Lose og Frelle: Stort uforløst potentiale i det danske HealthTech-økosystem

DEBAT: Der er brug for, at vi sætter ind med en samlet satsning, hvis Danmark skal bevare sin førerposition i udviklingen af digitale sundhedsløsninger, skriver formand for Danske Regioner Stephanie Lose og direktør i Dansk Industri Lars Frelle-Petersen.

Af Stephanie Lose (V) og Lars Frelle-Petersen
Hhv. formand for Danske Regioner og direktør i DI

I dag kan vi behandle angst med virtuel reality, konstatere hjertestop med kunstig intelligens og 3D-printe knogler.

Alt dette er eksempler på, hvordan nye danske digitale sundhedsløsninger kan byde sig til og løse nogle af de udfordringer, som sundhedsområdet står over for i de kommende år – til gavn for patienterne.

Danmark har samtidig en unik førerposition på området og en mulighed for at drive udviklingen af fremtidens sundhedsløsninger, som vi ikke må tabe på gulvet.

De teknologiske forandringer medfører nye arbejdsgange for de dygtige medarbejdere i sundhedsvæsenet – og ikke mindst nyere og smartere behandling af patienterne.

Uforløst potentiale
Brugen af telemedicin og sundhedsapps er allerede under hastig udbredelse hos danske patienter.

Og Danmarks unikke sundhedsdata har mulighed for at bidrage til udviklingen af helt nye digitale behandlingsløsninger, der kan supplere den behandling, som patienterne modtager på landets hospitaler.

Der er stadig et stort og uforløst potentiale, som danske virksomheder og sundhedsvæsenet sammen kan udforske til gavn for både patienter, sundhedsvæsen og life science-industrien.

Spørgsmålet er dog, om fremtidens digitale sundhedsløsninger vil være danske – og udviklet til danske forhold og patienter – med mulighed for et dansk eksporteventyr?

Hvis det står til Danske Regioner og Dansk Industri, er det målet.

Behov for danske løsninger
Vi ser ikke en fremtid, hvor danske patienter udelukkende skal bruge løsninger oversat til dansk.

Vi ser en fremtid, hvor patienter i det danske sundhedsvæsen møder digitale behandlingsløsninger, der er udviklet med udgangspunkt i deres behov, via adgang til stærke sundhedsdata og med et globalt udsyn, så løsningerne kan komme flere til gavn i resten af verden.

Hvis det skal lykkes, er der dog brug for, at vi allerede nu sætter ind med en reel og samlet satsning, som kan styrke det danske HealthTech-økosystem.

Det kan vi kun sikre, hvis det offentlige sundhedsvæsen og industrien arbejder sammen – for det er her, at de unikke løsninger opstår.

Vi skal bevare førerpositionen
Derfor har Danske Regioner og Dansk Industri igangsat et fælles arbejde, som skal afklare, hvordan vi i Danmark bedst udvikler flere, nye og smartere løsninger til gavn for de mange mennesker, der arbejder eller er patienter i sundhedsvæsenet.

Sammen er vi enige om, at vi skal understøtte det danske iværksættermiljø, skabe innovation i de store virksomheder og styrke og udvikle HealthTech-økosystemet i hele Danmark.

Det er til fordel for patienterne og kan samtidig være med at til manifestere Danmarks internationale førerposition, så vi også fremover er centrum for udviklingen af verdens bedste lokale HealthTech-løsninger til et globalt marked.

Vi glæder os til et tæt samarbejde i 2019 med alle, der deler vores ambitioner.

 

Forrige artikel KL: Omdan de 150 særlige pladser i psykiatrien – vi har ikke råd til at lade være KL: Omdan de 150 særlige pladser i psykiatrien – vi har ikke råd til at lade være Næste artikel Sundhedspolitikere om regeringens reform: I glemmer forebyggelsen Sundhedspolitikere om regeringens reform: I glemmer forebyggelsen
 • Anmeld

  Anne-Marie Krogsbøll · Ufrivillig dataslave uden ret til privatliv - i industriens storstalde..

  Mellem linjerne...

  ... står der, at industri og iværksættere skal have øget adgang til borgernes meget private privatliv i form af deres sundhedsdata. Uden borgernes samtykke, for det er alt for besværligt, og man kunne jo risikere, at mange borgere sagde "Nej" (hvad jeg da også vil råde dem til). man er i fuld gang med yderligere at gennemtvinge denne vision med det seneste sundhedslovsforslag. Se her: https://www.facebook.com/BevarTavshedspligten/

  Jeg vil minde om, at uden ret til privatliv er der ingen frihed og intet demokrati. Det er vejen til et totalitært samfund, og også til afskaffelsen af velfærdssamfundet for alle. Michael Jarlner har en rigtigt god klumme, "En stor og naiv tech-revolution", om dette emne i dagens Politiken (desværre ikke online endnu).

  Lohse og Frelle repræsenterer hver især store pengeinteresser - interesser, som ikke respekterer den fundamentale ret til at have et privatliv. De ser borgernes privatliv hovedsageligt som ressourcer til kommerciel udnyttelse.

  Vi bør stoppe denne accelererende totalitære udvikling i dens fremmarch, inden det er endegyldigt for sent, og vi ikke mere har et demokrati, men et AI-diktatur i hænderne på verdens rigeste og deres udsendte på diverse offentlige og private stillinger.

  I stedet bør vi tage ved lære af al den gode viden, vi allerede har, men ikke bruger - det ville redde mange, mange liv og helbred. Et godt sted at starte ville være at begynde at tage vor allerede eksisterende viden om hospitalsinfektioner alvorligt. Det anslås, at 60-70 000 patienter årligt får infektioner i det danske sundhedsvæsen, og at op til 3000 dør af disse.
  http://ugeskriftet.dk/nyhed/handsprit-og-rengoring-er-nummer-et

  Hvorfor? Vi ved jo godt - og har vidst det i over 100 år - at hygiejnen er afgørende, så hvorfor satser vi mange, mange millioner på at udvikle ny teknologi, mens vi sjofler sygehushygiejnen? Svaret er, at selv om der er mange liv at redde ved bedre hygiejne, så er der mange flere penge at tjene for industrien, herunder medicinalindustrien, ved hele tiden at kassere gammel, velkendt viden og finde på nye "vidundermidler". Ma sparer på den fundamentale pleje for at få råd til at udvikle nye "dimser" og "vidundermidler" at tjene penge på.

  Man skulle jo nødigt risikere, at patienterne blev raske - for så kan man ikke mere tjene penge på dem.