Debat

SF i regionerne: Behandlingen af dobbeltdiagnoser bør samles i regionerne

Mere end 40.000 danskere er dobbeltramt af både en psykisk sygdom og et misbrug. De har brug for sammenhængende behandling. Det nuværende opdelte ansvar mellem kommuner og regioner har spillet fallit, og borgerne svigtes så længe der ikke træffes beslutning om at samle behandlingen, skriver spidskandidater for SF i regionerne.

For 13 måneder siden skrev sundheds-, ældre- og socialministre Magnus Heunicke og Astrid Krag, at dobbeltdiagnose-problemet ”ikke kan vente på en 10-års plan” for psykiatrien. Vi mangler desværre stadig at se ”hurtig” handling fra regeringen, skriver spidskandidater for SF i regionerne.
For 13 måneder siden skrev sundheds-, ældre- og socialministre Magnus Heunicke og Astrid Krag, at dobbeltdiagnose-problemet ”ikke kan vente på en 10-års plan” for psykiatrien. Vi mangler desværre stadig at se ”hurtig” handling fra regeringen, skriver spidskandidater for SF i regionerne.Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Annette Blynel
Jacob Isøe Klærke
Lene Linnemann
Peter Westermann
Tina Boel
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Mere end 40.000 danskere er dobbeltramt af både en psykisk sygdom og et misbrug. Kombinationen gør både sygdomsbehandling og misbrugsbehandling kompliceret.

Misbrugs- og psykiatrisymptomer flyder sammen i en kompleks blanding, hvor årsag og virkning fortaber sig. 

Samtidig rammes de og deres pårørende af, at behandlingen i dag er opdelt, så regionerne har ansvar for psykiatri og kommunerne for misbrugsbehandling. Derfor oplever alt for mange at blive kastet frem og tilbage mellem sygehus og misbrugscenter.

Der er kun én rigtig løsning, hvis man ønsker at løfte behandlingen for de borgere som lider under både misbrug og psykisk sygdom

Jacob Klærke, Lene Linnemann, Tina Boel, Peter Westermann og Annette Blynel
Regionsrådsmedlemmer (SF)

Den nuværende opdeling har spillet fallit.

Det hjælper ikke at lappe på systemet, som Ulrik Wilbek på vegne af KL foreslår. Alt for mange dobbeltbelastede har allerede tabt med det nuværende system. 

Havde kommunerne sundhedsfaglige kompetencer til udredning og behandling af psykisk sygdom, var der grund til overvejelse af, hvor behandlingen kunne samles bedst. Men de kompetencer har kommunerne ikke.

Der er derfor kun én rigtig løsning, hvis man ønsker at løfte behandlingen for de borgere som lider under både misbrug og psykisk sygdom.

Saml behandlingen i regionerne

Bedre Psykiatri, Lægeforeningen, Dansk Psykiatrisk Selskab og Regionerne foreslog i fællesskab i 2018, at samle behandlingen af patienter med dobbeltdiagnoser under samme tag i regionerne.

Samme forslag gentog forpersonerne for Sind, Danske Psykiatrisk Selskab og Overlægeforeningen igen her i Altinget i 2019.

En samling i regionerne kan både give et kvalitetsløft, sikre den nødvendige sammenhæng og give en enkelt indgang til behandling.

En samling i regionerne kan både give et kvalitetsløft, sikre den nødvendige sammenhæng og give en enkelt indgang til behandling

Jacob Klærke, Lene Linnemann, Tina Boel, Peter Westermann og Annette Blynel
Regionsrådsmedlemmer (SF)

Samlingen skal selvfølgelig være helt konkret, så det er det samme team af fagpersoner, som behandler borgerens samlede problem. Kommunerne vil stadig spille en stor rolle i forhold til at løse borgernes sociale problemer, og der vil derfor stadig være behov for tæt koordination med sociale og øvrige tilbud i kommunerne.

Udover en samlet behandling af både misbrug og psykiatri, vil det også være nemmere at tage sig af fysiske følgesygdomme i et sammenhængende tilbud.

Løsningen er gentaget igen og igen igennem årene, mens KL har kæmpet imod og skiftende regeringer har udsat beslutningen. 

For 13 måneder siden skrev sundheds-, ældre- og socialministrene Magnus Heunicke (S) og Astrid Krag (S), at dobbeltdiagnose-problemet ”ikke kan vente på en 10-års plan” for psykiatrien, og at det var ”på høje tid, at de mennesker får et gennemtænkt behandlingstilbud, så de ikke bliver hængende i svingdøren mellem den kommunale misbrugsbehandling og den regionale psykiatri. Det skal vi gøre bedre. Hurtigt.”

Vi mangler desværre stadig at se ”hurtig” handling fra regeringen.

Hver måned de venter med at samle behandlingen af misbrug og psykisk sygdom, vil de fortsætte svigtet af nogle af de hårdest ramte borgere i vores samfund.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Magnus Heunicke

Miljøminister, MF (S)
journalist (DJH 2002)

Astrid Krag

MF (S), fhv. social- og ældreminister
student (Tørring Amtsgymnasium. 2001)

Ulrik Wilbek

Borgmester (V), Viborg Kommune, formand, KL's Socialudvalg, formand, Midtjyllands lufthavn
skolelærer

0:000:00