Debat

Overlæge: Forebyggelse er en overset vej til frihed

Ung som gammel kan være med til at ændre fortællingen om, at forebyggelse handler om at tage fra folk og begrænse deres muligheder. Det er lige omvendt, skriver overlæge Mia Gall Grandahl.

Vi nødt til at tage mere restriktive skridt,&nbsp;&nbsp;såsom at hæve prisen på cigaretter&nbsp;så højt, <a href="https://d.docs.live.net/8cb50e7c857d4f8b/Billeder/Skrivebord/Notat%20om%20forebyggelse%20(tt-atlas.dk)" target="" rel="">gerne over 100 kroner
per pakke</a>,
at det økonomisk bliver så svært tilgængeligt for de unge som muligt, skriver&nbsp;Mia Gall Grandahl.
Vi nødt til at tage mere restriktive skridt,  såsom at hæve prisen på cigaretter så højt, gerne over 100 kroner per pakke, at det økonomisk bliver så svært tilgængeligt for de unge som muligt, skriver Mia Gall Grandahl.Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Mia Gall Grandahl
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Hvordan får vores børn og unge så mange kvalitetsfulde og bevægelige leveår som muligt – også når de bliver ældre?

Den problemstilling diskuterer sundhedsordførere i Folketinget i disse uger, og først i oktober indleder sundhedsminister Sophie Løhde (V) forhandlinger om en særlig forebyggelsesindsats i forhold til børn og unge.

Intentionen er at skabe fundamentet for et godt liv for den enkelte og forhindre yderligere overbelastning af et allerede hårdt presset sundhedsvæsen med stadig flere ældre, kronikere og multisyge.

Initiativet er tiltrængt.

Øget fokus på forebyggelse og egenomsorg er tvingende nødvendigt, hvis vi også i fremtiden skal sikre ressourcer og optimal hjælp til de danskere, der har behov for specialiseret behandling. Forhåbentlig bliver aftalen bred og drevet af motivation.

Nutidens børn og unge har mere frihed – men også større ansvar

Forebyggelse bør være en fælles og bredspektret indsats og ikke druknes i politiske slagsmål. At vi som samfund kærer os mere om hinanden – og som individer tager bedre hånd om os selv - handler i bund og grund om frihed. Også selv om det kan være nødvendigt med lovgivningstiltag.

Frihed er i høj grad at have et godt helbred og være mobil – også i livets sidste mange år.

Mia Gall Grandahl
Den Lægefaglige Tænketank, ATLAS

Umiddelbart har børn og unge i dag langt større frihed til at forme deres eget liv end deres bedsteforældre. Omvendt skal de træffe enormt mange valg. Blandt andet når det kommer til uddannelse, stil, identitet og meget andet. De har derved et stort personligt ansvar for selv at skabe en succesfuld tilværelse.

Samtidig gør sociale medier såvel succeser som nederlag synlige, hvis de ikke formår at navigere i al kompleksiteten.

Frihed hænger sammen med et godt helbred

Fokus er typisk på den nære fremtid og den frihed, der ligger i at kunne bryde uddannelsestraditioner og familiemønstre, rejse og bosætte sig hvorhen i verden, de ønsker.

Det er forståeligt, men også kortsigtet i en tid, hvor vi er tilbøjelige til at opfatte frihed som muligheden for at gøre, hvad vi har mest lyst til her og nu. Særligt som ung er det magtpålæggende at være en del af fællesskabet og ulige sværere at sige fra over for uhensigtsmæssig adfærd.

Læs også

Mange år som læge og psykiater og mødet med meget syge, ofte ældre mennesker, har åbenbaret et helt andet aspekt af begrebet for mig.

Frihed er i høj grad at have et godt helbred og være mobil – også i livets sidste mange år. Jeg ser alt for mange patienter bundet til seng, et iltapparat eller lænestolen derhjemme, fordi deres skavanker forhindrer dem i at bevæge sig og leve det liv, de gerne ville. Det er ufrit og ofte meget ensomt.  

Heldigvis kan vi gøre rigtig meget for at forhindre, at mennesker på den måde ender i ufrivilligt fængsel.

Vi kan gøre mere med tidlig forebyggelse

Vi kender risikofaktorerne rygning, alkohol og lignende og ved, at en lang række sygdomme kan forebygges. Det gælder ikke mindst lungelidelser, men også hjertesygdomme.

Som forældre begynder vi typisk først opdragelsesmæssigt at forholde os til alkohol, når børnene nærmer sig puberteten. Det er bare for sent.

Mia Gall Grandahl
Den Lægefaglige Tænketank, ATLAS

Ifølge Hjerteforeningen drejer det sig om otte ud af ti tilfælde af de årlige 55.000 nye tilfælde. Også alkoholrelaterede sygdomme fylder enormt på landets sygehuse, og afhængighed af alkohol, mad eller andre stoffer eller handlinger gør i den grad mennesker ufrie.

Vi kan næppe udrydde livsstilssygdommene. Men vi kan gøre langt mere for at forebygge dem, og vi kan starte tidligere.

Måske allervigtigst kan vi højne forældrenes bevidsthed om, at deres adfærd og vaner i høj grad definerer deres børns fremtidige valg, trivsel og sundhedstilstand. Vores børn følger vores eksempel. Det gør de også, når vi handler mindre fornuftigt.

Vi handler, men det sker for sent

Mødre og fædre har altid ønsket det bedste for deres børn. Mange er med god grund superopmærksomme på, at tøjet og maden gerne skal være økologisk, men måske mindre skarpe på, at deres omgang med eksempelvis alkohol lagrer sig i børnene.

Som forældre begynder vi typisk først opdragelsesmæssigt at forholde os til alkohol, når børnene nærmer sig puberteten, og skolen får besøg af en alkoholkonsulent, som opfordrer os til at lave fælles aftaler i klassen. Det er alt sammen fint. Det er bare for sent.

Ingen unge tror nogensinde, de bliver gamle. Derfor vover de alt. Mange ryger, drikker og lever usundt uden at skænke de sundhedsmæssige konsekvenser af deres adfærd nogen tanke. ’Lev stærkt, dø ung’-tankesættet gør det ofte vanskeligt at få teenagere og unge voksne i tale. Særligt når vi taler forebyggelse.

Sæt prisen op på cigaretter

Derfor er vi nødt til at tage skridt, som er mere restriktive, end vi måske umiddelbart bryder os om. Det kan være at fastsætte prisen på eksempelvis cigaretter og andre nikotin-præparater så højt, gerne over 100 kroner per pakke, at det økonomisk bliver så svært tilgængeligt for de unge som muligt. Det foreslår blandt andre Den Lægefaglige Tænketank, ATLAS. På samme måde bør salg af alkohol kun være tilladt til unge over 18 år.

Jo senere de unge begynder at drikke, jo bedre. Ikke kun af hensyn til langtidseffekterne af for meget alkohol. Også risikoen for at blive involveret i ulykker og blive indlagt på hospitalet er tæt forbundet med alkoholindtaget

Læs også

Unge, der drikker mellem én og syv genstande om ugen har ni procent højere risiko for at komme på hospitalet på grund af en ulykke eller alkoholforgiftning i forhold til unge, der aldrig drikker alkohol. Jo mere alkohol, de unge drikker, jo højere risiko.

Unge, der drikker mellem 14 og 20 genstande om ugen, har således 25 procent større risiko for at komme på hospitalet end unge, der aldrig drikker. Det viser ny forskning fra Statens Institut for Folkesundhed. Hver måned mister et ungt menneske livet på grund af alkohol, og hvert år dør 3000 danskere.

Sund opvækst skaber bedre forudsætninger

Der er gode grunde til, at vi bevæger os væk fra den alkoholkultur, som unge konfronteres med tidligt i livet og som har alvorlige konsekvenser for helbredet. Det gælder både i øjeblikket og på længere sigt.

Vejen frem er, at vi bliver langt bedre til at fremme trivsel samtidig med at flytte fokus væk fra alkohol.

Den kommunale sundhedspleje er en unik arena for en tidlig og forebyggende indsats.

Mia Gall Grandahl
Den Lægefaglige Tænketank, ATLAS

Hidtil har forebyggelsesindsatsen i forhold til børn og unge hovedsageligt været koncentreret om særlige sårbare grupper, mens de forebyggende sundhedsydelser til alle børn og unge primært omfatter gratis forebyggende børneundersøgelser og sundhedsvejledning hos henholdsvis den praktiserende læge og den kommunale sundhedstjeneste.

Formålet er at bidrage til at sikre børn og unge en sund opvækst og skabe gode forudsætninger for en sund tilværelse som voksen.

Den praktiserende læge tilbyder syv forebyggende helbredsundersøgelser til børn i førskolealderen, og flere af disse sker i forbindelse med de vaccinationer, børn og unge tilbydes.

Det handler om at vælge til

Den kommunale sundhedspleje ser i udgangspunktet alle børn og møder alle familier. Vores sundhedspleje er derfor en unik arena for en tidlig og forebyggende indsats.

I hver ottende familie har sundhedsplejersker bekymringer i forhold til forældre-barn relationen i barnets første leveår, og omkring 30 procent af danske børn har et utrygt eller desorganiseret tilknytningsmønster i forhold til voksne.

Det udgør en risiko for udviklingen af psykiske lidelser senere hen. Så det giver god mening at gøre en særlig indsats i forhold til sårbare børn og unge. Men det betyder langtfra, at ikke også ”almindelige” børn og unge kan få forbedret deres levevilkår, hvis vi prioriterer forebyggelse og egenomsorg langt højere.

Ung som gammel kan med fordel tage begreberne til sig, så vi kan ændre fortællingen om, at forebyggelse handler om at tage fra folk og begrænse deres udfoldelsesmuligheder. Det er lige omvendt.

Forebyggelse handler om at udvide vores udsigt til også som ældre og gamle selv at kunne vælge, om vi vil leve et aktivt liv. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mia Gall Grandahl

Formand for Den Lægefaglige Tænketank, Atlas, overlæge i psykiatri

0:000:00