardhøj (S), formand, Danske Regioners Psykiatri- og Socialudvalg

Brugerorganisationernes reaktion og utilfredshed er heller ikke til at tage fejl af.

I kommunernes økonomiaftale står der, at kommunerne sikrer sammenhæng og nærhed mellem sociale indsatser og indsatser på beskæftigelses- undervisnings- og ældreområdet.

Men for mennesker med behov for hjælp fra højt specialiserede indsatser er nærhed til sundhedsområdet og nærhed til specialiseret socialfaglig viden ofte langt mere væsentligt.

Det er her, deres primære behov skal dækkes og her, der er potentiale for at forbedre deres liv og muligheder.

Det kræver brede skuldre – både fagligt og økonomisk – at drive og udvikle indsatserne for mennesker med sjældne og komplekse behov.

Hvis der for alvor skal ske forbedringer, så skal kræfterne være til det.

Regionerne er klar til ansvaret
Det er ingen hemmelighed, at vi mener, at regionerne har noget at tilbyde: Vi har den organisatoriske volumen, et stort befolkningsgrundlag og høj faglig viden samt solid erfaring med indsatser på det højt specialiserede socialområde.

Det er en forudsætning for at styrke borgernes retssikkerhed, at de rette afgørelser træffes på det rette faglige grundlag og i tæt samspil med de stærke faglige vidensmiljøer.

Lars Gaardhøj (S), formand, Danske Regioners Psykiatri- og Socialudvalg

Det er vi parate til at sætte i spil ved at påtage os ansvaret for det højt specialiserede socialområde.

Sammen med ansvaret for de højt specialiserede indsatser skal der placeres et ansvar og sikres økonomi til at opsamle og udvikle viden i videnscentre på socialområdet. Det skal ske med forankring i en specialeplan, så der skabes stærke vidensmiljøer tæt på praksis. 

Den viden skal også sættes i spil i et tæt samarbejde med visitationen.

Det er en forudsætning for at styrke borgernes retssikkerhed, at de rette afgørelser træffes på det rette faglige grundlag og i tæt samspil med de stærke faglige vidensmiljøer.

Derfor er regionerne også klar til at påtage sig en rolle i visitationen til de højt specialiserede indsatser.

Vi ser frem til, at de folkevalgte i Folketinget træffer beslutningerne om fremtidens ansvar og opgavefordeling på det specialiserede socialområde.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00