Mindstepris for at redde Region Sjælland: 100 millioner kroner

Region Sjællands topembedsmand deltager i denne udgave af podcasten Politisk Stuegang, hvor vi tager en status på  landets mest udfordrede region. Vi taler også om årets økonomiaftaler, de nye administrative børn i klassen (sundhedsklyngerne) og en tilstundende sygeplejekonflikt.

Per Bennetsen er på besøg i Altingets podcaststudie. Han anbefaler Folketinget at finde en kæmpe forskningsbevilling til Region Sjælland for at gøre regionens hospitaler mere attraktive for erfarne læger. 
Per Bennetsen er på besøg i Altingets podcaststudie. Han anbefaler Folketinget at finde en kæmpe forskningsbevilling til Region Sjælland for at gøre regionens hospitaler mere attraktive for erfarne læger. Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

”Vi mangler erfarne læger. Det er vores allerstørste udfordring.” Sådan lyder konklusionen fra Region Sjællands regionsdirektør, Per Bennetsen, der gæster Altingets sundhedspolitiske podcast, Politisk Stuegang.

I udsendelsen afviser han, at udtryk som dødsspiral er rette mærkat at sætte på Region Sjælland.

Jeg mangler det forum, hvor de sundhedsfaglige fra første linje mødes - sygehus, kommune og almen praksis - hvor man gennemgår de seneste 50 journaler med problematiske forløb. Hvor man får diskuteret, hvad der er i orden, hvad er ikke i orden, og hvad gør man fremadrettet. Den slags struktur, tror jeg på.

Sidsel Vinge
Tidligere Vive-forsker om det fremtidige indhold i sundhedsklyngerne.

Men han vedstår gerne, at der er behov for hjælp fra blandt andet regeringen til at løse de problemer, regionen har med lægemangel og nogle af landets mest syge og ressourcesvage borgere.

Til Altingets sundhedskonference forleden slog både direktøren for Hjerteforeningen og formanden Lægeforeningen fast, at Region Sjælland har behov for hjælp. 

"Jeg oplever, at fordi der er problemer i Region Sjælland, kommer der en masse nationale tiltag, der er laveste fællesnævner. Men det nytter jo ikke noget, at fordi vi har én region, der lider, skal hele landet bøde for det. Så skal vi hellere lave en fokuseret plan, og få Region Sjælland til at forstå, at det her skal de ikke løse selv," lød det blandt andet fra Lægeforeningens formand, Camilla Rathcke.

LÆS: Lægeformand og patientdirektør: Problemerne i Region Sjælland kræver hjælp udefra

Lyspunkter og løsninger
I programmet fortæller Per Bennetsen, hvor han ser lyspunkterne, og hvad regionen gør for at bryde den onde cirkel, som Region Sjælland og andre udkantsområder er ramt af:

Mangel på erfarne læger er et problem i behandlingen af patienterne. Men det gør det også mindre attraktivt for unge læger at vælge en stribe af regionens hospitaler. Og ifølge Per Bennetsen er de unge læger ikke kun vigtige i driften nu og her. Læger, der uddanner sig i regionen, ender oftere med en karriere på regionens sygehuse, forklarer han.

”Jo yngre vi får dem, jo lettere er det at holde på dem,” siger Per Bennetsen. 

Vi har klaret os virkelig godt i forhold til andre lande. Der har været meget kritik undervejs. Men i det store perspektiv har vi klaret os virkelig godt. Det kan vi alle være stolte af. Både borgere, sundhedsvæsen og politikere.

Torben Mogensen
Tidligere lægelig vicedirektør på Hvidovre Hospital om månedens genistreg: Danmarks corona-indsats

Dagens øvrige gæster, Sidsel Vinge og Torben Mogensen, peger på, at Region Sjælland har det medfødte handicap af at ligge op af Region Hovedstaden, hvor mange læger foretrækker at bo og arbejde.  

Ifølge Per Bennetsen gør man i Region Sjælland sig store anstrengelser for at afhjælpe afstandsproblemet med transporthjælp, nye tiltag med at nogle læger kan løse en del af opgaverne fra lokaler i København og "meget store lønninger til specialister." 

Men det er ikke nok, understreger Bennetsen, der har været hele sin karriere i Region Sjælland og i Storstrøms Amt.

Send 100 millioner til Region Sjælland 
Hvis både erfarne og unge læger skal lokkes ud på alle hospitaler i regionen, så kræver det, at hospitalerne kan tilbyde mere end daglig sygehusdrift og dag til dag-lægearbejde, understreger han. Folketinget skal sikre penge til Region Sjælland, så alle regionens sygehuse får stærke forskningsmiljøer.

”Regeringen har spillet ud med, at der skal være en fuld lægeuddannelse i Køge. Så synes jeg, man skal bruge den anledning til at sikre et stærkt akademisk niveau på alle sygehuse i regionen. Jeg tænker på omkring 100 millioner kroner årligt til forskning og ansættelse af professorer, der skal drive forskningen. Det vil være mit allerstørste råd til Folketinget,” siger Per Bennetsen, der slår fast, at beløb i den størrelsesorden ikke kan prioriteres ud af regionens løbende budgetter.

I programmet diskuteres den svære debat om, hvorvidt Region Hovedstaden skal begrænse antallet af udddannelsesstillinger i almen medicin for ikke at trække ansøgere væk fra Region Sjælland. Debatten er topaktuel, da Sundhedsstyrelsens omdiskuterede dimensioneringsplan forventes at ligge klar i næste uge.

Det taler gæsterne også om i denne måneds udsendelse: 

  • Hvad er de oversete lys- og lavpunkter i regionernes og kommunernes nye økonomiaftaler?

  • Sundhedsklyngerne:
    - Er aftalen varm luft eller et klogt skridt frem?  
    - Hvilke problemer skal klyngerne egentlig løse?
    - Og kan det gøres uden fælles budgetter?

  • Sygeplejerskestrejke: Hvem holder Sidsel Vinge og Torben Mogensen med?
  • Tildeling af hjerneblødninger:
    - Nordsjællands Hospital og Sundhedsminister Magnus Heunicke (S)

    Genistreger:
    - Danskernes, sundhedsvæsenets og politikernes corona-håndtering. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Per Bennetsen

Direktør, Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, Københavns Kommune
cand.techn.soc. (Roskilde Uni. 1996)

0:000:00