Messerschmidt: Der bliver ingen finanslov med os uden penge til sundhed og ældre

DF barsler med sin første økonomiske plan nogensinde. Den skal finansiere flere sundhedspolitiske forslag, som partiet fremlagde på et pressemøde onsdag. Partiformand Morten Messerschmidt brugte anledningen til at slå partiets finanslovskrav fast.

Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Martin MauricioFrida FlinchSebastian Vidkjær Stone

Danskerne fortjener et sundhedsvæsen i verdensklasse, men det er langt fra den virkelighed, mange møder i dag.

Sådan lyder det fra Dansk Folkeparti, der onsdag afholdt pressemøde i Sønderborg i forbindelse med partiets sommergruppemøde.

Derfor vil sundheds- og ældreområdet også være krav, hvis partiet skal gå med i den finanslov, som regeringen forventes at præsentere torsdag, lyder meldingen fra DF-formand Morten Messerschmidt:

"Jeg tror ikke, at jeg røber for meget ved at sige, at det vil være sundhed og folkepensionisternes forhold, som vil være et førstekrav for os i forhold til at være med i en finanslovsaftale."

Læs også

På pressemødet løftede partiet sløret for hovedpunkterne et nyt sundhedsudspil, der er en del af en kommende økonomisk 2035-plan, som partiet har i støbeskeen.

"Dansk Folkeparti har ikke tidligere fremlagt en egentlig økonomisk plan, men i stedet ageret fra år til år. Der har vi i den nye ledelse valgt at sige, at vi ligesom andre partier også gerne vil give vores bud på, hvordan Danmark kan se ud rent økonomisk i 2035," forklarede Messerschmidt.  

Fedmemedicin og udvidet behandlingsgaranti

Sundhedsområdet er da også det emne, der står øverst på vælgernes politiske dagsorden. I en ny Epinion-måling foretaget for Altinget og DR, svarer 27 procent af de adspurgte vælgere, at de betragter hospitaler og sundhed som det vigtigste område på politikernes bord.

Konkret barsler Dansk Folkeparti med otte sundhedspolitiske forslag, der skal finansieres af den nye 2035-plan. Partiet ønsker blandt andet at udvide behandlingsgarantien.

"Regeringen har forringet behandlingsgarantien fra 30 til 60 dage. Vi vil gerne have, at behandlingsgarantien gælder fra dag ét, og vi opfordrer regeringen til at få indkaldt til forhandlinger," sagde Mette Thiesen.

Et andet af partiets forslag går på at øge tilskuddet til fedmemedicin, sådan at flere fedmeoperationer og livsstilssygdomme kan forebygges.

"Det er paradoksalt, at man er så optagede af spiseforstyrrelser, hvor man taber sig, som for eksempel anoreksi, men ikke anerkender, at en spiseforstyrrelse også kan være at spise for meget," forklarede Mette Thiesen. 

Eftergivet SU-gæld på op til 40.000 kroner årligt

Derudover ønsker Dansk Folkeparti også at gøre mere for at holde på de læger, der uddannes i Danmark. Alt for mange læger flytter nemlig til udlandet efter endt uddannelse, mener partiet.

Samtidig skal der gøres mere for at lokke nyuddannede læger ud i de danske yderområder. Derfor ønsker partiet et se nærmere på, hvilke økonomiske gulerødder, der kan gøre det mere attraktivt at bosætte sig i "de ydre kanter af Danmark". 

"Vi har et forslag om at eftergive danske lægers SU-gæld med op til 40.000 kroner for hvert år, som de praktiserer i et lægedækningstruet område," sagde Mette Thiesen. 

Vi vil have indført, at man indkalder mænd over 55 år til en årlig helbredssamtale. Det er reel ligestilling

Mette Thiesen (DF)
Gruppeformand og sundhedsordfører

Partiet ønsker også at gøre lægegerningen mere fleksibel i yderområderne ved at give læger bedre mulighed for at leje sig ind, så de ikke er tvunget til at tage penge op af lommen med det samme for at starte egen privat praksis.

"De læger, der har praksis i udkanten, har også ofte nogle tungere patienter, end dem, der er i de større byer. Derfor er vi også meget åbne for at kigge på sikre en økonomisk gulerod til de læger, der vælger at tage den her opgave på sig," sagde Mette Thiesen.

Ligestilling af mænd og kvinder

Et tredje forslag i Dansk Folkepartis sundhedsudspil går på at øge sundheden hos danske mænd.

Danske mænd er dårligere til at gå til deres læge end danske kvinder, ligesom de gennemsnitligt har kortere levealder og oftere rammes af livsstilssygdomme.

"Derfor vil vil gerne have indført, at man årligt indkalder mænd over 55 år til en årlig helbredssamtale. Det er reel ligestilling," forklarede Mette Thiesen. 

Foruden de nævnte forslag indeholder sundhedsudspillet også tiltag, der skal styrke klagesystemet i sundhedsvæsenet og mindske rygning blandt børn og unge, blandt andet ved at sætte ind over for det illegale tobaksmarked.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Messerschmidt

Partiformand (DF), MF
cand.jur. (Københavns Uni. 2009)

Mette Thiesen

MF (DF)
lærer (N. Zahles seminarium 2008)

0:000:00