Penge til fattiges tandpleje når fortsat ikke frem

ULIGHED: End ikke halvdelen af puljen på 180 millioner til udsattes tandpleje ser ud til at blive brugt i 2014. Det er bedre end i 2013. Men langt fra godt nok, mener Enhedslisten og SF, der indleder forhandlinger med regeringen om en ny ordning.

I november 2014 var der foreløbig kun sendt ca. 78 mio. kr. retur til udsatte borgere for tandlægebesøg – svarende til ca. 43 procent af den særlige pulje.
I november 2014 var der foreløbig kun sendt ca. 78 mio. kr. retur til udsatte borgere for tandlægebesøg – svarende til ca. 43 procent af den særlige pulje.Foto: Colourbox
Kasper Frandsen

Tænderne er en af de stærkeste indikatorer for, hvilken sociale klasse man tilhører. Og derfor har det også stor betydning for folks muligheder i livet.

Özlem Sara Cekic (SF)
Sundhedsordfører

Heller ikke i 2014 er det lykkedes at bruge tilnærmelsesvis hele puljen på 180 millioner kroner, som skal få flere fattige på kontanthjælp til at gå til tandlægen.

Det er ellers kun to år siden, at den daværende SRSF-regering sammen med Enhedslisten indgik en finanslovsaftale for 2013, der blandt andet skulle få flere udsatte til at gå tandlægen.

I 2013 blev således kun ca. 20 procent af puljen brugt, mens der i november 2014 foreløbig kun var sendt ca. 78 mio. kr. retur til kontanthjælpsmodtagere for tandlægebesøg – svarende til ca. 43 procent af puljen.

Dokumentation

Det står der i finanslovsaftalen om behovet for en ny model:

Bedre tandsundhed til udsatte
Regeringen (SRSF) og Enhedslisten har med Aftale om finansloven for 2013 afsat 180 mio. kr. årligt til at styrke tandplejen for personer, der modtager kontanthjælp mv. Udnyttelsen af den afsatte ramme har imidlertid været mindre end forudsat.

Ankestyrelsen har netop offentliggjort rapporten ”Kommunernes behandling af sager om hjælp til tandbehandling efter aktivlovens § 82a”. I lyset af Ankestyrelsens undersøgelse er aftaleparterne enige om inden udgangen af 2014 at drøfte forslag til en justering af ordningen, der understøtter, at flere i målgruppen modtager hjælp til tandbehandling inden for den eksisterende økonomiske ramme.


Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00