Debat

Psykiatri-Listen: Sammenlæg psykiatrien under regionerne

DEBAT: Der skal gøres op med det strukturelle problem i psykiatrien. Derfor skal hospitalspsykiatrien og socialpsykiatrien sammenlægges under regionerne, skriver Mikkel Rasmussen.

Ved en sammenlægning vil der også ske en naturlig vidensudveksling skriver Mikkel Rasmussen.
Ved en sammenlægning vil der også ske en naturlig vidensudveksling skriver Mikkel Rasmussen.Foto: Pressefoto
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Mikkel Rasmussen
Speciallæge i psykiatri og formand for Psykiatri-Listen (P) i Region Midtjylland

Når man i regeringen og Folketinget skal i gang med at kigge på den tiårige psykiatrihandleplan, mener jeg og Psykiatri-Listen, at man skal handle mere radikalt end hidtil. 

Mange psykiatriudspil omtaler behovet for et “bedre samarbejde mellem regioner og kommuner”. 

Det har været et strukturelt problem siden kommunalreformen i 2007 med amternes nedlæggelse og opsplittelsen af hospitalspsykiatrien og socialpsykiatrien til regioner og kommuner. 

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Og det er fortsat et problem nu tolv år efter, blandt andet på grund af økonomiske incitamenter.

Den tidligere regering havde set, at der er er behov for at kigge på strukturen ved deres udspil til en sundhedsreform. Det var dog et forfejlet angreb på de fem regioner i den tidligere regerings sundhedsreform. 

Vi kommer også ud over det store datadelingsproblem, når der skal dokumenteres i journaler, da man ved en samling kan sikre, at viden følger patienten gennem hele systemet fra før, under og efter indlæggelse til eget hjem.

Mikkel Rasmussen
Speciallæge i psykiatri og formand for Psykiatri-Listen (P) i Region Midtjylland

Man overså de endnu større kommunale forskelle i tilbud til psykisk syge blandt de 98 kommuner i Danmark.

Prøvehandling før stor skala
I stedet foreslår vi i Psykiatri-Listen at samle psykiatrien. 

Vi foreslår at sammenlægge socialpsykiatrien og hospitalspsykiatrien (og herunder misbrugsbehandling ved samtidig psykisk lidelse). Sammenlægningen skal være både økonomisk og ledelsesmæssigt.

Hvis man ikke tør gøre det i storskala, kunne man udvælge én region og én storkommune og her samle socialpsykiatrien (kommunalt) og hospitalspsykiatrien (regionalt), så der er en fælles økonomisk og ledelsesmæssig ramme. 

Prøvehandlingen kunne vise en vej til at gøre det i stor skala. 

Vi foreslår ikke med dette, at vi så skal gå tilbage til de tidligere amter, men at visse områder gøres fælles – og her er behovet tydeligst i psykiatrien. 

Læs også

Under regionerne
Vi foreslår, at den samlede psykiatri (regional og kommunal) lægges under regionerne.

Dette kunne skabe nye muligheder, blandt andet i forhold til at lave overgange i psykiatrien. 

Hvis alle overgangsformer styres fælles, bliver opgaven mere fleksibel. Man kan også lettere udvikle på og justere i behovet for forskellige senge og ophold i psykiatrien. 

Desuden kan man også lettere følge patienten gennem systemet og sikre, at den eventuelt faste omsorgsperson eller pårørende lettere kan inddrages, og på samme måde vil den syge og dennes netværk også møde et mere gennemskueligt system med en fast kontaktperson, uanset hvor den syge er fysisk eller psykisk.

Bedre overgange
Det bliver lettere at lave overgange fra blandt andet åbne og lukkede akutte psykiatrisenge, hvor man er indlagt i dage til uger, til rehabiliteringsafsnit, hvor man kan være indlagt i måneder. 

Der kan kobles daghospitaler, udslusningsboliger og værksteder til rehabiliteringsafsnittene, som gør overgangen til at klare sig selv lettere netop med færdighedstræning, aktiviteter og fællesskab. 

På rehabiliteringsafsnittene ville det store fokus være på en tværfaglig tilgang med ergoterapeuter, fysioterapeuter, kunst-/musikterapeuter, socialrådgivere og andre faggrupper. 

Overgangen bliver desuden smidigere herfra og videre til egen bolig med bostøtte, boliger med en social vicevært, boligfællesskaber og bosteder. Så glem særlige senge eller intensive senge og lignende, for det kan rummes i en mere smidig struktur i stedet, hvor der fortsat kan være subspecialisering.

Naturlig vidensudveksling
Ved at samle psykiatrien vil der også ske en naturlig vidensudveksling mellem forskellige faggrupper under samme ledelse. 

Derudover kommer vi også ud over det store datadelingsproblem, når der skal dokumenteres i journaler, da man ved en samling kan sikre, at viden følger patienten gennem hele systemet fra før, under og efter indlæggelse til eget hjem.

Så lad os samle psykiatrien og give den et økonomisk grundlag, så gode udviklinger kan igangsættes, og pengene følger patienten gennem systemet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mikkel Vossen Rasmussen

speciallæge i psykiatri, ledende overlæge, Psykiatrisk Afdeling Vejle, bestyrelsesmedlem i Psykiatri-Listen, næstformand i Dansk Psykiatrisk Selskab, medlem af Udsatterådet i Region Syddanmark, stifter af græsrodsbevægelsen #VærdigPsykiatriForAlle
cand.med. (Syddansk Uni. 2006), speciale, psykiatri

0:000:00