Novo-fond giver ti milliarder til at realisere grøn trepart: "Vi skal sætte endnu mere fart i udviklingen"

Med lovning på ti milliarder kroner til arealomlægning har Novo Nordisk Fonden skudt penge i at skabe mere natur og moderne landbrug, som skal bidrage til at opnå målene for den nye grønne trepartsaftale. 

Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Mikala Satiya Rørbech

Novo Nordisk Fonden har ikke formelt siddet med i de fem måneder lange forhandlinger, der er gået forud for, at  regeringen mandag aften kunne præsentere en klimaaftale om omlægning af dansk landbrug.

Men kun få timer efter, at nyheden om den politiske aftale nåede offentligheden, har fonden lovet ti milliarder kroner, der kan gøre visionerne i den grønne trepartsaftale om CO2-afgift og omlægning af dansk landbrug til virkelighed.  

Beløbet fra Novo Nordisk Fonden skal udmøntes over ti år og går til særlige signaturprojekter med vægt på natur og biodiversitet samt til landbrugsproduktion baseret på moderne teknologier.

Det fremgår af en fælles pressemeddelelse fra Novo Nordisk Fonden og Økonomiministeriet, som blev udsendt få timer efter offentliggørelsen af den politiske trepartsaftale.  

Vægt på teknologi og signaturprojekter

Økonomiminister Stephanie Lose (V) kalder bevillingen fra fonden for et væsentlig bidrag, der kan realisere visionen i den grønne trepartsaftale.

”Vi skal sætte endnu mere fart i udviklingen af ny teknologi og moderne landbrugsproduktion, og der skal være bedre plads til natur og biodiversitet i Danmark,” udtaler hun.

I en anden kommentar til bevillingen lægger miljøminister Magnus Heunicke (S) vægt på, at samarbejdet med fonden giver nye muligheder:

”Samarbejdet med Novo Nordisk Fonden er med til at levere på den nødvendige nytænkning af vores areal og vil give os værdifulde signaturprojekter med store sammenhængende naturområder, der kan skabe bedre levesteder for vores vilde og hjemmehørende arter," lyder det.

Fonden skal inddrages i planerne

Ifølge pressemeddelelsen sigter samarbejdet mellem fonden og regeringen på store sammenhængende naturområder og forbedring af kvaliteten i eksisterende natur- og produktionsskov.

Parterne lægger vægt på vidensopbygning og acceleration af den teknologiske udvikling, der understøtter "en stadig mere bæredygtig, højteknologisk og arealeffektiv landbrugsproduktion".

De nærmere vilkår og betingelser for samarbejdet skal aftales i løbet af efteråret, men ifølge pressemeddelelsen ligger det fast, at fonden vil blive inddraget i udmøntningen af relevante dele af aftalen og også skal indgå i tilrettelæggelsen af de konkrete indsatser, som fonden bidrager til.

”Jeg er meget glad for, at vi kan komme med det her vigtige bidrag til den grønne omstilling,” siger Novo Nordisk Fondens administrerende direktør, Mads Krogsgaard Thomsen.

”Vi skal blive bedre til at forstå og udnytte de økologiske økosystemer, så vi kan udnytte dem på en måde, der er bæredygtig og samtidig mere effektiv. Dette er et meget ambitiøst naturgenopretnings projekt og en rigtig god nyhed for Danmark, både for borgerne, naturen og havmiljøet.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mads Krogsgaard Thomsen

Adm. direktør, Novo Nordisk Fonden, adj. professor. Københavns Universitet
cand.med.vet. (Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole 1986), lic.med.vet. (KVL 1989), dr.med.vet. (KVL 1991)

Stephanie Lose

Økonomiminister (V), næstformand for Venstre
cand.oecon. (Syddansk Uni. 2006)

Magnus Heunicke

Miljøminister, MF (S)
journalist (DJH 2002)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024