Sådan ser vælgerne på Løhde, regeringen og sundhedspolitik

Hvor kendt er sundhedsministeren i forhold til sine partifæller? Og foretrækker vælgerne stadigvæk SVM-regeringen, når det kommer til sundhedsområdet? Her er fire væsentlige målinger for dansk sundhedspolitik fra Epinion.

Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Katrine Falk LønstrupAndreas Wind

1. Løhde er ikke længere bundskraber

Da hun i slutningen af 2022 satte sig til rette på ministerkontoret, var Sophie Løhde den mest upopulære minister hos vælgerne.

Femten måneder senere er der fremgang at spore i følge den seneste måling, som Epinion har lavet for Altinget.

Nu er hele fire ministre mere upopulære en sundhedsministeren, herunder hendes tidligere partiformand, Lars Løkke Rasmussen.

Løhde selv får en højere populartitetsscorer end ved sin tiltrædelse, men er der er stadigvæk flere af de adspurgte, der er negativt stemt overfor hende, end positivt stemt. 



2. Alt andet end SVM

Da den tiltrådte, havde vælgerne store forhåbninger til SVM-regeringens evner på sundhedsområdet. 

Udover EU- og udenrigsområdet var det sundhedspolitikken, de fandt den nye midterregeringen mest egnet til at håndtere. 

Nu er vælgerne dog af en anden opfattelse, ifølge Epinions undersøgelse. Faktisk er både en ren rød og en red blå regeringen en ere populær regeringskonstellation, når det kommer til sundhed, end SVM-konstellationen. 



3. Mere kendt end chefen

Selvom er vælgerne er delte i synet på sundhedsministeren, har de fleste dog én ting til fælles - de ved, hvem hun er.

Og det er ikke en selvfølge, selvom man er minister. 

Blot 15 procent af de adspurgte har ikke kendskab til Sophie Løhde. Det er kun Lars Løkke Rasmussen (M), Mette Frederiksen (S), Magnus Heunicke (S) og Pernille Rosentkrantz-Theil (S), som færre vælgere ikke ved, hvem er. 

Dermed er Løhde den mest kendte Venstre-politiker i regeringen - ifølge målingen en smule mere end hendes partichef, Venstres formand Troels Lund Poulsen. 



4. Sundhed frem for alt

Meget kan ændre sig hurtigt i politik, men én ting ligner efterhånden en konstant i dansk politik: Sundhed er det vigtigste tema for vælgerne. 

Læs også

Endnu engang er det "Sundhed og hospitaler" som suverænt flest af de adspurgte angiver som det vigtigste, politikerne kan tage sig af. 

Emne har fået dobbelt så mange stemmer som andenpladsen, "Miljø og klima".

 

Dokumentation

Om tallene

Det nyeste politiske indeks er udarbejdet på baggrund af i alt 2.152 interviews gennemførte interview med repræsentativt udvalgte danskere på 18 år og derover, hvoraf 1.613 (75 procent) har afgivet et partivalg. Den er gennemført af Epinion som en webbaseret panelundersøgelse i perioden fra 6. marts 2024 til 13. marts 2024. Den maksimale stikprøveusikkerhed på de samlede resultater er +/- 2,6 procentpoint.

I det politiske indeks spørger Epinion kun til opstillingsberettigede partier. Fra januar 2024 er Nye Borgerlige ikke længere opstillingsberettiget til Folketinget, og partiet indgår derefter ikke længere i hverken det politiske indeks eller oversigten over, hvilke partier der kan samle et flertal bag sig.

Den nyeste undersøgelse af vælgernes vigtigste dagsordener og emneejerskab er udarbejdet på baggrund af i alt 1074 interviews gennemførte interview med repræsentativt udvalgte danskere på 18 år og derover. Den er gennemført af Epinion som en webbaseret panelundersøgelse i perioden fra 6. marts - 13. marts 2024.

  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sophie Løhde

Indenrigs- og sundhedsminister, MF (V)
HA (kom.) (CBS 2007)

Troels Lund Poulsen

Vicestatsminister, forsvarsminister, partiformand, MF (V)
Student (Tørring Amtsgymnasium 1995)

0:000:00