Debat

Regionerne har sparet millioner ved at bruge privathospitaler

DEBAT: Sekretariatschefen i privathospitalernes brancheforening opfordrer regionerne til at bruge privathospitalerne mere. Regionerne vil spare penge, fastslår hun i dette indlæg.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Naomi Pagh Abudi
Sekretariatschef, Brancheforeningen for Privathospitaler og Klinikker 

"I only believe in statistics that I have doctored myself." Sådan lyder et berømt citat, som af nogle tilskrives Winston Churchill, og som fortsat ikke har mistet sin aktualitet. D. 12. januar i Politiken holdt sundhedsministeren sig i hvert fald ikke tilbage for at hylde regionernes styrke og effektivitet, fordi udgiften til privathospitaler samlet set er blevet halveret fra 2008 til 2012.

Det lyder jo også som noget af en kursændring. Men hvad sundhedsministeren ikke valgte at nævne var, at de faldende udgifter slet ikke bare skyldes effektive regioner. Kigger man nærmere på tallene, står det nemlig klart, at gevinsten ikke kun skyldes regional effektivitet, men i høj grad også en ændring i de behandlingstyper, privathospitalerne bruges til, og ikke mindst privathospitalernes effektivitet, nemlig i form af stærkt faldende private priser.

Stort fald i udgifterne - lille fald i antal patienter
Ifølge Sundhedsministeriets egne tal er antallet af patienter sendt til privathospitaler nemlig kun faldet med ca. 20 pct. fra 2008-2012. Kigger man samtidig på privathospitalernes priser for patienter, der behandles gennem Det Udvidede Frie Sygehusvalg, er de faldet med et gennemsnit på 25 procentpoint fra 2008-2012.

Hvorfor partout glæde sig over, at man selv kan trække behandlinger hjem på de områder, hvor det ender med at koste skattekroner for borgerne, fordi de private faktisk var billigere?

Naomi Pagh Abudi
Sekretariatschef, Brancheforeningen for Privathospitaler og Klinikker

Det er et fald, som er hentet gennem voldsom effektivisering og omstilling på det private marked. Samtidig har privathospitalerne behandlet tusindvis af offentlige patienter via udbud til en gennemsnitspris, der ifølge beregninger fra CEPOS ligger helt nede på 48 pct. af den offentlige takst (DRG).

Her ser vi altså den udvidede forklaring på de store regionale besparelser; der er ingen tvivl om, at regionerne selv er blevet mere effektive, hvilket er et stort fremskridt for det danske sundhedsvæsen. Men en betydelig del af den samlede besparelse på 50 % siden 2008 ligger bestemt også i det faktum, at privathospitalerne konstant har løbet hurtigere og leveret undersøgelser og behandlinger til en stadig billigere pris.

Prøv dog samarbejdet
Men hvad skal vi så gøre med den erkendelse? Man kunne jo starte med at overveje alvorligt, om man ikke skulle samarbejde mere med de privathospitaler, der har præsteret netop denne effektivisering, og i dag ligefrem kan levere en række ydelser billigere end regionerne selv.

Hvorfor partout glæde sig over, at man selv kan trække behandlinger hjem på de områder, hvor det ender med at koste skattekroner for borgerne, fordi de private faktisk var billigere?

Med en patienttilfredshed, der ifølge Landsdækkende Undersøgelser for Patientoplevelser uden problemer kan konkurrere med de offentlige hospitalers egen, vil et øget samarbejde uden tvivl udløse gevinster - ikke kun for regionerne, men for skatteborgerne og ikke mindst for de danske patienter.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Naomi Pagh Abudi

Chef, public affairs, Medtronic, fhv. markedschef, Dansk Erhverv
cand.scient.adm. (Roskilde Uni. 2001), ma i professionel kommunikation (Roskilde Uni. 2007)

0:000:00