Debat

PLO til Karin Friis Bach: Nærhedsfinansiering presser patienterne ud af hospitalerne

Karin Friis Bach (R) ønsker at holde nærhedsfinansieringen ude af debatten om afviste henvisninger. Men økonomien er netop kernen af det problem, der presser patienterne ud af hospitalerne, skriver Jørgen Skadborg.

Afviste henvisninger er ikke et problem, der handler om lægerne, men om økonomiske incitamenter, skriver Jørgen Skadborg i en replik. 
Afviste henvisninger er ikke et problem, der handler om lægerne, men om økonomiske incitamenter, skriver Jørgen Skadborg i en replik. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Jørgen Skadborg
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Karin Friis Bach, der blandt andet er formand for Danske Regioners Sundhedsudvalg, kritiserer mig for at "sværte andre læger til med uverificerede anklager".

Temadebat

Hvordan undgår vi problemer med afviste henvisninger?

Det skaber utryghed, forsinkelser og administrativt bøvl, når sygehuse afviser patienter, som den praktiserende læge har henvist til undersøgelse.

Men hvorfor bliver debatten ved at dukke op – og hvem har egentlig ansvaret for at levere en løsning? 

Det spørger Altinget Sundhed om i en ny temadebat, hvor politikere, eksperter og centrale sundhedsaktører vil diskutere samarbejdet mellem almen praksis og sygehusene, om der er særlige forhold på spil i visse specialer, og hvordan vi forhindrer, at patienter falder imellem systemerne, når den praktiserende læges henvisning afvises. 

Panelet består af: 

  • Inge Kristensen, direktør i Dansk Selskab for Patientsikkerhed
  • Kjeld Møller Petersen, professor ved Syddansk Universitet
  • Karin Friis Bach (R), spidskandidat i Region Hovedstaden
  • Pernille Blach Hansen, regionsdirektør i Region Midtjylland
  • Janus Tarp, formand for UlykkesPatientForeningen
  • Lisbeth Lintz, formand for Overlægeforeningen
  • Sidsel Vinge,selvstændig konsulent og sundhedsdebattør samt tidligere projektchef 
  • Lars Gaardhøj (S), spidskandidat i Region Hovedstaden
  • Annemette Wildfang Lykkebo, formand for Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi (DSOG)
  • Jane Alrø Sørensen, generalsekretær i Bedre Psykiatri 
  • Frede Olesen, professor ved Aarhus Universitet
  • Camilla Rathcke, formand for Lægeforeningen

Hvis du ønsker at deltage i debatten, skal du kontakte fagdebatredaktør Martin Mauricio på [email protected].
 

Baggrunden er, at jeg har rejst en debat om, at sygehusene efter indførelsen af nærhedsfinansiering er begyndt at afvise et markant større antal henvisninger fra almen praksis.

Jeg kunne ikke drømme om at kritisere de enkelte overlæger på sygehusene. De er gode kolleger, som gør et samvittighedsfuldt stykke arbejde.

Det ærgrer mig, at jeg bliver skudt i skoene, at jeg kritiserer andre læger. Det er der slet ikke tale om. Det er de økonomiske incitamenter i systemet – i nærhedsfinansieringen – som er problemet. For de betyder, at kommer der ikke færre sygehusforløb per borger, skal regionerne betale penge tilbage til staten.  

Nærhedsfinansieringen er kernen af problemet
Det mærkelige er, at Karin Friis Bach indleder sit indlæg med et eksempel fra sin egen familie, hvor alvorlig sygdom var tæt på ikke at blive opdaget. Den historie illustrerer på bedste vis, hvorfor de mange afviste henvisninger er et stort problem. 

Karin Friis Bach skriver, at det ikke er nærhedsfinansieringen, der er problemet, og at den skal holdes ude af debatten. Det er jeg ikke enig med hende i.

Siden indførelsen af nærhedsfinansiering er antallet af epikriser og henvisninger mellem almen praksis og hospitalerne faldet med 300.000 om året, mens korrespondancemeddelelserne er steget med knap 100.000 årligt i samme periode.

Flere afviste henvisninger er en del af denne forandring. Så hvis vi skal problemet med de mange afviste henvisninger til livs, er vi nødt til også at se på nærhedsfinansieringen. 

Skal have problemet til livs
Henvisningsretten er en hjørnesten i praktiserende lægers daglige arbejde.

Uden den kan vi ikke fortsætte med at håndtere cirka 90 procent af alle vores kontakter uden at involvere resten af sundhedsvæsenet. Derfor skal vi også have problemet med afviste henvisninger til livs.

Jeg er glad for, at vi i PLO har en positiv dialog med Danske Regioner om problemet med de afviste henvisninger. Jeg tror på, at vi gennem dialog kan finde frem til, hvordan vi mest effektivt kan sikre, at patienter med risiko for alvorlig sygdom bliver udredt på sygehuset, når deres egen læge henviser dem til det.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karin Friis Bach

Regionsrådsmedlem og 2. næstformand (R), Region Hovedstaden, formand, Udvalget for det nære og sammenhængende sundhedsvæsen, Region Hovedstaden, formand, Danske Regioners Sundhedsudvalg
cand.scient.pharm. (Københavns Uni. 1990)

Jørgen Skadborg

Formand, PLO - Praktiserende Lægers Organisation
cand.med. (Aarhus Uni. 1995)

0:000:00