Kronik

Biotech-virksomhed: Life science-industrien skal understøtte og ikke erstatte det offentlige sundhedsvæsen

Politikerne bør erkende, at Danmarks life science-industri udgør en ressource, hvis viden, innovationskraft og løsninger kan anvendes langt mere effektivt for at fremtidssikre sundhedsvæsenet, skriver Jens Peter Bjerg. 

Den nuværende life science-strategi udløber ved årets udgang, og arbejdet med en ny strategi bør tage bestik af industriens potentiale for at styrke både væksten og sundhedsvæsenet, skriver Jens Peter Bjerg.
Den nuværende life science-strategi udløber ved årets udgang, og arbejdet med en ny strategi bør tage bestik af industriens potentiale for at styrke både væksten og sundhedsvæsenet, skriver Jens Peter Bjerg.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Nyheden er ikke, at vores sundhedsvæsen er under pres.  

Heller ikke, at den demografiske udvikling med færre unge og flere ældre, mangel på sundhedsprofessionelle og udviklingen i behandlingsmuligheder kalder på nødvendige beslutninger og prioriteringer.

Det er til gengæld noget overset, at Danmark har en position, som ikke er alle lande forundt. Vi har en særdeles stærk life science-industri, der består af både danske og internationale virksomheder. Det giver en unik mulighed.

Opfordringen fra en af de virksomheder, der står klar til et tættere partnerskab med sundhedsvæsenet er derfor, at politikerne nu fuldt ud erkender og handler ud fra, at industrien udgør en ressource, hvis viden, innovationskraft og løsninger er et af de redskaber, som kan anvendes langt mere effektivt for at fremtidssikre sundhedsvæsenet.

Potentialet er oplagt, men der udestår et tydeligt signal fra politisk side.

Samarbejdet skal ikke være enkeltstående aktiviteter, men en fuldt accepteret del af sundhedsvæsenets DNA.

Jens Peter Bjerg
Roche Diagnostics

Og nej, hensigten med opfordringen er ikke at argumentere for, at vi skal have et privat sundhedsvæsen, eller, at store dele af funktionerne og behandlingerne skal udliciteres. Vores grundlæggende ønske er, at life science-industrien skal understøtte og ikke erstatte et offentligt sundhedsvæsen.

Tættere samarbejde vil skabe mere lighed
Et robust og bæredygtigt sundhedsvæsen er afgørende for at sikre lige adgang til sundhedsvæsenet. Alternativet er et sundhedsvæsen, der tilgodeser de ressourcestærke borgere, som kan navigere i tilbud og muligheder.

Et tættere samarbejde med industrien vil derimod understøtte mere lighed i sundhed, og derfor er det rent faktisk en nødvendighed.

Der foregår heldigvis allerede meget værdiskabende offentlig-privat samarbejde i sundhedsvæsenet. Men skal life science-industrien for alvor være en del af løsningen, bliver vi simpelthen nødt til at sætte gang i en mere struktureret udvikling.

Samarbejdet skal ikke være enkeltstående aktiviteter, men en fuldt accepteret del af sundhedsvæsenets DNA. Vores opfordring er blandt andet struktureret dialog, forpligtende partnerskaber, fælles innovation, fokus på langsigtede økonomiske beregningsmodeller og hurtigere implementering af nye løsninger.

Alt sammen til gavn for den vigtigste aktør af alle: patienten!

Læs også

Et konkret eksempel

Tillad mig at nævne et eksempel fra vores egen verden. Rigshospitalet og Roche har indgået et partnerskab. Den konkrete målsætning er at maksimere anvendelsen og udnyttelsen af diagnostiske data, sikre hurtigere patientforløb og optimere driften.

Rigshospitalets Diagnostiske Center styrker deres medarbejderes digitale og innovative kompetencer og muligheder for at tilegne sig nye løsninger. Det sker ved, at opkvalificere medarbejdere i især datadreven beslutningstagning og innovation.

For Roche vil partnerskabet give indblik og erfaring med de kliniske behov og rutiner, virksomheden skal understøtte, og dermed give værdifuld indsigt i centrale dele af en fremtidig udvikling inden for diagnostik. Et helt konkret samarbejde i dagligdagen, der løfter begge parter.

Og det er blot ét eksempel på, hvordan vi som industri kan bidrage til udviklingen ud over det traditionelle leverandører-køber-forhold.

Vi er fuldstændig sikre på, at andre virksomheder også har masser af ideer til, hvordan lige deres viden, innovationskraft og løsninger på nye måder kan støtte sundhedsvæsenet. Lad os nu få dem i spil!

Industriens medansvar

Vores tilbud om at tage et endnu større ansvar for et robust sundhedsvæsen skærper samtidig industriens forpligtelser. Blandt andet skal de løsninger, vi byder ind med, i endnu højere grad tilbyde dokumenteret værdi og medvirke til at frigøre arbejdskraft samt bidrage til bedre patientbehandling.

Industrien skal være endnu skarpere til at underbygge værdien i forhold til bedre behandling af patienterne og en langsigtet bæredygtig økonomi.

Jens Peter Bjerg
Roche Diagnostics

Industrien skal med andre ord være endnu skarpere til at underbygge værdien i forhold til bedre behandling af patienterne og en langsigtet bæredygtig økonomi. Dette forpligtende ansvar er vi klar til at tage på os.

Samtidig bør sundhedsvæsenet være tydelige i dets prioriteringer af, hvor industriens løsninger kan have den største effekt. Her er et aktuelt eksempel den teknologifond, der er foreslået af Danske Regioner og DI. Det vil være en fond, der skal sikre at sundhedsvæsenet har mulighed for at investere i ny teknologi.

Ideen er grundlæggende god, men det er samtidig vigtigt, at brugen af midler sker efter en skarp national prioritering af, hvor effekten er størst for personale og patienter.

Samtidig burde en del af midlerne også investeres i at understøtte, at den nuværende teknologi i sundhedsvæsenet anvendes og implementeres hurtigere og mere effektivt. Det er yderligere et område, hvor en systematisk dialog med industrien kan have stor effekt.

Læs også

Det er os, der står herude og banker på!

Vi ser samtidig frem til, at både Robusthedskommission og Sundhedsstrukturkommission aktivt tager stilling til industriens rolle som et af flere nødvendige initiativer for at understøtte sundhedsvæsenet. Den kommende strategi for life science-industrien er endnu en oplagt mulighed.

Industrien har i de senere år haft gavn af, at skiftende regeringer har anerkendt gode rammebetingelser som en nødvendighed for den fortsatte udvikling. Den nuværende strategi udløber ved årets udgang og arbejdet med en ny strategi bør tage bestik af industriens potentiale for at styrke både væksten og sundhedsvæsenet.

Ser vi et nødvendigt tættere offentlig-privat samarbejde som en magisk løsning på alle sundhedsvæsenets udfordringer? Selvfølgelig ikke.

Jens Peter Bjerg
Roche Diagnostics

Ser vi et nødvendigt tættere offentlig-privat samarbejde som en magisk løsning på alle sundhedsvæsenets udfordringer? Selvfølgelig ikke.

Det er fortsat helt nødvendigt blandt andet at fokusere på at skabe større sammenhæng, uddanne mere kvalificeret personale og udvikle det nære sundhedsvæsen. Men det både kan og bør være en central del af løsningen.

Vi foreslår konkret, at der igangsættes en samlet og fokuseret indsats for at forløse potentialet.

Den skal blandt andet sikre, at der skabes mere systematisk dialog, anvendes partnerskaber i langt højere udstrækning, udvikles fælles indsatser for hurtigere implementering af nye løsninger, indkøbes med fokus på langsigtede gevinster samt bidrage til et klart fokus på, hvor industriens løsninger kan have den største effekt på at frigøre arbejdskraft til bedre patientbehandling.

Det er selvfølgelig ikke en udtømmende liste, og vi er sikre på at andre kan supplere. Industrien er klar! Er politikerne og beslutningstagerne?

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00